Nando Kasteleijn
Nando Kasteleijn Nieuws 10 mei 2012

‘2014 en 2015 gouden jaren Apple’

In de eeuwige serie ‘Apple’s aandeelwaarde’ is er opnieuw een analist opgestaan die alle anderen overstijgt. Dit keer is het Andy M. Zaky, een analist die regelmatig schrijft voor onder andere CNN Money en AppleInsider. In een interview met journalist Philip Elmer-DeWitt zegt Zaky dat 2014 nog wel eens het ‘gouden jaar’ voor Apple zou kunnen worden, met 2015 als piek. Daarna zou volgens de analist het aandeel zijn top hebben gehaald en niet meer verder stijgen.

De analist kijkt naar de winst die Apple per aandeel boekt en vermenigvuldigt dat met veertien. Het afgelopen kwartaal was dat $41,04, vermenigvuldig dat met veertien en je komt uit op $574,56. Een bedrag dat iets hoger ligt dan de huidige waarde. Vervolgens maakte hij een berekening voor de komende drie jaar. Volgens hem zal het aandeel dan uitkomen op een bedrag van $145,96. Doe dat keer veertien je komt uit op $2043,44 per aandeel. Dat zou betekenen dat Apple in het vierde kwartaal van 2015 een waarde heeft van meer dan twee biljoen. Dat is uniek, want er is wereldwijd nog geen bedrijf dat meer dan een biljoen waard is, laat staan twee biljoen.

Grafiek Andy M. Zaky met duidelijk stijgende lijn vanaf 2014

Wat opvalt aan de grafiek die Zaky presenteert is dat de lijn na het eerste kwartaal van 2014 sterker stijgt dan daarvoor. Daarnaast is nogal opmerkelijk dat Zaky deze uitspraak durft te doen, want normaal kijken analisten enkele maanden tot hooguit een jaar vooruit. Aangezien we niet weten wat Apple in 2013 en 2014 gaat uitbrengen is het eigenlijk nogal koffiedik kijken. Duidelijk is wel dat Apple een heel interessant bedrijf is voor analisten.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
‘2014 en 2015 gouden jaren Apple’
Sluiten