Apple en Foxconn delen kosten verbetering

Door: Nando Kasteleijn - 7 reacties

Apple gaat meebetalen aan het verbeteren van de werkomstandigheden in de Foxconnfabrieken. Dat meldt de CEO van Foxconn, Terry Gou, aan Reuters. Al eerder werd gesuggereerd dat Apple zou investeren in de omstandigheden van de medewerkers. Deze investering volgt na grote maatschappelijke druk op Apple.

Tijdens de opening van het nieuwe hoofdkwartier van Foxconn is Shanghai zei Gou tegen journalisten over de kosten het volgende:

We’ve discovered that this (improving factory conditions) is not a cost. It is a competitive strength. I believe Apple sees this as a competitive strength along with us, and so we will split the initial costs.

Hoeveel Apple mee gaat betalen is niet bekend. Volgens MacRumors is de marge van Foxconn wel vrij klein hebben zij daardoor weinig financiƫle ruimte om verbeteringen door te voeren.

Foxconn is Apple’s belangrijkste leverancier en levert momenteel vooral iPhones en iPad’s. De afgelopen maanden is er veel kritiek geweest op de werkomstandigheden in de fabrieken. Documentairemaker Mike Daisey ging zelfs ter plekke kijken en tekenden de meest verschrikkelijke verhalen op. Achteraf bleek dit grotendeels verzonnen te zijn.

Reacties

7 reacties
 • Profielfoto
  Arthur345

  Leuk van Apple..

 • Profielfoto
  JanJansen

  Benieuwd of ze dit uit eigen zak (lees winst) betalen of dat de prijzen dubbel omhoog gaan.

 • Profielfoto
  ramrod

  Dat betaalt Apple dus niet maar de consument , wel goed dat ze het daar wat beter krijgen.

 • Profielfoto
  Brombeer

  Vergeleken met de concurrentie liggen bij Apple de productiekosten en de verkoopprijs naar verhouding het verst uit elkaar. Dus dat spek is er wel, zeker als je weet dat Apple zich in Reno laat uitbetalen omdat daar geen omzetbelasting wordt geheven.

  De volgende stap is veel spannender.
  De fabrieken in China kun je tot de beschaafde wereld rekenen. Maar in de Congolese bush, waar de grondstoffen voor al dat lekkers worden gedolven, bestaat de meest manifeste moderne techniek uit vuurwapens. Een kilo kobalt is daar meer waard dan een mensenleven.
  De fabrikanten zwijgen hier liever over, want als ze het probleem erkennen moeten ze er ook wat aan doen en dat is niet zo eenvoudig. Maar iedereen met een mobiele telefoon helpt eigenlijk die ellende daar in stand te houden.
  Nu kun je die delfstoffen ook wel elders, zoals het veel stabielere Braziliƫ, vandaan halen en ook de producten daar laten maken maar ook dat verzin je sneller dan dat je dat doet.

  Als gezegd: in China is het vooral een kwestie van wat onderhandelen en kosten berekenen. In Congo is het letterlijk je nek uitsteken.

 • Profielfoto
  spacefreek

  Vergeleken met de concurrentie liggen bij Apple de productiekosten en de verkoopprijs naar verhouding het verst uit elkaar. Dus dat spek is er wel, zeker als je weet dat Apple zich in Reno laat uitbetalen omdat daar geen omzetbelasting wordt geheven.

  Ter aanvulling

  Percentage van de winst in de smartphonemarkt voor de verschillende bedrijven..

 • Profielfoto
  Arthur345

  Dat betaalt Apple dus niet maar de consument , wel goed dat ze het daar wat beter krijgen.

  … Dan kan je ook zeggen: dat betaalt de consument niet, dat betaalt hun werkgever.

  Apple bepaalt waar het geld heen gaat, niet de consument.

 • Profielfoto
  Haike

  Dat is zeker een groot probleem. Alleen zitten die kristallen niet alleen in de iphone, ook in Nokia’s en anderen. Van Nokia weet ik dat ze overigens wĆ©l er over in gesprek zijn hoe dit probleem op te lossen.