iPhone levert marktaandeel in

Door: Bram van Dam - 38 reacties

Apple heeft een groot deel van zijn marktaandeel op het gebied van smartphone-verkopen ingeleverd, dat schrijft NPD in een onderzoek. Zo had Apple in het laatste kwartaal van vorig jaar nog 41% van het marktaandeel in handen, daar is nu nog 21% van over. Het marktaandeel van Android steeg juist met 12%, van 49% naar 61%. De rekensom is makkelijk gemaakt: de 12% die Android heeft gewonnen is rechtstreeks afkomstig van iOS. De cijfers zijn voornamelijk te verklaren aan de hand van Apple’s verkoopbeleid.

De cijfers geven namelijk aan hoeveel telefoons met dat besturingssysteem zijn verkocht in een bepaald kwartaal. Aangezien Apple zijn iPhone één keer per jaar vervangt en verder geen telefoons verkoopt zullen de meeste verkopen plaatsvinden na de release van een nieuwe iPhone. Dit zie je ook terug in het onderstaande grafiekje van de NPD Group: In het derde kwartaal van vorig jaar steeg Apple’s marktaandeel drastisch. Daarna, als de eerste golf van verkopen is geweest daalt het marktaandeel weer, waarschijnlijk tot er weer een nieuwe iPhone verschijnt.

In totaal hebben Android en iOS 90% van het marktaandeel in handen, een reusachtig verschil met RIM en de Windows besturingssystemen. Zij hebben namelijk samen de andere 10% in handen. Uit de grafiek valt ook af te lezen dat de nieuwe Windows Phones nog niet lekker van de grond komt. Het marktaandeel is het afgelopen jaar nog niet boven de 5% uitgekomen.

Reacties

38 reacties
 • Profielfoto
  jesper211232

  Er is ook maar een iPhone en wel 1000 Androids…..

  eigenlijk moeten ze doen meest verkochte tel. van android vs iphone 4S

  zoiets:
  Samsung Galaxy S 2 VS iphone 4S

  dat is tenminste eerlijk

 • Profielfoto
  segher

  apple moet gewoon meer updates uitbrengen van de iPhone we wachten nu al 2 jaar op de 5

 • Profielfoto
  Gastonw

  @Jesper Nee hoor, want het is Apple haar eigen keus om maar één toestel uit te brengen, logisch gevolg daarvan is dat ze dan marktaandeel inleveren: ze spreken de budgetgroep bijvoorbeeld niet aan.

  Behalve dat vind ik het ook niet gek dat ze marktaandeel verliezen. Grote updates van apparaten blijven uit. Behalve de iOS lijn ook de Mac-lijn. Ze zijn te langzaam. Ze groeien niet als vroeger meer mee met de industrie. De laatste iPhone bijvoorbeeld was een hele risicovolle gok, aangezien er al lang nieuwe (betere) technieken op de markt waren.

  Ik vind het achteruit gaan… helaas…

 • Profielfoto
  roodselaar

  Waarom blijft men toch hardnekkig iOS vergelijken met Android, als zijnde een reële vergelijking tussen de iPhone (1 toestel) en ….
  ja, met wat eigenlijk ?
  Met een grote gevarieerde groep fabrikanten die in hun Smartphone “Android” gebruikt als besturingssysteem !
  Belachelijk !

