Mac-malware, een groot probleem of niet?

46 reacties

Antivirus verkoper Sophos meldt op basis van eigen onderzoek dat één op de vijf Mac’s malware bevat die bedoeld is voor Windows-machines. Daarnaast bevat één op de 36 Mac’s malware die speciaal voor de Mac is gemaakt. Een schril contrast dus. Het onderzoek werd over een periode van zeven dagen gedaan onder 100.000 Mac’s. Volgens senior technologie consultant Graham Cluley van Sophos hebben Mac-gebruikers een ‘wake-up call’ nodig:

Some Mac users may be relieved that they are seven times more likely to have Windows viruses, spyware and Trojans on their Macs than Mac OS X-specific malware, but Mac malware is surprisingly commonly encountered. Mac users need a wake-up call about the growing malware problem.

Dit is niet het eerste onderzoek waarin de gevoeligheden van de Mac worden blootgelegd. Eerder was het Dr. Web dat stelde dat steeds meer Macs gevoelig zijn voor malware. Je kunt je echter afvragen welk belang beide bedrijven hebben bij de toename van het aantal Mac-virussen. Zowel Sophos als Dr. Web bieden antivirus-pakketten voor de Mac aan en zijn daarin dus afhankelijk van het aantal virussen dat voor de Mac beschikbaar is.

Vorige week hielden wij een wetenschappelijk-irrelevante-maar-wel-interessante poll met de vraag hoeveel OMT’ers een besmette Mac hebben. De conclusie was daarbij dat maar zes van 293 respondenten het virus op zijn of haar Mac had, oftewel 1 op 48. Dat is aanzienlijk minder dan de conclusie van Sophos, maar heel ver ligt onze uitslag er ook weer niet vanaf. Je kunt je desalniettemin alsnog afvragen in hoeverre dat gevaar voor virussen echt aanwezig is of dan een commercieel meespeelt in sommige berichtgeving.

Wat vind jij?

Reacties

46 reacties
 • Profielfoto
  Nautdeapplefan

  Gefeliciteerd Nando!:) maar ontopic, ik vind dat iedereen zich er een beetje te druk om maakt.

 • Profielfoto
  Roy-776

  Ik vind ook dat er behoorlijk wat ophef over word gemaakt.
  Stel als we dat voor Windows gaan doen dan is de zondagskrant er te klein voor zoveel.

 • Profielfoto
  Joepi

  Bullshit een Mac is ook gevoelig voor malware/trojans alleen het merendeel van de pc’s draait op raampjes vandaar dat er minder malware/trojans zijn voor de Mac.

 • Profielfoto
  JeveStobs

  Het zegt uiteraard ook wel iets dat er zoveel om te doen is nu er een virus/trojan op vele Macs aanwezig is. In dat opzicht zou het erger zijn als dit soort dingen normaal waren en dus ook geen nieuws;)

 • Profielfoto
  Jeffry

  Ik vind zes nog steeds vrij veel van de 293 eigenlijk… Meer dan ik had verwacht en ik ook had verwacht dat de antimalware-bedrijven schromelijk overdreven, maar dat valt dus misschien nog wel mee aangezien de poll nog gebaseerd is op Mac-users die een forum als dit bezoeken… oftewel toch beetje de mensen met meer interesse…

 • Profielfoto
  MBPuser

  Tot zover de berichtgeving van uw lokale antivirus verkooppunt:wink:

 • Profielfoto
  SunKeeper

  Wanneer komt er een echt onafhankelijk onderzoek naar?

  Het enige wat ik tot nu toe heb gezien zijn antivirussoftwareontwikkelaars. Daar spelen grote commerciële belangen mee, dus dat geeft een te groot vertekent beeld.

 • Profielfoto
  Thomas18NL

  “Ik vind zes nog steeds vrij veel van de 293 eigenlijk…”

  Ik ken al 1 iemand die Apple zo erg haat dat hij heeft gestemt dat hij de trojan had, terwijl hij niet eens een Mac heeft..

