[Update] Apple stopt in diverse landen met titel ‘4G’

Door: Nando Kasteleijn - 10 reacties

De afgelopen tijd was er ophef over het gebruik van de benaming ‘4G’ bij de verkoop van de nieuwe iPad. Doordat de Verenigde Staten en Canada een andere 4G-frequentie gebruiken dan de rest van de wereld ontstond er verwarring over Apple’s 4G claim. Want waar werkt de verbinding nou wel en waar niet?

Inmiddels is duidelijk geworden dat de 4G-snelheid alleen werkt in de V.S. en Canada. Verwarrend voor Europese en Australische providers, want zij bieden wel 4G aan. Ze besloten bezwaar te maken tegen de benaming en met succes. Apple is met de titel ‘4G’ gestopt.

Wie nu naar de website gaat van de Australische, Duitse of Engelse online Apple Store, zal zien dat Apple de titel ‘4G’ heeft weggehaald en er nu ‘cellular’ staat.

Daarnaast legt Apple uit wat de typering ‘cellular’ precies betekent. In de Australische store luidt die als volgt:

This product supports very fast cellular networks. It is not compatible with current Australian 4G LTE networks and WiMAX networks. For service from a wireless carrier, sign up for a simple, month-by-month plan on your iPad and cancel anytime without penalty.

We hebben zojuist de Nederlandse Apple Store gecheckt, maar daar staat nog altijd 4G. De verwachting is dat het ook hier wordt veranderd, aangezien ook het Nederlandse 4G-netwerk niet werkt op de iPad.

[Update 18 mei] Inmiddels heeft Apple ook in de Nederlandse online Apple Store ‘4G’ vervangen voor ‘Cellular’.

Reacties

10 reacties
 • Profielfoto
  verwijderd-profiel

  Ik vind dat Apple niks verkeerd heeft gedaan.
  Het gaat erom wat de iPad kan, en niet om of het in het land zelf beschikbaar is!

  Je koopt een iPad die beschikt over de mogelijkheid om WiFi en 4G LTE verbindingen te gebruiken. Of het mogelijk is in het land, dat is je eigen zaak.

  Ik kan ook wel een iPad WiFi kopen, maar Apple aanklagen omdat ik thuis geen beschikbare draadloze netwerken heb!

 • Profielfoto
  Afroman

  Hoezo? Dit is toch gewoon misleiding? Apple levert toch ook geen Amerikaanse stekkers bij de Europese iPads?

 • Profielfoto
  Menno

  Ik heb dubbele gevoelens. Aan de ene kant mogen klanten niet ‘misleid’, voor zover daar al sprake van was. Aan de andere kant denk ik dat druk vanuit consumenten op de telecomaanbieders kan helpen om de netwerken in een hoger tempo te vernieuwen. Neem nou Vodafone: hoe moeilijk kan het zijn om de bij zusterbedrijf Verizon opgedane ervaring met de 4G LTE zendmasten naar Europa te halen en hier uit te rollen? Als we het kwijnende KPN dan laten overnemen door een betere en vernieuwender partij dan América-Movil dan kan Nederland eindelijk mee in de vaart der volkeren, als de overheid tenminste geen slaatje uit de 4G-frequentieveiling probeert te slaan zoals destijds bij 3G/UMTS. Maar wat ik wèl echt misleidend vind, is om HSDPA/HSUPA als ‘4G’ te bestempelen. Carriers moeten met de billen bloot, anders komen ze niet in actie. En de marketingmacht van Apple kan daarbij helpen.

 • Profielfoto
  interFACE

  Lekker belangrijk.

 • Profielfoto
  ro_me

  Het gaat erom wat de iPad kan, en niet om of het in het land zelf beschikbaar is!
  Ik kan ook wel een iPad WiFi kopen, maar Apple aanklagen omdat ik thuis geen beschikbare draadloze netwerken heb!

  Dat is wel erg kort door de bocht, Wifi is een stuk algemener als 4G. De vraag is of Apple 4G bewust als marketing inzet in gebieden terwijl ze goed weten dat daar geen 4G is. Dat de consument daar over valt is, volgens mij, dan terecht. Het riekt idd naar misleiding. Dat providers daar over klagen vindt ik weer een ander verhaal.

 • Profielfoto
  iep

  Ik vind dat Apple niks verkeerd heeft gedaan.
  Het gaat erom wat de iPad kan, en niet om of het in het land zelf beschikbaar is!

  Dan moet je toch iets verder nadenken. Als het gaat om wat de iPad kan betekent dat ook dat beschikbaarheid daarmee te maken heeft. Sterker nog, dat is een wettelijke eis binnen de EU en binnen Nederland. Een product moet datgene doen wat de fabrikant zegt. Als de fabrikant zegt dat het met 4G werkt maar hier blijkt dat niet zo te zijn is deze in overtreding van de wet. Je mag mensen niet iets wijsmaken wat je niet waar te maken valt. Zoiets heet consumentenmisleiding en is bij wet verboden.

