Koen van Tongeren
Koen van Tongeren Nieuws 16 april 2012
Leestijd: 2 minuten

Retina Macs; Sharp & Intel zijn er klaar voor

Je hoeft geen Nostradamische gaven te bezitten om te voorspellen dat toekomstige generatie Macs een retina beeldscherm zullen krijgen. iPhones en iPads hebben al dergelijke beeldschermen, met zoveel pixels dat ze met het blote oog niet te meer zien zijn. De Mac is een logische volgende stap.

OS X blijkt zelfs al voorbereid te zijn op retina-resoluties. Er ontbreken daarmee nog maar twee elementen om retina-Macs werkelijkheid te laten worden: een beeldscherm met hogere resolutie en een processor die de benodigde extra rekenkracht aankan. Wat blijkt? Zowel chipbouwer Intel als beeldschermmaker Sharp heeft aangegeven klaar te zijn voor een retina-toekomst!

Intel, dat processors voor alle Mac-modellen produceert, maakte vorig jaar al bekend dat de nieuwe Ivy Bridge-processor resoluties aankan tot 4096×4096 pixels. Tijdens een afgelopen week gehouden bijeenkomst in China bevestigde Kirk Skaugen van Intel nogmaals dat Ivy Bridge retina-geoptimaliseerd is. De MacBook Air zou er theoretisch tot een resolutie van 2800×1800 pixels mee kunnen gaan. Een iMac of 15 inch MacBook Pro met Ivy Bridge zou een resolutie van 3840×2160 kunnen halen.

Ook beeldschermmaker Sharp kwam afgelopen week met retina-nieuws. Het bedrijf maakte bekend dat het in maart gestart is met de productie van beeldschermen die veel hogere resoluties hebben dan voorheen dankzij een speciale ‘IGZO’-semiconductor. Het bedrijf geeft een aantal voorbeelden van dergelijke schermen, zoals een 10 inch laptopscherm met een resolutie van 2,560 x 1,600 en een 30 inch monitor met een resolutie van 3,840 x 2,160 pixels.

Nu is het zeer waarschijnlijk dat de nieuwe MacBook Pro met Ivy Bridge-chip binnenkort uit zal komen, maar om te weten of daar ook meteen een retina-beeldscherm in komt kunnen we vooralsnog alleen afgaan op een gerucht van vorig jaar. Toen werd beweerd dat Apple bezig is met een MacBook Pro waar een 15 inch scherm in zit met een resolutie van 2880×1800.

We houden deze ontwikkeling natuurlijk scherp in de gaten.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Retina Macs; Sharp & Intel zijn er klaar voor
Sluiten