 • Profielfoto
  Pieter1977

  Ik ben wel benieuwd hoeveel iPhones irt Androids er daadwerkelijk actief worden gebruikt. Verkoop is 1, maar gebruiken is 2…

 • Profielfoto
  STEVEJ0BS

  De Apple-haters zitten nu in een spagaat. Aan de ene kant verdient Apple nu wat minder geld maar aan de andere kant krijgen de Apple-gebruikers nog meer het gevoel dat ze bijzonder zijn:-P

 • Profielfoto
  Anoniem ex-lid

  Nou ik ben ook naar Android overgestapt. Werd het apple nieuws zo zat… Elk puntje komt er wel weer een nieuws bericht. BAH

 • Profielfoto
  Gastonw

  @roodselaar

  Natuurlijk is dit een reële vergelijking! Dit is een vergelijking van het aantal apparaten dat iOS en Android draait, een resultaat van de keuze van beide bedrijven. Apple moet niet raar opkijken dat Android, door de andere bedrijfsvoering, een groter marktaandeel heeft, want dat kan Apple ook net zo goed doen, en aan de andere kant moet Google (cq Samsung en HTC) niet raar opkijken dat door de bedrijfsvoering van Apple iOS beter draait. De vergelijking is volkomen terecht en toe te schrijven aan bedrijfsvoering van beide bedrijven, want als je zo gaat redeneren, dan moet je ook eerlijk zijn en toegeven dat de performance tests Android tegenover iOS niet eerlijk zijn omdat Android niet specifiek voor toestel X gemaakt is.

 • Profielfoto
  Twentyeyes

  Gaston, zelfs al zijn die tests niet eerlijk, zelfs dan presteert Android beter, haha.

 • Profielfoto
  Maverick9898

  @Gastonw: de vraag is alleen in hoeverre er nog wat te verbeteren valt met die telefoons. Nadat je er fatsoenlijk mee kon mailen, bellen en foto’s met die dingen kon maken is er toch sowieso niet zo heel veel verbeterd? We zitten onszelf, naar mijn idee, redelijk voor de gek te houden met veel van die technologische ‘verbeteringen’. Datzelfde geldt trouwens ook voor computers. Het leven is er eerder ingewikkelder, dan simpeler op geworden.

  Je kan niet verwachten dat er super vaak iets nieuws wordt uitgevonden, zoals met de iPhone of de Mac.

 • Profielfoto
  Lexis

  @MEEUW
  Dat je je door het nieuws van tegenwoordig laat beïnvloeden.

 • Profielfoto
  jcouzy

  Wat deze grafiek laat zien zijn de verkoopcijfers. Hoeveel procent van de verkochte toestellen is iOS, Android, Windows Mobile, RIM, etc…

  Dit zegt helemaal niets over het marktaandeel wat Apple heeft op het gebied van Smartphones. Eeen percentage zegt helemaal niets over absolute aantallen en al helemaal niet als het gaat over verkochte toestellen in een kwartaal.

  Wat ik liever zou zien is een grafiek met daarin de percentages van in gebruik zijnde verschillende devices, al lijkt me dat ingewikkeld.

  Kortom, een niets zeggend grafiekje, anders dan dat je ziet dat op het moment dat er een nieuwe iPhone uitkomt, alle concurrenten daar ontzettend veel last van hebben. Andersom zijn die bewegingen niet uit de grafiek op te maken. Met andere woorden, iedere keer als Apple een nieuwe iPhone uitbrengt, brengt dat wat teweeg in de markt voor smartphones.

  Maar goed, in de grafiek hebben we het over Android, iOS, etc. Hebben we het dan alleen over iPhones, Galaxy’s etc. of ook over Tablets en iPads?!

  En omdat dat onderscheid niet te maken is, een waardeloos vergelijk.
  Kortom, niets zeggende informatie en een heleboel stemmingmakerij om niks. Jammer dat de media, pers, journalisten zich weer druk maken om niks en met non-informatie komen, waaruit eigenlijk niets op te maken valt.