  Je koopt een iPad die beschikt over de mogelijkheid om WiFi en 4G LTE verbindingen te gebruiken. Of het mogelijk is in het land, dat is je eigen zaak.

  Zoals gezegd denkt de wetgever daar heel anders over.

  Ik kan ook wel een iPad WiFi kopen, maar Apple aanklagen omdat ik thuis geen beschikbare draadloze netwerken heb!

  Je snapt het probleem niet als je zo’n uitspraak doet. Waar het hier om gaat is dat een fabrikant roept dat iets werkt terwijl dat voor een specifiek gebied op Aarde geldt. In de rest van wereld werkt het niet. Zij maken je ten onrechte wijs dat zoiets werkt terwijl in jouw voorbeeld dat niet duidelijk is. Als jij aangeeft geen wifi te hebben en de verkoper zegt dat het werkt zonder dat je wifi nodig hebt is dat hetzelfde verhaal als van Apple. Iemand maakt je iets wijs wat niet waar is waardoor je aanklacht gegrond is. Als jij echter weet dat je geen wifi hebt, duidelijk wordt aangegeven dat je het wel nodig hebt en het zonder echt niet gaat werken dan is er weer geen sprake van bedrog. Dan ben je gewoon zelf dom bezig en wordt je aanklacht naar de prullenbak verwezen.
  .
  In dit geval is het probleem niet zozeer Apple maar juist het begrip 4G want dat is veel te ruim opgezet terwijl je aan specifieke eisen moet voldoen (lees: frequenties) waardoor je dit soort problematiek krijgt. Apple is nou 1 van de eersten die hier tegenaan loopt.
  .
  @drmezza: in de USA worden andere frequenties gebruikt dan hier in Europa. Omwille van volksgezondheid en het niet verstoren van hulpdiensten en defensie is het gebruik van frequenties aan banden gelegd. Bepaalde frequenties zijn vrij om te gebruiken, een aantal mogen absoluut niet gebruikt worden en de rest mogen alleen gebruikt worden als je daar een licentie voor hebt. Dat laatste kan betekenen dat je het op een veiling moet kopen zoals de telco’s en radiostations dat doen maar het kan ook zijn dat je een examen moet afleggen zoals bij zendamateurs het geval is. Bottomline: zomaar even iets uit de USA naar hier overhevelen kan niet.

 • Profielfoto
  markiij

  @JeroenJK, ik denk dat het weinig uitmaakt of ze iets ‘verkeerds hebben gedaan’. Of het nou wettelijk kan of niet, het is wel duidelijk dat het niet erg netjes is om een apparaat te gaan promoten om z’n 4G terwijl je dat dus in heel veel landen niet kunt gebruiken. Leuk voor die Amerikanen hoor maar de uitleg die ze nu op hun website zetten is toch een heel stuk duidelijker en klantvriendelijker dan eerst voor de internationale klanten. Natuurlijk weten wij hier allemaal dat je die 4G verbinding hier niet werkend gaat krijgen maar er zijn zat mensen die enkel zullen denken “He, 4G, nou, op m’n telefoon heb ik 3G, dan zal dit wel supersnel zijn!” Om er dan vevolgens achter te komen dat ze moeten verhuizen om er gebruik van te maken.

  Het is mooi dat ze het zo hebben opgelost maar natuurlijk was het mooier geweest als ze al direct zo’n simpele uitleg hadden geplaatst.

  En je Wi-Fi argument is natuurlijk bizar (een nieuwe router kopen is wel wat makkelijker dan als particulier een compleet 4G netwerk in de lucht krijgen), ik hoop dat je dat zelf ook wel in kan zien. :s

 • Profielfoto
  bartvdv

  Iedere fabrikant heeft een informatieplicht. Het is maar logisch dat Apple moet uitleggen wat kan en niet kan. Hadden ze al veel eerder moeten doen. Maar Apple is nogal eigenwijs – en voorlopig gaat dat nog redelijk goed.

 • Profielfoto
  MBPuser

  Beetje vaag verhaal dit:confused: Mijn Golf rijdt 240km/u, maar Volkswagen zou dan GTI eraf moeten halen omdat ze niet gezegd hebben dat je hier nergens zo hard kan rijden..

  Wat een gelul zeg.

 • Profielfoto
  Da Vinci

  Ik vind dit een goede ontwikkeling, het kan namelijk erg misleidend zijn voor de echte leken. Voor de meeste OMT-bezoekers maakt het niets uit, maar er zijn zat mensen die niet zo op de hoogte zijn. Sommige mensen zullen misschien zelfs denken dat er al 4G bestaat in Nederland….