Nando Kasteleijn
Nando Kasteleijn Nieuws 24 april 2012
Leestijd: 1 minuut

Mac-malware, een groot probleem of niet?

Antivirus verkoper Sophos meldt op basis van eigen onderzoek dat één op de vijf Mac’s malware bevat die bedoeld is voor Windows-machines. Daarnaast bevat één op de 36 Mac’s malware die speciaal voor de Mac is gemaakt. Een schril contrast dus. Het onderzoek werd over een periode van zeven dagen gedaan onder 100.000 Mac’s. Volgens senior technologie consultant Graham Cluley van Sophos hebben Mac-gebruikers een ‘wake-up call’ nodig:

Some Mac users may be relieved that they are seven times more likely to have Windows viruses, spyware and Trojans on their Macs than Mac OS X-specific malware, but Mac malware is surprisingly commonly encountered. Mac users need a wake-up call about the growing malware problem.

Dit is niet het eerste onderzoek waarin de gevoeligheden van de Mac worden blootgelegd. Eerder was het Dr. Web dat stelde dat steeds meer Macs gevoelig zijn voor malware. Je kunt je echter afvragen welk belang beide bedrijven hebben bij de toename van het aantal Mac-virussen. Zowel Sophos als Dr. Web bieden antivirus-pakketten voor de Mac aan en zijn daarin dus afhankelijk van het aantal virussen dat voor de Mac beschikbaar is.

Vorige week hielden wij een wetenschappelijk-irrelevante-maar-wel-interessante poll met de vraag hoeveel OMT’ers een besmette Mac hebben. De conclusie was daarbij dat maar zes van 293 respondenten het virus op zijn of haar Mac had, oftewel 1 op 48. Dat is aanzienlijk minder dan de conclusie van Sophos, maar heel ver ligt onze uitslag er ook weer niet vanaf. Je kunt je desalniettemin alsnog afvragen in hoeverre dat gevaar voor virussen echt aanwezig is of dan een commercieel meespeelt in sommige berichtgeving.

Wat vind jij?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Begin je weekend met de beste artikelen van OMT

Een goed weekend begint met de nieuwsbrief van One More Thing

Reageer op artikel:
Mac-malware, een groot probleem of niet?
Sluiten