 • Profielfoto
  Dick de Roos

  Misschien moet Apple samen gaan werken met Samsung. :slant:
  Een licentie geven op het besturingssysteem lijkt mij een goede zaak.
  De apparaten lijken al genoeg op elkaar.:evil:

 • Profielfoto
  Thomas18NL

  Haha dit slaat helemaal nergens op. Een marktaandeel is nogal iets anders dan een percentage van de verkoop van de afgelopen 3 maanden.
  .
  Stel dat er 37.000.000 iPhones verkocht waren en 37.000.000 Android-toestellen, 50/50. Als Android er daarna 1 miljoen verkoopt en iOS 0, zou volgens dit nieuws iOS een marktaandeel van 0% hebben, terwijl het maar net onder de 50% is in werkelijkheid. 37 mln iPhones tegenover 38 mln Android

 • Profielfoto
  STEVEJ0BS

  Misschien moet Apple samen gaan werken met Samsung. :slant:
  Een licentie geven op het besturingssysteem lijkt mij een goede zaak.
  De apparaten lijken al genoeg op elkaar.:evil:

  Volgens mij komt er dan een tekort aan zwart plastic…

 • Profielfoto
  Di May

  … ” Ze zijn te langzaam. Ze groeien niet als vroeger meer mee met de industrie. ”

  Hebben ze nooit gedaan, vroeger nog minder dan nu. Ze gaan gewoon voorop. En ‘de industrie’ ? Wat is dat voor een beest ?

 • Profielfoto
  Di May

  ” Elk puntje komt er wel weer een nieuws bericht. ” Wil zeggen … ???

 • Profielfoto
  Hessel89

  Ik vind het wel best zo. Vroeger was ik 1 van weinige mensen met een Mac. tegenwoordig heeft iedereen er 1. ga maar eens in de trein zitten en tel de MacBooks op die je ziet. bijna iedere fucking student heeft er 1.

  Laat Apple maar weer eens wat minder populair worden misschien zien ze dan in dat ze het van de Pro users moeten hebben. Apple was vroeger een bedrijf voor professionals en nu denken ze -omdat ze een paar jaartjes succes hebben in de mainstream- dat ze een consumer bedrijf zijn. zo jammer.

  Final Cut, Server, en straks de 17 inch Macbook Pro + de Mac Pro zijn allemaal voorbeelden van Professionele producten die straks niet meer mee tellen. jammer

 • Profielfoto
  Henck

  Ik maak me niet zo druk om het marktaandeel van Apple. Ik vind er belangrijker dat ik fijn werk met iOS! En dat doe ik nog steeds, zelfs met de door velen oud genoemde iPhone 4. Natuurlijk gun ik Apple meer, maar als dat niet zo is: pech!

 • Profielfoto
  toktok1908

  @Henck
  Dat zelfde heb ik nu ook.. Wat boeit het nou hoe groot het marktaandeel van Apple is…
  Het belangrijkste is dat ze een goed product op de markt brengen en mijn inziens slagen zij daar goed in.

 • Profielfoto
  Domtoren

  Wat deze grafiek laat zien zijn de verkoopcijfers. Hoeveel procent van de verkochte toestellen is iOS, Android, Windows Mobile, RIM, etc… Dit zegt helemaal niets over het marktaandeel wat Apple heeft op het gebied van Smartphones.

  Maar dan precies andersom.

  Deze grafiek laat zien wat het marktaandeel van Apple is. Wat je niet ziet is dat de hele markt voor smartphones gigantisch snel groeit. Dus bij een dalend marktaandeel laat Apple groeiende verkoopcijfers zien.

 • Profielfoto
  gsmaster

  Ik als apple freak (macbook pro, iMac, iPad, iPod,… eigenaar) heb ook de overstap gemaakt naar android voor de smartphone…
  Veel meer mogelijkheden en sneller, veel sneller… Gebruik nu de HTC sensation… Nog geen minuut spijt van gehad…
  Was dat airprint (commercieel gedoe trouwens ook beu,… werken met bepaalde fabrikanten in eigenlijk een vrij gesloten systeem… Vond dat maar niets)

 • Profielfoto
  Mc Fountain

  De prijs mannen, telt ook mee. Je hebt een goede Android voor nog geen € 150, een iPhone kost minimaal het dubbele… Dan moet Apple wel dubbel zo goed zijn.

