Beroemdheden eren Steve Jobs

Door: Nando Kasteleijn - 19 reacties

Dit keer geen Apple-medewerkers of fans die Steve herdenken, maar bekende Amerikanen. In een video tijdens de Webby Awards werd Jobs geëerd door onder andere oud-president Bill Clinton, filmmaker George Lucas en U2-zanger Bono. President Obama sloot de video af met: “We only need one word to describe Steve Jobs: amazing.”

De video werd geïntroduceerd door de acteurs van de bekende ‘Get a Mac’ reclames, Justin Long en John Hodgman. Ook Richard Dreyfuss kwam langs, hij was degene die ooit de “Think Different” reclames insprak.

Het is niet het eerste eerbetoon voor Steve Jobs. Velen hebben geprobeerd om Steve eer te bewijzen door evenementen en video’s te maken. Zo maakte De Wereld Draait Door op de dag van zijn overlijden een speciale uitzending rondom Steve. Ook wijzelf maakten op die bewuste 6 oktober een eerbetoon:

Reacties

19 reacties
 • Profielfoto
  MacAanZee

  Steve was al geschiedenis tijdens zijn leven. En zal voor altijd in de boeken/op het internet staan tussen de grote uitvinders/vernieuwers in de historie van de mensheid. Klinkt wat pathetisch, zoals ik het nu schrijf, maar ik denk dat het echt zo is en dat we de werkelijke reikwijdte van alles wat hij heeft gedaan, bedacht en in gang gezet nog niet eens beseffen.

 • Profielfoto
  Nosferatu

  Vermoeiend, die niet aflatende ophemeling van deze gast

 • Profielfoto
  MacAanZee

  Deze gast, zoals jij hem noemt, heeft de wereld veranderd en ervoor gezorgd dat iedereen een computer op zijn bureau heeft staan, Apple én Windows, en tegenwoordig: ook in zijn hand kan houden. En dat het gebruik ervan voor iedereen toegankelijk is geworden en niet -zoals vroeger- alleen door computerprogrammeurs kon gebeuren. Dat was anders nooit mogelijk geweest. Vermoeiend he? Maar geniaal!
  En..voordat je zo’n makkelijke opmerking maakt… bedenk dan eerst eens of je zélf wel eens iets hebt gedaan waarover mensen jou kunnen “ophemelen”.

 • Profielfoto
  THX-1138

  @Nosferatu het is de enige manier om nog wat kleur terug te brengen bij het Apple-nieuws. Apple voelt nu als een grijs, grauw lijk waar langzaam het zes-kleurige bloed uit wegdruppelt.

 • Profielfoto
  Anoniem ex-lid

  Nou ik begin het ook aardig vermoeiend te beginnen. Het te overdreven reclame achting manier van eren en aandacht vragen.
  En zo maakt De Wereld Draait Door een slappe video van “think different”, maar kopiëren ze slaafs het spotje idee.
  Eerbetoon prima, maar elke maand….

 • Profielfoto
  ro_me

  Deze gast, zoals jij hem noemt………blablabla.

  Jeetje, over vermoeid gesproken. Gast, Jobs was een mobieltjes verkoper, geen Mandela, Ghandi of Einstein. Jobs heeft de wereld niet veranderd, dat jij dat geloofd betekend dat de marketing van Apple zijn werk goed doet!

 • Profielfoto
  JTD

  Geloof maar gerust dat als Steve zijn dictatoriaal regime zo niet had neergezet dat er genoeg andere geniën zouden zijn geweest die ook bedacht hadden dat het allemaal anders moest en kon in deze wereld. Maar die heeft Apple verpulvert, weggedrukt of ingekocht.
  De kracht van Jobs is zijn handelskennis, niet perse zijn visie. Hij had wel een visie, maar daarin was hij echt niet de enige.

 • Profielfoto
  quincyt

  @jtd: Ik ben het met beide kanten eens.