 • Profielfoto
  Jeffry

  Mmm ja dat soort types heb je natuurlijk ook nog… ’t wordt inderdaad tijd voor een onafhankelijk onderzoek. Overigens vind ik het helemaal niet verkeerd dat er aandacht naar uitgaat. Kan nooit kwaad om wat extra maatregelen te treffen. Hier staan ook wel wat mooie tips (zonder dat je een av nodig hebt): http://www.nsa.gov/ia/_files/factsheets/macosx_10_6_hardeningtips.pdf

 • Profielfoto
  AppleStef

  De conclusie was daarbij dat maar zes van 293 respondenten het virus op zijn of haar Mac had, oftewel 1 op 48.

  *Zucht nog eens*
  .
  Trojan, geen virus.

 • Profielfoto
  MBPuser

  “Ik vind zes nog steeds vrij veel van de 293 eigenlijk…”

  Ik ken al 1 iemand die Apple zo erg haat dat hij heeft gestemt dat hij de trojan had, terwijl hij niet eens een Mac heeft..

  Heeft ie een kleine piemel ofzo dat ie zo gefrustreert is ?

 • Profielfoto
  defores

  Het is erg knap hoe men dit berekent … alsof men elke computer kan monitoren?
  Een hoop geblaas kaak natuurlijk men kan niet door firewalls en netwerken heen kijken als er geen toegang is.

 • Profielfoto
  Jurien73

  he ik heb een toevoeging ook avast heeft een antivirus for mac ik gebruikte het altijd voor windows daar werkte het ereg goed

  http://www.avast.com/free-antivirus-mac

 • Profielfoto
  liesebirdie

  @defores: Ze hebben zelf die trojans gemaakt en kunnen zo precies zien hoeveel Macs dit trojan hebben.
  .
  En verder: Wij van WC-Eend…

 • Profielfoto
  MagicMouse

  Dacht van die onzin af te zijn, staat VirusBarrier ook nog eens bovenaan in de App Store, met als opvolger CCleaner(WindowsNostalgie):ftim:

 • Profielfoto
  Jeffry

  Overigens zit er in OSX sinds 10.6 standaard een malware scanner in… dus de discussie of Apple een malware-scanner nodig heeft is op zich ook wel redelijk vlot op te lossen. Ja, is het antwoord en hij is bijgeleverd:-)
  .
  http://en.wikipedia.org/wiki/Xprotect

 • Profielfoto
  unSOUND

  En aangezien een groot deel van d stemmers meerdere Macs heeft, is het aantal onbevlekte Macs waarschijnlijk nog veel hoger…

 • Profielfoto
  Petje

  Ik denk dat het weer zo’n L*L verhaal is van een antivirus/mail-ware producent.
  Je moet toch ergens geld aan verdienen, tenslotte.
  Maar ik hoop toch echt dat de mac verschoont blijft hiervan, want een antivirus programma maakt je computer behoorlijk traag.

 • Profielfoto
  tarun

  Apple moet Java veel sneller updaten. Deze malware werkt immers alleen bij oudere software.

 • Profielfoto
  KarelWillem

  Pleurt nou eens op met die crisis-verhalen.
  Dat is echt iets van de dit decennium. Mensen ellende aanpraten.:lol:
  .
  Ik ga behoorlijk over m’n nek van virus-specialist nummer 1386 die ons weer komt vertellen dat we zo’n gevaar lopen.
  .
  En we mogen ook de hand wel eens in eigen boezem steken, want al die lulverhalen worden maar wat graag keer op keer geciteerd.

 • Profielfoto
  koen

  En zo is het!

 • Profielfoto
  MoNdO GeNeRaToR

  Als je dan toch wat veiliger wil zijn, zet dan JAVA uit in Safari. Daar zitten de meeste exploits in en je hebt het zo goed als nooit nodig.

  Geen reden tot paniek en dus ook geen reden om een virusscanner te installeren.

 • Profielfoto
  Bertusmaximus

  Vorige week hielden wij een wetenschappelijk-irrelevante-maar-wel-interessante poll met de vraag hoeveel OMT’ers een besmette Mac hebben.