 • Profielfoto
  THX-1138

  Het fijne van de iPhone vind ik dat ik m’n Apple ID op ’t ding inklop en direct al m’n gegevens uit de iCloud op m’n foon heb. Je koopt naast de iPhone, dus ook het ecosysteem van Apple.

  Je kan zeggen dat je ook Google als cloud kan kiezen, maar uit eigen ervaring vind ik die van Apple ten eerste een stuk netter (webinterface) en ten tweede werkt ’t net ff meer naadloos dan met Google.

  Bovendien: Ik kan niet bedenken wat ik nog meer zou willen dan ik nu al kan op mijn iPhone. Dus voor mij sowieso geen reden om over te stappen op een nieuw toestel. Apple of niet.

 • Profielfoto
  Domtoren

  De prijs mannen, telt ook mee. Je hebt een goede Android voor nog geen € 150, een iPhone kost minimaal het dubbele… Dan moet Apple wel dubbel zo goed zijn.

  Dat veronderstelt een rationaliteit in de markt die er niet is.

  Moet een BMW drie keer beter zijn dan een Skoda? Een Maybach drie keer beter dan een BMW?

  Er zijn een heleboel goede en slechte redenen om bepaalde producten te kopen en de meeste daarvan zijn niet ‘rationeel’.

 • Profielfoto
  markiij

  @roodselaar

  Lol, waar maak je je druk om? Het is gewoon een grafiekje met marktaandelen van verschillende OS’en. Als je dat ‘belachelijk’ vind ga je toch lekker op Google op zoek naar een vergelijking tussen losse toestellen.

  Maar goed, het is wel duidelijk dat iOS en Android de enige twee echte spelers zijn op dit gebied, RIM is zowat uitgeroeid. Gelukkig hebben ze recentelijk wel eindelijk hun nieuwe OS gepresenteerd (veel te laat! Hebben ze niets geleerd van de fatale fout van Nokia?!) en de rest… Tja, ik zie niet echt veranderingen in de lijnen en ik had eigenlijk wel verwacht dat WP7 nu wel eens wat meer marktaandeel zou bezitten. Het marktaandeel van Apple is ook veel hoger dan ik had verwacht. Volgens deze cijfers zou een op de drie mensen die ik ken een iPhone model bezitten. Nou, dat is binnen mijn vriendenkring niet het geval hoor. Eerder een op de vijf of zes.

 • Profielfoto
  Beany

  Ik lees iets over een goed Android voor 150 euri. In deze zin klopt al iets niet. Er bestaat namelijk geen goede Android. Android is om te huilen zo slecht. Het is weer de zoveelste kopie van iets wat wel goed werkt: iOS. Het lijkt wel weer heb begin van apple toen de mac os gekopieerd werd door microschoft. Men keek toen alleen hoe goedkoop iets is, niet hoe functioneel iets is.

 • Profielfoto
  UtregCity

  Boeien…

 • Profielfoto
  Mc Fountain

  @ domtoren

  Moet een BMW drie keer beter zijn dan een Skoda? Een Maybach drie keer beter dan een BMW?

  Ieder argument heeft zijn aanhang, hoe groter de aanhang hoe belangrijker het argument. Dat hoeft inderdaad niet rationeel te zijn, tenslotte, rationaliteit is voor iedereen anders. Stel je maar eens voor wat je met een iPhone in de brousse doet;-) Een argument hangt dus samen met de persoon die het hanteert. Voor een BMW-rijder zal de prijs dus minder doorslaggevend zijn dan voor een Skodachauffeur.
  En even terzijde, Apple is niet bekommerd om marktaandeel maar om winst, op korte termijn zitten ze goed, hopelijk ook op de lange …

 • Profielfoto
  JTD

  Dat veronderstelt een rationaliteit in de markt die er niet is.

  Moet een BMW drie keer beter zijn dan een Skoda? Een Maybach drie keer beter dan een BMW?