  Tuurlijk hadden anderen hiermee gekomen, maar Jobs (en meer mensen van Apple natuurlijk, zoals Jon Ive) heeft het er wel sneller doorheen gepushed. En laten we Pixar niet vergeten.

  Zijn ideeen zijn niet uniek, maar waren wel altijd vooruitstrevend. Het was een kwestie van tijd voor iemand anders ermee kwam, maar die tijd kregen er weinig.

  Dat Jobs wel met vooruitstrevende dingen kwam, blijkt wel uit het feit dat er velen (serieus veel) zijn gevolgd.

  Naar mijn mening is hij daarmee zeker een visionair. Zakelijk gezien (na wat fouten weliswaar) absoluut een genie! Maar de wereld hebben verbeterd, daar twijfel ik nog over.

 • Profielfoto
  Lauwrence

  @ro_me: Steve heeft zeker de wereld wel veranderd.

  Gebruiksgemak zoals we dat kennen in de mobiele wereld van communicatie en media vandaag de dag had niet in deze vorm bestaan zonder Steve’s denken.

  Dat jij dat niet ziet zegt meer over jouw oogkleppen dan wat anders.

 • Profielfoto
  andrekolmeijer

  @ro_me: ik denk dat de meeste mensen die op onemorething zitten Apple fan zijn om waar het bedrijf voor staat en niet vanwege de marketing.

  Kijk maar eens naar het filmpje: How great leaders inspire action – Simon Sinek

  Ik hoop dat je dan begrijpt wat ik bedoel.

 • Profielfoto
  Cenobyte

  Jeetje, over vermoeid gesproken. Gast, Jobs was een mobieltjes verkoper, geen Mandela, Ghandi of Einstein. Jobs heeft de wereld niet veranderd, dat jij dat geloofd betekend dat de marketing van Apple zijn werk goed doet!

  Mandela was ook toevallig maar een kleurling die op het goede moment in de bak zat, terwijl Einstein ons ook niet meer heeft nagelaten dan wat vage Quantum mechanica waar we tot nu toe nog weinig voordeel hebben gehad.
  .
  Leuk dat je zo in een paar simpele zinnen de wereld zo eenvoudig kunt maken hè? Zeker als je zo’n simpele ziel bent…

 • Profielfoto
  SanderApple

  Heeft er iemand een link naar een filmpje waarin ik kan horen hoe die “originele ‘Think Different’ gaat?

 • Profielfoto
  JTD

  Jeetje, over vermoeid gesproken. Gast, Jobs was een mobieltjes verkoper, geen Mandela, Ghandi of Einstein. Jobs heeft de wereld niet veranderd, dat jij dat geloofd betekend dat de marketing van Apple zijn werk goed doet!

  Mandela was ook toevallig maar een kleurling die op het goede moment in de bak zat, terwijl Einstein ons ook niet meer heeft nagelaten dan wat vage Quantum mechanica waar we tot nu toe nog weinig voordeel hebben gehad.

  Over Ghandi weet je niks te versimpelen? Tsss

 • Profielfoto
  ro_me

  Jeetje, over vermoeid gesproken. Gast, Jobs was een mobieltjes verkoper, geen Mandela, Ghandi of Einstein. Jobs heeft de wereld niet veranderd, dat jij dat geloofd betekend dat de marketing van Apple zijn werk goed doet!

  Zeker als je zo\’n simpele ziel bent…

  Jonge jonge, verbaas me altijd dat er mensen zijn die zich zo snel op hun p*k getrapt voelen als er iets negatiefs over Jobs gezegd wordt. Het lijkt idd bijna een religie. Dat simpele ziel gedeelte in je reactie……..
  @Laurence, benoem dan eens wat er niet geweest zou zijn zonder Jobs. Ik denk namelijk dat dat wel meevalt. Maar ben benieuwd naar je argumenten.

