‘Apple doet niks illegaals in Luxemburg’

Door: Nando Kasteleijn - 15 reacties

The New Yok Times heeft onlangs een achtergrondartikel gepubliceerd waarin zij stellen dat Apple op legale wijze belasting ontduikt. Georges Schmit, directeur van een Luxemburgs investeringsbedrijf, is van mening het heel logisch is dat iTunes administratief gezien in Luxemburg is gevestigd. Dat schrijft hij in een brief aan de krant .

De New Yorkse-krant zegt in het achtergrondartikel dat er tussen Apple en Luxemburg afspraken zouden zijn gemaakt over de te betalen BTW. De afspraken zouden betekenen dat Apple een lager belastingtarief zou betalen, mits Apple de transactiekosten van iTunes via Luxemburg zou laten verlopen.

Dat klopt niet, zo zegt Schmit. Er bestaat namelijk helemaal geen afspraak. Apple betaalt inderdaad een laag tarief, maar dat komt door en aantal andere zaken. Als eerste doordat er in Europa vrij verkeer van goederen is, waardoor er geen invoerrechten worden geheven tussen de landen onderling. Die vrijheid geldt zowel voor fysieke- als digitale producten en dus ook voor apps of muziek uit de iTunes Store. Argument nummer twee is het feit dat je in Luxemburg nou eenmaal de laagste BTW van Europa betaald. Doordat in wetgeving is vastgelegd dat mensen het BTW-tarief moeten betalen van het land waarin ze iets hebben gekocht kan Apple haar producten vanuit Luxemburg het goedkoopste aanbieden.

De argumenten die Schmit gebruikt zijn logisch. Waar wel een kritische noot bij mag worden geplaatst, is het belang dat deze directeur heeft. Hij is de baas van een Luxemburgs investeringsbedrijf, gevestigd in San Francisco. Hij stuurt immers niet voor niks een ingezonden brief naar de The New York Times.

Reacties

15 reacties
 • Profielfoto
  verwijderd-profiel

  Dat iTunes administratiekantoor is groter dan heel Luxemburg:lol:

 • Profielfoto
  Reimzter

  Wauw, wat een immense taalfouten.

 • Profielfoto
  Gezellig

  Niets illegaals, klopt. Maar of het netjes is om zo zaken te doen? Continu zoekend naar de mazen in de wet om maar zo min mogelijk belasting te betalen.

 • Profielfoto
  Petje

  Nee “Gezellig”…. jij betaald graag belasting.
  Het woord zegt het al “het is een belasting” dus als je deze last kan omzeilen, dan doe je dat toch. De overheid rooft sowieso al veel te veel geld van ons.

 • Profielfoto
  BenDover

  Is toch alleen maar goed voor de consument, anders worden de downloads duurder als we Nederlands BTW tarief gebruiken.

 • Profielfoto
  MacAanZee

  Het is heel normaal, dat bedrijven zich vestigen in landen of plekken waar hun kosten het laagst zijn. Zo lang landen nog zulke grote verschillen in vestigingseisen en belastingniveau blijven handhaven, zal je dat houden.

 • Profielfoto
  polansky

  Niets illegaals….

  Maar Apple maakt het je wel heeeeeel erg moeilijk om je een fatsoenlijke BTW bon te laten ontvangen

 • Profielfoto
  SanderMichelsen

  Dat eeuwige gejank over dat het niet netjes is. Hoezo niet netjes. Het is legaal én dus netjes volgens de regels.

  Het zou pas niet netjes zijn als ze belasting ontdoken, en dat doen ze dus niet.

  Grow up!

 • Profielfoto
  michelvdb

  Doordat in wetgeving is vastgelegd dat mensen het BTW-tarief moeten betalen van het land waarin ze iets hebben gekocht kan Apple haar producten vanuit Luxemburg het goedkoopste aanbieden.

  Die uitspraak past als een tang op een varken en is volstrekt fout. Wanneer ik wat in de Belgische iTuneswinkel koop betaal ik het Belgische BTW-tarief, 21%, een Nederlander betaalt het in Nederland courante tarief, een Luxemburger zijn BTW-tarief en zo verder voor de hele EU. Het journaille dat zo’n kromme tekst publiceert kent zijn vak niet en nog minder de materie waarover hij schrijft. Of Schmit kent zijn dossiers niet.

 • Profielfoto
  Goes

  Wat een slap artikel, vooral de laatste alinea slaat nergens op.

  Overigens is legale belastingontduiking niet mogelijk. Ontduiken is immers strafbaar. Wat wel wel legaal is, is ontwijking. Dat is voor een beursgenoteerd bedrijf zelfs een zeer lovenswaardig streven. Een onderneming bestaat ter meerdere eer en glorie van zichzelf en een beursgenoteerde onderneming is er ten behoeve van de aandeelhouder. Alle social(istisch)e gedachten ten spijt is een bedrijf er niet om belasting te betalen.

 • Profielfoto
  scarracs

  Die uitspraak past als een tang op een varken en is volstrekt fout. Wanneer ik wat in de Belgische iTuneswinkel koop betaal ik het Belgische BTW-tarief, 21%, een Nederlander betaalt het in Nederland courante tarief, een Luxemburger zijn BTW-tarief en zo verder voor de hele EU. Het journaille dat zo\’n kromme tekst publiceert kent zijn vak niet en nog minder de materie waarover hij schrijft. Of Schmit kent zijn dossiers niet.

  Nope, denk dat gij de btw-wetgeving eens moet nalezen!

 • Profielfoto
  Kristofke

  Voor fysieke producten is het zo dat een EU handelaar BTW moet betalen aan het land van bestemming als deze handelaar op jaarbasis meer dan 100.000 euro omzet boekt. Dat is zo voor de Apple Online Store voor hun hardware. Echter vallen digitale bestanden NIET onder deze regeling en is er voor muziek en eboeken een Luxemburgs BTW tarief van toepassing voor alle EU klanten.

 • Profielfoto
  jessetth

  Ik houd van hun producten, en zullen altijd ondersteuning van hun producten.
  7″ Screen WIFI Camera Google Android EPAD Tablet PC MID (Black)
  http://wk.tk/ykwwxf

 • Profielfoto
  Islandsvinur

  Apple Operations Europe zit in Cork omdat in Ierland de omzetbelasting het laagst is. En daar is Ierland ook heel blij mee, omdat het banen oplevert. Heeft niets met belastingontduiking te maken.

  Zijn energieklasse-A-rijders belastingontduikers omdat ze geen wegenbelasting hoeven te betalen? Nope.

  Belastingen zijn gewoon een middel van overheden om bepaald gedrag te bewerkstelligen.

 • Profielfoto
  Milt

  Nope, denk dat gij de btw-wetgeving eens moet nalezen!

  In het specifieke geval van Apple heeft hij volgens mij wel gelijk.

  De wetgeving is volgens mij zo dat een bedrijf in principe de BTW berekent van het land waar het gevestigd is, ongeacht waar de klant woont. Pas wanneer dit bedrijf boven een X bedrag per jaar factureert aan klanten in een andere EU land moet ook in dit andere EU land BTW aangifte gaan doen. Die grens is voor iedere EU land anders.

  In het geval van Apple kan ik me heel goed voorstellen dat Apple in ieder EU land over die grens gaat en dus wel degelijk in ieder EU land afzonderlijk BTW aangifte moet doen. Dat het BTW tarief in Luxemburg het laagste van Europa is helpt ze dus helemaal niks.