Apple en Samsung leggen eisen op tafel voor rechtszaak

Door: Koen van Tongeren - 15 reacties

Maandag 21 en dinsdag 22 mei wordt er bliksem en onweer verwacht in San Francisco. Niet in de lucht, maar in de rechtbank. Op die dag zitten Samsung en Apple daar namelijk tegenover elkaar in een vredesoverleg dat door de rechter opgelegd is. De inzet van de bespreking is het schikken in een juridische strijd die de bedrijven al jaren voeren. Kortweg maakt Apple volgens Samsung inbreuk op diens patenten en heeft Samsung volgens Apple de iPhone en de iPad nagemaakt.

Het feit dat beide partijen hun CEO naar San Francisco sturen schept hoop dat er serieus geprobeerd zal worden om tot een oplossing te komen. Lukt dit niet, dan zal er in juli of augustus een rechtszaak komen. Vandaag hebben de partijen hun eisen hiervoor op tafel gelegd. Daarmee lijkt er nog een lange weg te gaan voordat Apple en Samsung door één deur kunnen.

Het toeval wil dat de rechtbank in San Francisco gebruik maakt van Samsung-beeldschermen. Apple eist dat het merk wordt afgeplakt tijdens de behandeling van de zaak. Dit om te voorkomen dat juryleden ‘beïnvloed’ zouden kunnen worden. Daarnaast wil Apple dat er niet gesproken wordt over de werkomstandigheden in China en dat de tegenpartij niet verwijst naar passages uit de door Walter Isaacson geschreven biografie van Steve Jobs. Waarschijnlijk worden Apple’s advocaten vooral zenuwachtig van de volgende passage:

I’m going to destroy Android, because it’s a stolen product. I’m willing to go thermonuclear war on this.

Ook Samsung heeft een aantal eisen op tafel gelegd. Het bedrijf wil dat er door Apple geen gebruik gemaakt wordt van artikelen op nieuwssites en blogs waarin de producten van Apple en Samsung vergeleken worden. Daarnaast zijn Apple’s Henry Urbach en Sanjay Sood niet welkom in de rechtbank als het aan Samsung ligt. Urbach is expert op het gebied van Apple’s cultureel belang in de maatschappij. Sood is gespecialiseerd in de manieren waarop consumenten aankoopbeslissingen maken. De input van deze experts is volgens Samsung niet relevant voor de zaak en zou de jury alleen maar kunnen verwarren.

Afgaand op het bovenstaande is de kans klein dat er voorafgaand aan de rechtszaak een overeenkomst wordt bereikt. Toch hebben beide bedrijven zichzelf ook van hun betere kant laten zien. Apple heeft aangeboden één van de zes designclaims te verscheuren. Ook is het bedrijf bereid één van de acht technische patentclaims te laten vallen. Bij de overige zeven kan de aanklacht verlicht worden. Samsung zegt op zijn beurt bereid te zijn om drie patentclaims in te trekken.

Er is dus al een hele voorzichtige toenadering. Zal het ze dan toch lukken in mei?

Reacties

15 reacties
 • Profielfoto
  Dr. Maddox

  Laat me raden, het kul patent van een iPad design met ronde hoeken gaat als eerst van tafel? Daarbij, een “vredesoverleg” begin je met wensen ipv eisen.

 • Profielfoto
  alexjeee

  haha ik ben het complet met Jobs eens:D was een stuk sensationeler geweest als Jobs in die rechtbank zat:D

 • Profielfoto
  Arthur345

  Wat een gestoorde gek die Steve jobs.

 • Profielfoto
  macqintosh

  @Arthur345: Beetje respect voor de overledenen he :angry:

 • Profielfoto
  MacAanZee

  Inderdaad dat patent met die ronde hoekjes, dat slaat nergens op. Ongeveer ALLE tablets en telefoons hebben zulke afgeronde hoekjes. Wat de andere patenten zijn weet ik niet. Ik weet wél dat Samsung verschrikkelijk imiteert.
  Ik weet ook dat Samsung één van de eerste was met LCD schermen én dat Apple grootafnemer is van schermen van Samsung voor de iPad. Dus ik vermoed dat ze aan dit circus van patentoorlogen wel een eind zullen maken en een financiëel accoord erover zullen sluiten.

 • Profielfoto
  MBPuser

  Zo gek dat jij nou een profiel heb op een site gewijd aan zijn producten..

 • Profielfoto
  MacAanZee

  Jobs wás een gestoorde gek en hij was zelf denk ik één van de eersten om dat toe te geven. Maar alle genieën hebben een forse afwijking, anders waren ze niet op zulke out-of-the-box ideeën gekomen! Mensen die keurig tussen de gedragslijntjes blijven zullen nooit iets bijzonders ontdekken, omdat ze het op hun pad niet tegenkomen. Einstein, Newton, Marconi en vooral Nikola Tesla…..het waren allemaal genieën met hele rare gedragingen in hun “gewone” leven. Eens zal Steve Jobs gewoon in dat rijtje staan als de man die een genie was in het scheppen van de voorwaarden en het bedenken van de methoden c.q. laten maken van de apparatuur om de communicatiemogelijkheden tussen mensen volledig te veranderen. We zitten er nu middenin, maar later zullen we het enorme belang van zijn werk pas goed gaan inzien. Steve Jobs heeft van de wereld een dorp gemaakt, waarin contacten met elkaar voor iedereen in seconden wereldwijd mogelijk zijn. Daarvan konden mensen vroeger nog niet eens dromen! En wij hebben nog geen fractie van een idee van wat de implicaties en de mogelijkheden daarvan in de toekomst allemaal zullen zijn. We’ll never be the same…!

 • Profielfoto
  Arthur345

  Je hoeft geen gestoorde te zijn om een goed product te maken.

 • Profielfoto
  Arthur345

  Zo gek dat jij nou een profiel heb op een site gewijd aan zijn producten..

  Nee, de producten van Apple. Steve Jobs is misschien mede(!)oprichter van het bedrijf, maar hij heeft niet in z’n eentje producten gemaakt. Daar zijn veel meer mensen bij betrokken.

 • Profielfoto
  Held348

  Ik ben het. Met arthur345 eens steve jobs was helemaal niet gestoord hij maakt alleen prachtige producten

 • Profielfoto
  ralphneeleman

  Ja maar hij heeft wel Apple zelf bedacht

 • Profielfoto
  Needler

  Hopelijk komen ze er uit. Ik word moe van die Samsung vs Apple nieuwsberichten. Ze staan zelfs of Nu.nl en NOS.nl.

 • Profielfoto
  poing

  Gaan ze toch fuseren alles opgelost:)

 • Profielfoto
  Arthur345

  Ja maar hij heeft wel Apple zelf bedacht

  Samen met Steve Wozniak.

 • Profielfoto
  youp.c

  En nog iemand