 • Profielfoto
  aukem

  Steve was al geschiedenis tijdens zijn leven. En zal voor altijd in de boeken/op het internet staan tussen de grote uitvinders/vernieuwers in de historie van de mensheid. Klinkt wat pathetisch, zoals ik het nu schrijf, maar ik denk dat het echt zo is en dat we de werkelijke reikwijdte van alles wat hij heeft gedaan, bedacht en in gang gezet nog niet eens beseffen.

  Zit een kern van waarheid in, ben nu bezig met een schoolproject over allemaal uitvinders en wat ze hebben gedaan voor de wereldwijde bevolking. Over 50 jaar zullen dan kinderen dat op moeten zoeken…

 • Profielfoto
  Macnido

  Ik mis de week vlak voor een keynote van Steve.

 • Profielfoto
  rastarobin

  Ik begrijp werkelijk niet wat niet fans van Apple hier te zoeken hebben.
  Als ik niet van postzegels verzamelen hou dan kom ik niet op zo’n site.
  En een beetje respect voor de overleden mensen is hier wel op ze plaats.

 • Profielfoto
  defecto

  Volgens mij heeft het helemaal niks te maken met fan zijn of niet fan zijn.. maar goed. Zeer waarschijnlijk had iemand anders ook kunnen doen wat Steve Jobs heeft gedaan / betekend voor de wereld. Maar zoals al eerder aangehaald geld dat ook voor vele andere mensen of ontwikkelingen/uitvindingen.

  Het ‘probleem’ is dat we er nog veel te dicht op zitten. Pas over enkele tot tientalen jaren kunnen we een beter beeld hebben over wat nou eigenlijk de toegevoegde waarde van Steve Jobs was voor deze wereld.

  Mij maakt het eigenlijk niet zo veel uit, ik ben gewoon blij dat ik de producten van Apple kan gebruiken. Of dat nou komt door de genialiteit van Steve Jobs of door stom toeval.

  Ik vindt het wel jammer dat er altijd weer negatieve reacties moeten komen op mensen die Steve Jobs ‘ophemelen’. Laat iedereen gewoon, wat maakt het uit dat men er zo over denkt? Als je zelf over iets enthousiast bent of iets leuk vind wil je het waarschijnlijk ook aan een ander laten weten..

 • Profielfoto
  hendrik ijzerbroot

  Iedereen die de biografie heeft gelezen weet inmiddels dat het niet Jobs alleen was die de wereld heeft veranderd. Ja, want veranderd heeft hij wel degelijk ook al zullen sommige dat overdreven vinden. Neem b.v. het www. Dat is het data uitwisselingsprotocol dat draait op internet (www is dus niet analoog aan het net zelf) en is uitgevonden door een programmeur bij CERN. Zonder die man was er misschien wel wat anders gekomen maar het was hij die het gemaakt heeft. Net als dat Marconi, Bell en Edison de grondleggers waren van de telegraaf, telefoon en gloeilamp zo waren Jobs (en Wozniak) de mensen die er voor gezorgd hebben dat computers die voorheen vrij onbekend waren bij de consument en die daarvoor voornamelijk industriele toepassingen hadden beschikbaar kwamen in elke huiskamer. In tegenstelling tot b.v. Edison heeft Jobs niks nieuws uitgevonden, maar hij heeft wel degelijk het leven van de consument veranderd door deze iets nieuws te geven.
  .
  Dus wat zouden we hebben gehad als Apple nooit had bestaan en de rest wel? We weten dat ‘die rest’ veel dingen afkeken van Apple en dat wat ze nu maken lang niet zo succesvol of spraakmakend is als een Apple product. Natuurlijk zouden we dan niet beter weten en met Windows moeten werken (als dat er al ooit zou zijn gekomen), maar wat voor een Windows dan? Immers Microsoft had dan niks van Apple af kunnen kijken om over een tablet maar te zwijgen. Die zouden we naar alle waarschijnlijkheid niet eens hebben gehad.
  .
  Dus ja: Steve Jobs mogen we best dankbaar zijn.