  Jazeker!

  Grappig om te zien dat de fanboys dit dan weer een waardeloos onderzoek/grafiekje vinden.

  @hessel89,
  Apple is er nooit geweest voor op de pro’s. In beginsel werd Jobs geïnspireerd door Eichlers huizen. Die brachten hem de passie bij voor het ontwerpen van mooie producten voor de consumenten markt (bron: pag 26, 3de alinea, Steve Jobs de biografie, Walter isaacson)
  Dát de pro gebruikers Apple omarmde lag niet aan de visie van Steve, en dat zag je ook direct na zijn hernieuwde aantreden toen hij met de iMac kwam; een typisch consumenten computer

 • Profielfoto
  Thomas18NL

  Ik als apple freak (macbook pro, iMac, iPad, iPod,… eigenaar) heb ook de overstap gemaakt naar android voor de smartphone…
  Veel meer mogelijkheden en sneller, veel sneller… Gebruik nu de HTC sensation… Nog geen minuut spijt van gehad…
  Was dat airprint (commercieel gedoe trouwens ook beu,… werken met bepaalde fabrikanten in eigenlijk een vrij gesloten systeem… Vond dat maar niets)

  Haha ik neem aan dat je niet van de 4S naar de Sensation bent gegaan? De Sensation ten opzichte van een 3Gs bijvoorbeeld is een vooruitgang, natuurlijk. Dat mag je ook wel verwachten na zo’n tijd. Maar dat de 4S sneller is dan de Sensation is een feit.
  .
  Daarnaast ben ik nog steeds benieuwd wat je nou meer kan met Android. Ikzelf heb een HD2 gehad op Android, vele verschillende roms en nooit stabiel. Kan eraan liggen dat het niet origineel was dacht ik dus ik kocht een Desire HD. Helaas vond ik dit, net als mijn HD2, ook instabiel. Willekeurige reboots, apps chrashten zomaar en verschillende apps uit de market van Google waren incompatibel. En dat voor het toptoestel van HTC toen.
  .
  Verder mis ik niets op iOS wat ik met de Desire HD wel kon, nu moet ik wel zeggen dat ik een jailbreak heb.

 • Profielfoto
  SunKeeper

  Boeien…

  Die liggen in de zee. Waarschijnlijk is ook 50% rood en 40 wit. De overige 10% zijn andere kleuren.

 • Profielfoto
  Bubbles

  Heel die android business kan me gestolen worden..1X nooit Weer!

 • Profielfoto
  Hessel89

  al dat dramatische gedoe hier ook over mensen die zijn overgestapt. :’)

  het gaat hier om een telefoon mensen.. een TELEFOON… wat een drama om een simpel gebruiksvoorwerp.

  anyway, alles waar ik mijn telefoon voor gebruik kan ik al met mijn iphone 4S. ik zie niet in wat Android toevoegt. het ziet er misschien mooier uit maar het gaat mij toch echt om de functionaliteit.

 • Profielfoto
  Nickalicious

  apple moet gewoon meer updates uitbrengen van de iPhone we wachten nu al 2 jaar op de 5

  Ik wacht al 19 jaar op de Mac nano.. Is er ook nog steeds niet..

 • Profielfoto
  markiij

  Hessel89
  helemaal gelijk! overigens vind ik zelf iPhones mooier dan de meeste Android toestellen hoor. Zelf heb ik echter wel een Android en zou ook nooit iOS gebruiken maar ieder zijn eigen mening. Dat fanboy gedoe vind ik maar zielig hoor, hoe kun je je nou over zulk soort dingen druk gaan maken?

  Ga een hobby zoeken ofzo:P

 • Profielfoto
  maconly

  iphone

  te weinig formaten en te duur.

 • Profielfoto
  Mona

  @mariij: Maar wél reageren!! Ga een hobby zoeken of zo… Zucht.