16 of 400 miljoen dollar voor ‘iPad’?

Door: Wim van der Burgh - 11 reacties

Er is al een lange tijd een rel gaande tussen Apple en het Chinese bedrijf Proview. Proview heeft Apple in China aangeklaagd omdat zij het recht zeggen te hebben op de naam “IPAD”. In 1998 brachten zij dit product uit: de Internet Personal Assistent Device. Nu heeft Apple Proview 16 miljoen dollar geboden voor de rechten op de naam, maar Proview is het daar niet mee eens.

In betere tijden bood Proview 18.000 mensen een baan. Naar eigen zeggen produceerde het bedrijf ongeveer 10.000 tot 20.000 ‘IPAD’s. Proview kwam in financiële problemen en werd uiteindelijk overgenomen door acht banken, waaronder de Bank of China. Nu is het niets meer dan een klein bedrijfje dat nog iets wil verdienen aan deze rechtszaak. Proview beweert dat een dochteronderneming van het bedrijf in Taiwan toestemming heeft gegeven voor het gebruik van de merknaam, maar dat het moederbedrijf in China hier nooit van af heeft geweten. Deze deal is volgens Proview dan ook niet geldig in China.

Volgens geruchten wil Proview ongeveer 400 miljoen dollar voor de naam, maar Apple komt dus niet in de buurt van deze eis. Dit verhaal krijgt waarschijnlijk nog een staartje: Proview heeft al aangekondigd dat het de merknaam IPAD in nog veel meer landen bezit en dat het niet bang is om hier ook rechtszaken te beginnen. Maar je weet het nooit, geld doet wonderen.

Reacties

11 reacties
 • Profielfoto
  verwijderd-profiel

  Ik denk niet dat ze die rechtza(a)k(en) van Apple zullen winnen.

  Ik kan ook wel zeggen dat iPhone mijn merknaam is. Hebben ze bewijs?

 • Profielfoto
  yesn95

  Ik zou de 16 miljoen nemen en op de bahama’s gaan zitten

 • Profielfoto
  Yggdrasil

  We zijn inmiddels toe aan de derde generatie iPad en nu plots willen ze geld? Ik moet lachen…

 • Profielfoto
  seb88

  We zijn inmiddels toe aan de derde generatie iPad en nu plots willen ze geld? Ik moet lachen…

  Nee ik denk omdat Apple NU pas officieel actief is met de Ipad in China.. en daarom eerder geen problemen hadden.

 • Profielfoto
  Soulshaker

  Ik denk niet dat ze die rechtza(a)k(en) van Apple zullen winnen.

  Ik kan ook wel zeggen dat iPhone mijn merknaam is. Hebben ze bewijs?

  Dan is dat fout gedacht jochie.
  Dat bedrijfje heeft in 1998 een product op de markt gebracht , dat product staat geregistreerd , er zijn toestellen van gemaakt en dat alles kan volledig bewezen worden .

  Daarbij , waarom zou Apple dan 16.000.000 $ geven ??

  Daarbij was er een soortgelijkgeval met de iphone , tegen cisco
  Die hebben ze ook niet gewonnen , maar ook niet verloren

  http://www.nu.nl/internet/985124/apple-en-cisco-delen-merknaam-iphone.html

 • Profielfoto
  JTD

  Ik denk niet dat ze die rechtza(a)k(en) van Apple zullen winnen.

  Ik kan ook wel zeggen dat iPhone mijn merknaam is. Hebben ze bewijs?

  Tuurlijk hebben ze dat! Hun eigen product met naam, dat lijkt me voldoende. Het is aan de rechtspraak of hun eis terecht is, dat is niet aan Apple. Iedereen kan een rechtszaak winnen van Apple, mits je maar gelijk hebt en Apple niet.
  Apple wil graag ‘schikken’ in een zaak, omdat er dan geen uitspraak komt en het dus in het midden blijft wie er fout was. Meestal is de partij die heel graag wil schikken niet zo zeker van zijn gelijk of ziet de rompslomp om zo’n rechtszaak en alle negatieve naamsvermeldingen niet zo zitten (imagoschade etc)

 • Profielfoto
  polansky

  Slecht stukje journalistiek.
  Op ‘Bloomberg’ (een financiele site), was te lezen dat Apple de rechtzaak tegen Proview die over de handelsnaam ‘iPad’ gaat al heeft gewonnen…

  http://www.bloomberg.com/news/2012-05-08/apple-wins-dismissal-of-proview-ipad-lawsuit.html?cmpid=yhoo

 • Profielfoto
  ro_me

  @Polansky;
  Heb JIJ dat artikel wel gelezen dan? Ik lees daar wat heel anders! Namelijk dat Apple niet in Californië een rechtzaak hoeft te voeren, maar waarschijnlijk wel elders (China). Betreffende de inhoud van de zaak zelf heeft Apple niets gewonnen (inhoudelijk over de naam Ipad). Alleen hebben ze gewonnen dat er geen zaak tegen hun aangespannen kan worden en Californië.
  Daarom Schrijft OMT ook; ‘in China aangeklaagd”.

 • Profielfoto
  johnnan

  Ik zou als ik Apple was gewoon de naam iPad veranderden in China. In iTab of zoiets.

 • Profielfoto
  Thomas18NL

  “Tuurlijk hebben ze dat! Hun eigen product met naam, dat lijkt me voldoende.”

  Alleen als dat ook geregistreerd staat natuurlijk. Ik heb hier met klei een poppetje gemaakt en dat noem ik iPanel, die heb ik verkocht aan wat kennissen en buurtbewoners. Dat boeit niemand hoor!
  .
  Het gaat er alleen om of die koopovereenkomst wel of niet geldig is. Of die dochteronderneming de naam wel mocht verkopen..
  .
  En ach, een tijdje terug wilde ze nog 2.500.000.000, nu nog maar 400.000.000. Ik denk dat ze beter kunnen schikken. Dat zal ook wel gebeuren, alleen even spelen met de prijs natuurlijk.

 • Profielfoto
  Wasabisjors

  Dikke onzin, die 400 miljoen. Ze willen gewoon meeliften op het succes. Wat hebben zij nu bijgedragen aan die iPad, behalve wellicht de naam?!