Nando Kasteleijn
Nando Kasteleijn Nieuws 27 april 2012
Leestijd: 1 minuut

Wie is nou de smartphone-marktleider?

Wat is het nou? Eerder vandaag meldde AppleInsider op basis van analistenbureau Strategy Analytics dat Samsung de smartphone marktleider is met 44.5 miljoen verkochte toestellen in het eerste kwartaal van 2012. Maar nu meldt het blog op basis van iSuppli dat het niet Samsung maar Apple is die zichzelf mobiele marktleider over het afgelopen kwartaal mag noemen.

Het verschil is aanzienlijk. Volgens iSuppli heeft Samsung in het eerste kwartaal van 2012 ‘maar’ 32 miljoen exemplaren verkocht. Een verschil van 12,5 miljoen met de cijfers van Strategy Analytics. Apple heeft zelf bekendgemaakt dat het bedrijf 35,1 miljoen iPhones heeft verkocht.

Het probleem zit hem in de transparantie. Krijgt normaliter Apple commentaar op het feit dat ze niet transparant genoeg zijn, Samsung kan er ook wat van. De Koreaanse smartphone-producent is niet bereid om gegevens te overleggen van het aantal verkochte toestellen. Daardoor moeten analisten het doen met berekeningen die nooit helemaal kloppen en deels speculatief zijn. Zo kan verwarring ontstaan over het aantal verkochte smartphones en daarmee twijfel over wie nu echt de marktleider is.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Wie is nou de smartphone-marktleider?
Sluiten