Wim van der Burgh
Wim van der Burgh Nieuws 10 mei 2012

16 of 400 miljoen dollar voor ‘iPad’?

Er is al een lange tijd een rel gaande tussen Apple en het Chinese bedrijf Proview. Proview heeft Apple in China aangeklaagd omdat zij het recht zeggen te hebben op de naam “IPAD”. In 1998 brachten zij dit product uit: de Internet Personal Assistent Device. Nu heeft Apple Proview 16 miljoen dollar geboden voor de rechten op de naam, maar Proview is het daar niet mee eens.

In betere tijden bood Proview 18.000 mensen een baan. Naar eigen zeggen produceerde het bedrijf ongeveer 10.000 tot 20.000 ‘IPAD’s. Proview kwam in financiële problemen en werd uiteindelijk overgenomen door acht banken, waaronder de Bank of China. Nu is het niets meer dan een klein bedrijfje dat nog iets wil verdienen aan deze rechtszaak. Proview beweert dat een dochteronderneming van het bedrijf in Taiwan toestemming heeft gegeven voor het gebruik van de merknaam, maar dat het moederbedrijf in China hier nooit van af heeft geweten. Deze deal is volgens Proview dan ook niet geldig in China.

Volgens geruchten wil Proview ongeveer 400 miljoen dollar voor de naam, maar Apple komt dus niet in de buurt van deze eis. Dit verhaal krijgt waarschijnlijk nog een staartje: Proview heeft al aangekondigd dat het de merknaam IPAD in nog veel meer landen bezit en dat het niet bang is om hier ook rechtszaken te beginnen. Maar je weet het nooit, geld doet wonderen.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
16 of 400 miljoen dollar voor ‘iPad’?
Sluiten