Nando Kasteleijn
Nando Kasteleijn Nieuws 8 mei 2012
Leestijd: 1 minuut

‘Apple doet niks illegaals in Luxemburg’

The New Yok Times heeft onlangs een achtergrondartikel gepubliceerd waarin zij stellen dat Apple op legale wijze belasting ontduikt. Georges Schmit, directeur van een Luxemburgs investeringsbedrijf, is van mening het heel logisch is dat iTunes administratief gezien in Luxemburg is gevestigd. Dat schrijft hij in een brief aan de krant .

De New Yorkse-krant zegt in het achtergrondartikel dat er tussen Apple en Luxemburg afspraken zouden zijn gemaakt over de te betalen BTW. De afspraken zouden betekenen dat Apple een lager belastingtarief zou betalen, mits Apple de transactiekosten van iTunes via Luxemburg zou laten verlopen.

Dat klopt niet, zo zegt Schmit. Er bestaat namelijk helemaal geen afspraak. Apple betaalt inderdaad een laag tarief, maar dat komt door en aantal andere zaken. Als eerste doordat er in Europa vrij verkeer van goederen is, waardoor er geen invoerrechten worden geheven tussen de landen onderling. Die vrijheid geldt zowel voor fysieke- als digitale producten en dus ook voor apps of muziek uit de iTunes Store. Argument nummer twee is het feit dat je in Luxemburg nou eenmaal de laagste BTW van Europa betaald. Doordat in wetgeving is vastgelegd dat mensen het BTW-tarief moeten betalen van het land waarin ze iets hebben gekocht kan Apple haar producten vanuit Luxemburg het goedkoopste aanbieden.

De argumenten die Schmit gebruikt zijn logisch. Waar wel een kritische noot bij mag worden geplaatst, is het belang dat deze directeur heeft. Hij is de baas van een Luxemburgs investeringsbedrijf, gevestigd in San Francisco. Hij stuurt immers niet voor niks een ingezonden brief naar de The New York Times.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

De beste start van je weekend ✉️

Het belangrijkste Apple-nieuw, de beste tips en meer. Elke vrijdag in de OMT-nieuwsbrief.

Reageer op artikel:
‘Apple doet niks illegaals in Luxemburg’
Sluiten