Koen van Tongeren
Koen van Tongeren Nieuws 26 april 2012
Leestijd: 2 minuten

Steve Jobs wilde Willy Wonka-wedstrijd

Het vandaag verschenen boek Insanely Simple van Ken Segall mag dan bedoeld zijn als handboek in eenvoud voor leidinggevenden, voor de ‘gewone’ fanboy of -girl staat het boek ook vol met leerzame, interessante en ronduit hilarische anekdotes. De mooiste daarvan is misschien wel het plan van Steve Jobs om zich tot Willy Wonka te ontpoppen.

Kort na de uitkomst van de eerste iMac in 1997 bedacht Steve om het moment dat de miljoenste verkocht zou zijn groots te vieren. Daarbij liet hij zich inspireren door Roald Dahl’s Charlie and the Chocolate Factory. Tijdens een vergadering waar Ken Segall bij was legde hij het plan uit. Er zou een gouden kaart in een iMac-doos gestopt worden. De vinder hiervan kreeg het aankoopbedrag terug en zou samen met zijn familie naar Cupertino gevlogen. Daar zouden ze getrakteerd worden op een geheime rondleiding door Apple’s hoofdkantoor in Cupertino. Als klap op de vuurpijl zou de gelukkige voor de deur ontvangen worden door Steve himself in volledig Willy Wonka-tenue!

Steve zag het plan zelf helemaal zitten en had zelfs al opdracht gegeven aan zijn ontwerpteam om een ‘golden ticket’ te ontwerpen voor de actie. Volgens Segall waren de andere aanwezigen bij de vergadering minder te spreken over de praktische uitvoering van het plan, maar ja, tegen Steve Jobs zei je natuurlijk geen nee.

Gelukkig (of misschien helaas?) is het idee uiteindelijk nooit uitgevoerd door een wettelijke bepaling van de Staat California. Die schrijft voor dat een bedrijf alleen een wedstrijd mag uitschrijven als er geen aankoopverplichting aan vast zit. Volgens Segall verloor Steve daarmee zijn enthousiasme voor het plan en is de verkoop van de miljoenste iMac in alle stilte aan ons voorbij gegaan.

Maar stel je toch eens voor…

 

Vorig jaar gaf CollegeHumor ons al een voorproefje hoe Steve zich zou gedragen als Willy Wonka.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Steve Jobs wilde Willy Wonka-wedstrijd
Sluiten