Coda 2 for Mac, sneller websites bouwen

Door: Nando Kasteleijn - 23 reacties

Het paradijs voor webontwikkelaars: Coda. Via het programma is het mogelijk om je website helemaal naar eigen wens in te richten door middel van HTML-, CSS- en PHP-code. De makers van de app, Panic, komen nu met een nieuwe versie: Coda 2. Daarnaast hebben ze ook een lichtere variant ontwikkeld voor de iPad: Diet Coda.

Versie twee van Coda komt met een hele rits aan nieuwe opties. Zo is het straks mogelijk om code in- en uit te vouwen in bestanden en kan je bij het typen van bekende codes gebruikmaken van een automatische aanvul functie. Daarnaast is de tabvormgeving op de schop gegaan, bij korte tabtitels is het blad qua oppervlakte kleiner, terwijl grotere tabbladen meer ruimte krijgen. Ook zit er vanaf nu een MSQL-bewerker in en is er iCloud synchronisatie aanwezig.

Met Coda 2 wil Panic het nog makkelijker maken om vanuit één programma al je websites te beheren:

You code the web. We revolutionized that process in Coda, putting everything in one place. An editor. Terminal. CSS. Files. But we knew we could do better. With Coda 2, we went beyond expectations. With loads of new, much-requested features, a few surprises, and a seriously refreshed UI, this update is, truly, major.

Naast een verbeterde versie voor de Mac hebben de makers ook gewerkt aan een iPad-versie. Deze is niet zo uitgebreid als Coda 2, maar heeft wel een aantal interessante functies. Zo heb je volledige toegang tot je FTP-servers, kan je direct bevoegdheden aanpassen en met de ingebouwd CSS-bewerker wijzigingen doorvoeren. Tenslotte is het straks mogelijk om via WiFi direct op je iPad het resultaat te zien van wat je op je Mac schrijft. Voor AirPreview, zoals de nieuwe functie, moet je wel betalen.

Diet Coda takes everything we’ve ever learned aboutworld-class web code editing, and wraps it up to-go. It’s packed with features, bathed in fun, ready to work. So go on, take a vacation and only pack your iPad — you’ll get your job done, quickly and delightfully. It’s so good, you might never touch your desktop again.

Coda 2 en Diet Coda zijn vanaf donderdag te koop via de site van Panic en in de Mac App Store. Heb je na 10 april 2012 Coda 1 gekocht? Dan krijg je via de website een gratis upgrade. Let op, iCloud synchronisatie is alleen te vinden in de Mac App Store-versie. Ben je van plan om de apps te kopen? Wees er dan snel bij, want de eerste 24 uur krijg je 50 procent korting. De Nederlandse prijzen zijn op het moment van schrijven nog niet bekend.

Reacties

23 reacties
 • Profielfoto
  ruben

  wat is OMT verbetert sinds Nando, veel meer artikelen dus beter

 • Profielfoto
  elisa9180

  oke even deze updaten:p

 • Profielfoto
  milann

  Is de update gratis voor gebruikers van Coda 1?

 • Profielfoto
  elisa9180

  laat me hopen van wel want dit stukje software werkt echt goed (coda 1)

 • Profielfoto
  Woutermesker

  Er zitten wat spelfouten in je tekst Nando, lees hem nog een keertje door.

  Ps. Goed nieuws van coda2 super software!..

 • Profielfoto
  Anoniem ex-lid

  Coda 1 is fijn programma maar nog steeds bugs erin.
  Jammer dat op de ipad versie geen mysql word ondersteund, dat zou wel mooi zijn…. Er is niet echt goed programma die mysql je gebeuren kan beheren.(webbased is wat te vertragend…)

  @rqstadman meer is niet automatische beter….

 • Profielfoto
  Yoeri

  Coda 2 kost de eerste 24 uur $50, daarna $75.
  Diet Coda kost €7,99.

 • Profielfoto
  Arthur345

  Op de iPad een preview lijkt me wel handig. Nu moet ik de hele tijd switchen van code naar browser. Al gebruik ik soms mijn externe monitor, lijkt me iets handiger eerlijk gezegd.
  Maar wel mooi om te hebben!

