Onbekende interviews Steve Jobs ontdekt

Door: Koen van Tongeren - 14 reacties

Journalist Brent Schlender vond onlangs een stapel cassettebandjes terug waarvan hij het bestaan was vergeten. Er bleken gesprekken op te staan die hij voerde met Apple’s mede-oprichter en voormalig CEO Steve Jobs tussen 1985 en 2010. De interviews bleken nooit gebruikt te zijn voor een artikel. Sommige bandjes waren zelfs nooit teruggeluisterd.

Schlender is er eens goed voor gaan zitten en ontdekte dat de interviews die unieke insights bevatten over Steve’s periode na zijn vertrek bij Apple in 1985 tot na zijn glorieuze terugkeer in 1997. Volgens Schlender waren dit de jaren die Steve het meest gevormd hebben en waarin hij het gelukkigst was. In een voorproefje en een uitgebreider artikel beschrijft hij Steve als filosoof, relatie-consultant en mierenneuker.

Uit Schlender’s interviews blijkt dat er drie elementen zijn die Steve Jobs gevormd hebben in de periode tussen zijn jaren aan de top van Apple: NeXT, Pixar en zijn gezin.

NeXT was Steve’s eerste onderneming na Apple. Hij probeerde een educatie-computer te maken die eenvoudig genoeg was om door leerlingen gebruikt te worden en krachtig genoeg voor ingewikkeld wetenschappelijk werk. Het bedrijf was een zelf opgezette leerschool voor Steve. Hier ontdekte hij hoe een bedrijf opgezet en geleid moest worden. In een interview beschrijft hij hoe NeXT gezien kan worden als een lichaam waarin iedere cel (lees: medewerker) een specialistische taak heeft maar ervan doordrongen is die taak uit te voeren voor een groter goed. Toch lukte het Steve niet om met deze filosofie een succesvol bedrijf op te zetten. NeXT werd een flop.

Pixar bleek een betere leerschool. Steve kocht het bedrijf voor een schijntje van George Lucas en maakte er een succesvolle computeranimatiestudio van. In een van de interviews vertelt hij dat dit de plek was waar hij leerde dat focus belangrijk is. Dat kwam bijvoorbeeld terug in de hoeveelheid films die gelijkertijd gemaakt werden. Die focus kwam ook terug in Steve’s gevoel voor detail. Zo beschrijft hij hoe hij nauw betrokken was bij de bouw van het Pixar-hoofdkantoor. Steve controleerde persoonlijk of de 12 verschillende tinten baksteen wel evenredig verdeeld werden over het gebouw. Waar dit niet zo was, liet hij de bouwvakkers hun werk opnieuw doen.

Zijn succes bij Pixar dankt Steve zelf mede aan zijn gezin, dat volgens hem een belangrijke focusgroep was voor zijn beslissingen binnen het bedrijf. Tussen 1991 en 1998 kreeg hij met zijn vrouw Laurene drie kinderen; Reed, Erin en Eve. Volgens Schlender zijn ze regelmatig in de achtergrond te horen op de tapes als ze hun vader even komen storen tijdens een interview. Steve maakte zoveel mogelijk tijd voor zijn gezin vrij. Zelfs het kopen van cadeau’s liet hij niet over aan zijn personal assistent. Hij deed zelf zijn research (wat in die tijd nog niet via internet gebeurde) en kocht zijn cadeau’s vervolgens zelf in de winkel.

Ook over zijn relatie praat Steve openlijk. Hij zegt dat zijn relatie met Laurene zo hecht is omdat er geen sprake van angst is over het verliezen van de ander. Als je je realiseert dat de andere de zelfde waarden koestert als jij haal je de angst weg uit een relatie, zo zegt Jobs in een interview. Hij voegt er aan toe dat dit zowel voor privé- als zakelijke relaties geldt.

Schlender concludeert dat de drie belangrijke elementen in Steve’s leven tussen 1985 en 1997 tekenend zijn geweest voor zijn terugkeer bij Apple. Zo was het NeXT-besturingsssysteem NeXTSTEP een belangrijke reden waarom Steve terugkeerde bij Apple. Het werd later immers de basis voor OS X. Steve’s focus bij Pixar deed hem bij Apple beslissen om veel productlijnen af te stoten en zich te focussen op een beperkt aantal productgroepen. Zijn gezin heeft Steve rustiger en menselijker gemaakt, zo denkt Schlender.

