Bram van Dam
Bram van Dam Nieuws 10 mei 2012
Leestijd: 1 minuut

iPhone levert marktaandeel in

Apple heeft een groot deel van zijn marktaandeel op het gebied van smartphone-verkopen ingeleverd, dat schrijft NPD in een onderzoek. Zo had Apple in het laatste kwartaal van vorig jaar nog 41% van het marktaandeel in handen, daar is nu nog 21% van over. Het marktaandeel van Android steeg juist met 12%, van 49% naar 61%. De rekensom is makkelijk gemaakt: de 12% die Android heeft gewonnen is rechtstreeks afkomstig van iOS. De cijfers zijn voornamelijk te verklaren aan de hand van Apple’s verkoopbeleid.

De cijfers geven namelijk aan hoeveel telefoons met dat besturingssysteem zijn verkocht in een bepaald kwartaal. Aangezien Apple zijn iPhone één keer per jaar vervangt en verder geen telefoons verkoopt zullen de meeste verkopen plaatsvinden na de release van een nieuwe iPhone. Dit zie je ook terug in het onderstaande grafiekje van de NPD Group: In het derde kwartaal van vorig jaar steeg Apple’s marktaandeel drastisch. Daarna, als de eerste golf van verkopen is geweest daalt het marktaandeel weer, waarschijnlijk tot er weer een nieuwe iPhone verschijnt.

In totaal hebben Android en iOS 90% van het marktaandeel in handen, een reusachtig verschil met RIM en de Windows besturingssystemen. Zij hebben namelijk samen de andere 10% in handen. Uit de grafiek valt ook af te lezen dat de nieuwe Windows Phones nog niet lekker van de grond komt. Het marktaandeel is het afgelopen jaar nog niet boven de 5% uitgekomen.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
iPhone levert marktaandeel in
Sluiten