  Deze poll vroeg is jouw Mac besmet geraakt met malware? Maar bij het stemmen was de vraag of je de Flashback-trojan had.

  Ik gebruik hier zelf clamav en heb regelmatig een trojan in mijn bijlages van email.
  Dus besmet is misschien een groot woord maar ik vindt het niet meer dan normaal om een virusscanner te gebruiken aangezien ik als mac gebruiker toch met 90% windowsgebruikers mail.

 • Profielfoto
  Domtoren

  Sophos is geen onderzoeksbureau, Sophos is een verkoper van antivirus software.

 • Profielfoto
  Nando Kasteleijn

  @Domtoren dank voor de opmerking, ik heb het aangepast :).

 • Profielfoto
  spacefreek

  Gaan we weer. Wij van WC-eend adviseren WC-eend. Tja..

 • Profielfoto
  Franky Mac

  Het lijkt wel of op diverse fora windows gebruikers zich er drukker over maken dan Mac gebruikers. Bij sommige gasten zit de mac haat erg diep en dat terwijl die “I’m a Mac and I’m a PC” reclames volgens mij niet eens in NL op TV zijn geweest.

 • Profielfoto
  defores

  Java uitstaan … who needs it? :thumbsup:

 • Profielfoto
  Dr. User

  Ie onderzoeken worden door anti virus/malware bedrijven gedaan, dus ook voor eigen belang

  En nog steeds groooot verschil met Windows

  Niet zo druk maken, hier is een simpele oplossing in de terminal, bij Windows software aanschaffen

 • Profielfoto
  The Jesus

  Antivirus verkopert die windowszooi heb je toch geen last van! En sinds ’89 nog nooit een ‘virus’ gezien…. Don’t fuik with the Jesus ! :sarcastic:

 • Profielfoto
  essiw

  leuke vergelijking waar je niks aan hebt, ze zouden een vergelijking moeten maken met hoeveel windows gebruikers virussen hebben, vooral van diegene zonder virusscan, kijken hoe erg mac dan is…
  Onze conclusie is dat 1 op de 7 windows gebruikers besmet is met virusscan en 99 op de 100 zonder virusscan

 • Profielfoto
  MacAanZee

  @Defores: Java – who needs it? Als je OMT wilt gebruiken heb ja Java nodig als je foto of link wilt uploaden of smiley wilt gebruiken.
  Verder maakt het nogal uit of je virusscanner op je Mac een Windows virus/trojan vindt (niet schadelijk voor je Mac) of een Mac virus/trojan (wel schadelijk).
  Verder is inderdaad een onafhankelijk onderzoek nodig óf een onderzoek van Apple.
  Antivirussoftwarebedrijven kunnen niet weten hoeveel Macs malware of trojan hebben, TENZIJ ze zelf een trojan of spyware hebben verstuurd, die terug rapporteert welke Macs geïnfecteerd zijn.

 • Profielfoto
  Domtoren

  Java uitstaan … who needs it? :thumbsup:

  Alle zakelijke gebruikers die met Oracle werken

 • Profielfoto
  Ree

  … maar zes van 293 respondenten …

  De meeste maccers hebben meerdere macs. Ook denk ik dat heeeeeeel veel maccers deze poll gemist hebben (net zoals ik). van die 293 mag je van mij dus 312 maken. Dan zijn de mac’s waar ik beheer over heb meegeteld:)

 • Profielfoto
  MacAanZee

  Het is een indicatie, zo moet je die aantallen bekijken. Interessant zou ook zijn een onderzoek bij een groot bedrijf dat allemaal Macs heeft. Dan kunnen ze met zekerheid vaststellen of er wel of niet malware op zit.

 • Profielfoto
  Djmichel

  Of zouden ze zich eerder druk maken over het feit dat je als OSX gebruiker een doorgeef luik bent van Trojans, omdat de Mac daar zelf niet gevoelig voor is?