 • Profielfoto
  ertje

  Wat ik begreep van de site van Coda is de update van 1 naar 2 niet gratis, maar ik kan het mis hebben.

  Ik heb op dit moment nog een normale versie, maar ik wil graag deze gekoppeld hebben aan de Mac App Store waardoor het automatisch ge-update wordt. Ik denk dat de prijzen gelijk blijven aan de dollar zoals we van Apple gewent zijn dus de prijzen die Yoeri noemt dan in euro’s.

 • Profielfoto
  renssies

  AirPreview is gratis, maar je moet wel diet coda op iPad hebben en coda 2 op Mac, lijkt nu alsof het een losse in-app aankoop is.

  De prijzen zijn € 39,99 voor coda 2 (eerste 24 uur), dan €59,99 voor een paar maanden en dan wordt hij €79,99.

  Diet coda wordt €7,99 voor de eerste 24 uur, dan €15,99. Al ben ik van Diet Coda niet helemaal zeker omdat ze daar erg onduidelijk over zijn op twitter.

  Veder kijk ik wel uit naar deze update, hij staat al in mijn agenda en ik ga die 24 uurs korting pakken.

 • Profielfoto
  SanderTreur

  @ertje

  Prijzen zijn denk ik niet gelijk, Het is namelijk $100, maar in de App Store €79,99. Wel een verschilletje dus ;-).

 • Profielfoto
  iDriftKing

  Netbeans werkt ook super en dat is gratis!:-)

 • Profielfoto
  patrickheiloo

  Een upgrade voor Coda 1 gebruikers die de software vóór 10 april hebben aangeschaft krijgen geen gratis upgrade of korting. Dit begrijp ik uit de tekst op de website. Nu is de helft van de prijs wel mooi meegenomen! Ik schaf hem donderdag zeker aan:-)

 • Profielfoto
  Thijs Simonis

  Lang op gewacht en daar is die eindelijk Coda2.

 • Profielfoto
  Froggle

  Oeehh! Ik schaf ‘m wel aan in de eerste 24 uur. Scheelt een hoop geld. Wilde ‘m eerder altijd al aanschaffen, maar vond het echt te duur voor hoeveel ik er mee doe. Ik ben geen hardcore scripter, maar wil wel m’n website kunnen onderhouden.

 • Profielfoto
  Pixelman

  iemand die weet of GIT ondersteund wordt?

 • Profielfoto
  Pixelman

  ok niet goed gezien… wel dus:)

 • Profielfoto
  querex

  Misschien ook maar eens testen:) gebruik momenteel netbeans…

 • Profielfoto
  Costerleone

  Dit vindt ik toch weer zo zuur.

  If you bought Coda 1 very recently (after April 10, 2012) directly from us, you are entitled to a free upgrade. Unfortunately, Apple does not provide us a way to give free upgrades to all customers who purchased Coda 1 from the Mac App Store recently. However:

  13 April gekocht in de Mac App Store…. FML

 • Profielfoto
  Swetsenegger

  Ze brengen eerst een kreupele EDI uit waarin basis functionaliteit ontbreekt. Na 3 jaar komen ze met een update die je moet betalen :thumbsdown:

 • Profielfoto
  Maverick2001

  Ben erg benieuwd! Ziet er allemaal goed uit! Was al erg tevreden over Coda maar nu denk ik dat het helemaal goed is. Het syncen tussen 2 computers miste ik vooral.

 • Profielfoto
  LM

  Voor de mense die hem recent gekocht hebben: je zou kunnen proberen om een refund te vragen van Apple. Heeft bij mij gewerkt voor Navigon die drie dagen later afgeprijsd was. Apple refund

 • Profielfoto
  defores

  Eigenlijks mis ik de oude css editor behoorlijk in de nieuwe versie.
  Nu mis je overzicht zodra je een grote css file hebt, dan kun je snel weten welke kleuren bij welke code zit.