Een uitgebreide samenvatting van de verloren Jobs-interviews, inclusief Steve’s eerste jaren na terugkomst bij Apple, verschijnen in het mei-nummer van Fast Company dat op papier en als iPad-tijdschrift verschijnt.

Reacties

14 reacties
 • Profielfoto
  Hydræ

  Verrassend! Zo zie je maar wat er opduikt uit de oude doos.

 • Profielfoto
  MacAanZee

  Tot voor kort werd het woord “next” door autocorrectie op iPhone altijd veranderd in “NeXT” – een verborgen grapje/verwijzing naar Steve’s oude bedrijf?! Ik zie dat het sinds kort verdwenen is uit de autocorrectie!

 • Profielfoto
  iNicky

  Wat een enorme zeiksnor is het geweest. Misschien was hij nog veel verder gekomen wanneer hij zich niet met zulke onbelangrijke details als de verdeling van steentjes in een gebouw had beziggehouden. Puur autisme!

 • Profielfoto
  spacefreek

  NeXT werd een flop.

  Ben ik het niet mee eens, op software gebied dan.
  Maar die nuance maken jullie eigenlijk ook zelf in de 1-na laatste alinea, dus vind het een beetje een aparte zinkeuze.

 • Profielfoto
  Davidv

  Zijn de audio fragmenten ook ergens te downloaden? Ik zou die graag willen luisteren.

 • Profielfoto
  MacAanZee

  @iNicky: Steve hield zich met alles bezig, met elk klein detail van de verpakkingen, met de inrichting van de Apple Store, met het design van de glazen trap daarin en noem maar op. En inderdaad een enórme zeiksnor. Maar dankzij zijn gezeik heeft hij de mensen bij Apple op een hoger plan gebracht en gestimuleerd om echt met het allerbeste te komen. Zonder Steve Jobs was Apple waarschijnlijk in 1998 failliet gegaan. Een genie is nooit een makkelijk persoon! Einstein was ook zo gek als een deur. Nikola Tesla ook.

 • Profielfoto
  puccini

  Wat een nieuws he!

 • Profielfoto
  daantje22

  Google eens op het syndroom van asperger en je zult zien dat Steve hier zeeeeeer veel overeenkomsten mee had (hoogfunctionerend autisme)

  Zeer detailgericht, slecht met kritiek om kunnen gaan, liever bezig zijn met materiële dingen ipv met mensen, goede diplomaat en techneut, etc

  Ik heb zelf ook asperger en herken hem er heel erg in (en meerdere autisme professionals) als je googled op Steve jobs asperger kom je ook het een en ander tegen

 • Profielfoto
  RamonV

  @daantje grappig dat je dat zegt, heb ik zelf ook altijd al gevonden.

 • Profielfoto
  Gijs Raggers

  Niemand kan mierenneuken en focus houden. Behalve Onze Steve.

 • Profielfoto
  1984

  Je zou haast geloven dat Steve Jobs in zijn eentje op zondag de Mac heeft uitgevonden.
  Heren van OMT haal desnoods eens wat oude interviews met personen die een zelfde grote rol hebben gespeeld in het ontstaan van Apple / Macintosh uit het archief.


  http://podcast.onemorething.nl/video/woz.m4v

 • Profielfoto
  Soulshaker

  Wat een enorme zeiksnor is het geweest. Misschien was hij nog veel verder gekomen wanneer hij zich niet met zulke onbelangrijke details als de verdeling van steentjes in een gebouw had beziggehouden. Puur autisme!

  Het is toch altijd al bekent geweest dat Steve op persoonlijk vlak een arrogant klootzakje was. Die de mensen naar zijn hand wil zetten.
  It’s his way , or the highway ….

 • Profielfoto
  Beany

  Geen verrassingen dus, je zou bijna denken “Schlender List”

 • Profielfoto
  Roko

  Ja ja, over een periode van 5 jaar zo’n beetje de meest invloedrijkste man op aarde interviewen en vervolgens alle tapes vergeten. Tuuuurlijk. Er zal wel een NDA op gezeten hebben die onlangs afgelopen is bedoeld ‘ie