  En daarnaast wordt overal het woord Trojan/Virus verwarrend vaak door elkaar heen gebruikt.

  Ik geloof best als er een Trojan op m’n Mac staat, maar dat is er dan vast 1 voor Windows;)

 • Profielfoto
  Djmichel

  omdat de Mac daar zelf niet gevoelig voor is?

  Voor Windows Trojans bedoel ik dan;)

 • Profielfoto
  Mac Erger Je Niet

  Uit onderzoek is gebleken dat 125% van de onderzoeken onbetrouwbare resultaten heeft…

 • Profielfoto
  Son-of-Jobs

  Het onderzoek werd over een periode van zeven dagen gedaan onder 100.000 Mac’s. Daarvoor heeft Sophos een trojan ontwikkeld die heimelijk op 100.000 Mac’s werd geïnstalleerd of wa?

 • Profielfoto
  2eSteve

  Uit het artikel:
  Je kunt je desalniettemin alsnog afvragen in hoeverre dat gevaar voor virussen echt aanwezig is…

  Dat gevaar is of komt er weldegelijk:
  Als iemand een virus maakt, doet hij of zij dat natuurlijk voor de grootste doelgroep. Dat is heel lang Windows geweest. Maar nu worden er steeds meer Macs verkocht, en daar zit bijna nooit een virusscanner op. De Macs worden dus een aantrekkelijkere doelgroep dan ze ooit zijn geweest, wat ervoor zorgt dat er dus meer virussen voor gemaakt zullen worden.

 • Profielfoto
  Soulshaker

  Java uitstaan … who needs it? :thumbsup:

  Alle zakelijke gebruikers die met Oracle werken

  Niet alleen die
  Ook gewone gebruikers

  Een hoop webapplicaties zijn in java geschreven !

 • Profielfoto
  jf

  Ooit, toen ik thuis nog met PC’s werkte, heb ik eens een keer zo’n malware programmaatje laten draaien op een PC waarvan ik 100% zeker wist dat er geen malware op stond. Dat programmaatje wist er toch een zorgelijk aantal te vinden. Maarja, het was de gratis versie, wilde ik ook van die malware af, dan moest ik wel even de betaalde versie aanschaffen. Ik hoefde alleen nog maar even op het linkje onderaan de scanresultaten te klikken en mijn creditcard in de aanslag te houden.

  Er zijn virussen, er is malware, vooralsnog met een zware nadruk op Windows, maar ook andere OS-en blijven niet buiten schot. Maar deze business heeft mij er iets teveel baat bij dat die troep blijft bestaan.

 • Profielfoto
  Sander

  Het wel-of-niet besmet zijn me een virus ligt ook aan het surfgedrag van de gebruiker. Als je veel illegaal downloadt en lukraak op linkjes klikt in je e-mails is de kans op besmetting veel groter dan als je alles veilig en doordacht doet.

 • Profielfoto
  Haike

  Ik weet er ook nog 14 te staan waarvoor ik mijn hand in het vuur durf te steken dat ze trojan vrij zijn, dus die mogen nog bij de 293…:wink:

 • Profielfoto
  hendrik ijzerbroot

  De conclusie was daarbij dat maar zes van 293 respondenten het virus op zijn of haar Mac had, oftewel 1 op 48.

  *Zucht nog eens*
  .
  Trojan, geen virus.

  Schei maar uit, hopeloos… helpt toch niet.:wink:
  Dit is net zo onuitroeibaar als de vaak gemaakte vergissing wanneer men Dr. Spock zegt terwijl Mr Spock uit Startrek wordt bedoelt.

 • Profielfoto
  hendrik ijzerbroot

  Antivirus verkoper Sophos meldt op basis van eigen onderzoek dat één op de vijf Mac’s malware bevat die bedoeld is voor Windows-machines. Daarnaast bevat één op de 36 Mac’s malware die speciaal voor de Mac is gemaakt. Een schril contrast dus.

  Nu nog even de verhouding er bij halen van het aantal besmette Windows computers per 100 en dan vertel ik of het een groot probleem is.:cool: