Patent wijst op betere audio in MacBook

12 reacties

Het lukt Apple steeds beter om Mac’s compacter te maken. Vergelijk een MacBook Air met een iBook G4 en je begrijpt wat we bedoelen. Die steeds kleiner wordende behuizingen gaan echter ten koste van een onderdeel in elke Mac dat ruimte nodig heeft: de luidspreker. Een compactere Mac betekent simpelweg minder ruimte voor luidsprekers en dus minder goed geluid.

In een nieuwe patentaanvraag beschrijft Apple de mogelijkheid om meerdere speakers en een omvormer op een compacte manier in een MacBook te bouwen en deze samen het geluid te laten afhandelen. In één voorbeeld wordt gesproken over twee tweeters in het beeldscherm voor hoge frequenties, twee speakers voor het middensegment en de omvormer als subwoofer voor bastonen. In een ander voorbeeld handelt de omvormer ook een deel van de midden-frequenties af. Interessant hierbij is dat de omvormer de behuizing van de MacBook gebruikt als klankkast. Het geheel levert zo een rijker en voller geluid op. 

Audio-omvormer maakt gebruik van de behuizing als klankkast.

In de patentaanvraag wordt vooral gefocust op de mogelijkheden in MacBooks maar tablets en andere mobiele apparaten worden wel genoemd als potentiële toepassingen voor de techniek. Mocht Apple daadwerkelijk doorgaan met deze ontwikkeling dan zou het geluid dat uit de speaker(s) van je iPhone, iPod touch of iPad komt in de toekomst dus ook sterk kunnen verbeteren.

Reacties

12 reacties

 • Profielfoto
  Sosumi

  Vroeger kraaien de hanen en nu gappen ze, dan ben je of wordt je doof:P
  ja iets meer power in het geluid is niet verkeerd, heb je tegenwoordig ook met plasma/lcd schermen die worden steeds platter waardoor het geluid ook qua body wat platter klink dan voorheen, maar de meeste mensen heb dan er ook meestal een home cinema bij aanstaan, maar ben benieuwd hoe dit in de toekomst met dit patent in apple producten gaat klinken

 • Profielfoto
  Arthur345

  Ik heb een MacBook air 2011 en het geluid vind ik uitstekend. Anders doe ik mijn Apple oordopjes wel in.

 • Profielfoto
  Marius1976

  Enigszins offtopic reactie:

  Vrij onzinnig om een Air met een iBook te vergelijken. In een iBook zit immers een Combo- of Superdrive. In een Air niet. Het is vrij logisch als onderdelen worden WEG-gelaten dat het apparaat dan dunner wordt.

  Als ik mijn iBook G4 12″ vergelijk met mijn MBP 13″ dan is die vergelijking beter op zijn plaats, al vind ik de verkleining dan echt aanzienlijk minder spectaculair.

 • Profielfoto
  Renroelandt

  Ik moet eerlijk vermelden, het geluid dat uit mijn MacBook Air 11″ komt is zeker niet slecht naar mijn mening. Ik moet wel eerlijk vermelden, voor goed te kunnen genieten had ik een zwaardere Sennheiser hoofdtelefoon moeten kopen, maar op zich voor even iTunes op te zetten of youtube te bekijken valt hij reuze méé.

 • Profielfoto
  Franky Mac

  Inderdaad, ik vind het geluid van mijn Air vrij zacht. Ik zag het programma Boom om het geluid op te krikken, heeft iemand hier ervaring mee?

 • Profielfoto
  aartjan

  Ik vind het geluid op Mac laptops inderdaad ook veel te zacht, maar dat is wel op te lossen, bijvoorbeeld met VLC, die veel harder kan uitsturen, en waar je zelfs slimme compressie/expansie kan aanzetten.

  Dat klankkast-woofer-systeem lijk mij geniaal. Ik vind mijn Air 11 inch ook al heel goed voor zo’n kleine laptop, ik hoor vaak bij films een zeer overtuigend ruimtelijk effect, alsof er geluid van buiten de laptop komt.

 • Profielfoto
  MacAanZee

  Het wordt een keer tijd ook! Geluid op MacBooks (en ook iPhone) klinkt wel helder en zuiver, maar véél te zacht en veel te weinig lage tonen. Dus ik hoop idd op verbetering

 • Profielfoto
  Maverick9898

  Ze klinken tegenwoordig inderdaad een stuk beter. Als je de oude Air vergelijkt met de nieuwe of zelfs met een oude witte plastic MacBook dan is dat behoorlijk goed! Gaat ook niet om enorm kwalitatieve audio, maar hoe mooier, hoe beter natuurlijk;)!

 • Profielfoto
  iPredict

  Leuk voor de consumptiemaatschappij maar kwalitatieve audio hoeven we nooit te verwachten uit een laptop, simpelweg door gebrek aan ruimte.
  De nieuwe macbooks kunnen dan wel beter klinken dan andere laptops, maar iedereen die serieus geluid wil moet aan extern geluid denken.

 • Profielfoto
  App69

  Laten we hopen.
  Hoe dat ze nog niet eerder er op gekomen zijn om tweeters in het beeldscherm te plaatsen.

 • Profielfoto
  MrHammond

  Ben wel benieuwd, als muzikant heb ik toch behoorlijk hoge eisen. Al zal een klein speakertje nooit in de buurt komen van m’n hifi-installatie, moet ik toch eerlijk zeggen dat Apple in de laatste jaren goede vooruitgang heeft gemaakt: de MacBook Pro klinkt beter dan meeste andere laptops en zelfs de iPhone 4S verslaat het gemiddelde “puber-mobieltje”!

  Nu alleen maar hopen dat “de nieuwe generatie” dit weer als standaard voor geluidskwaliteit gaat zetten…

 • Profielfoto
  Rickje

  Nou verwacht ik van mijn Macbook Air 11′ geen Dolby Surround 30.2 geluid, maar toch wel mooi dat het beter wordt dan het blikkerige en vooral zachte wat er nu uit komt.