Larry Page: “Steve Jobs was een opruier”

21 reacties

Over de doden niets dan goeds, dat gezegde komt niet voor in het woordenboek van Larry Page. In een onlangs uitgebracht interview van Bloomberg met de co-founder en CEO van Google zegt hij dat Steve’s negatieve opmerkingen over Android niet uit diens hart kwamen maar bedoeld waren om van Google een vijand te maken voor Apple-medewerkers en -gebruikers.

De opmerkingen waar Page aan refereert zijn te vinden in de biografie van Walter Isaacson. Daar zei Steve Jobs bereid te zijn tot ‘nucleaire oorlogsvoering‘ om Android kapot te maken, omdat het een gestolen product zou was. Google zou het immers gebaseerd hebben op Apple’s iOS. Jobs zei elke cent van Apple’s kapitaal (toen nog ongeveer $ 40 miljard) ervoor over te hebben. Page beweert dat deze uitspraken ‘voor de show’ waren. 

In het interview zegt Page dat de opmerkingen Apple goed van pas kwamen. Net als veel andere bedrijven had Apple een duidelijke concurrent nodig om zich tegen af te kunnen zetten en tegen te kunnen vechten. Persoonlijk vindt Page dit een niet lovenswaardige tactiek. Volgens hem kun je beter niet naar je concurrenten kijken maar op zoek gaan naar wat mogelijk is en zo de wereld verbeteren.

Nu heeft Page een punt in Apple’s tactiek om een vijand te creëren. Vanuit de underdogpositie heeft Apple eerder vijanden gemaakt van concurrenten in de beeldvorming. IBM en Microsoft kunnen hierover meepraten. Toch lijkt hij de uitspraken van Steve Jobs iets te makkelijk af te doen als opruiing van de achterban. Steve heeft zijn opmerkingen immers laten optekenen in een biografie die uitkwam nadat hij opstapte als CEO van Apple. Daarbij lijkt Apple wel degelijk gelijk te krijgen in een aantal rechtszaken die het bedrijf aangespannen heeft tegen fabrikanten van Android-toestellen.

Uiteindelijk zal Larry Page in ieder geval blij zijn dat hij nu zaken doet met Tim Cook die meer geïnteresseerd lijkt in een overeenkomst dan in oorlogsvoering. Gelukkig maar, want een nucleair conflict leidt zelden tot een oplossing.


Apple over ‘vijand’ IBM


Apple over ‘vijand’ Microsoft

 

Reacties

21 reacties
 • Profielfoto
  lekiam97

  IBM en Microsoft hebben kunnen hier over meepraten

  Dit klopt niet…
  Dit moet zijn: ‘IBM en Microsoft kunnen hier over meepraten’

  Mooi zo, het is alweer verbeterd!

 • Profielfoto
  appievanr

  Tsja! Het kan nu wel allemaal in dat boek staan. Helaas is Steve er niet meer om te bevestigen dat hij Android wilde kapot maken. Ik neem sommige dingen maar met een korreltje zout die ik lees, als het een boek is die na het overlijden van iemand is uitgebracht. Denk niet dat Steve het type was om Android of Linux de nek om te draaien. Immers had hij ook goede punten zoals met het Open Source HTML5. Het is weer allemaal media gezeik.

 • Profielfoto
  iPredict

  “Volgens hem kun je beter niet naar je concurrenten kijken maar op zoek gaan naar wat mogelijk is en zo de wereld verbeteren.”
  -dit is wat Page vindt? Het is goed met em.

 • Profielfoto
  Maverick9898

  Dat kan je zeggen applevanr, maar het was niet de bedoeling om het uit te geven na zijn dood. Steve wilde geen censuur uitvoeren, maar ik neem aan dat als hij verkeerd geciteerd werd dat hij dat dan wel had gezegd.

 • Profielfoto
  1984

  Daarbij lijkt Apple wel degelijk gelijk te krijgen in een aantal rechtszaken die het bedrijf aangespannen heeft tegen fabrikanten van Android-toestellen.

  [size=2]“Ik denk dat bedrijven doorgaans kiezen voor rechtszaken als ze aan het einde van hun levenscyclus zitten of geen vertrouwen meer hebben in hun eigen prestaties om op een natuurlijke manier te concurreren.” schrijft nu.nl[/size]

  iPad 3 Vs. Android Tablets: 5 Reasons Why Apple Could Be In Dire Straits

 • Profielfoto
  appievanr

  maar ik neem aan dat als hij verkeerd geciteerd werd dat hij dat dan wel had gezegd.

  Nou, denk dat Steve Jobs daar wel een beetje klaar mee was. Immers vond iederéén hem toch een enorme lul. Dus wat helpt het dan om het goed te praten als ze al zo’n beeld van je hebben. Het is soms makkelijker om slechte dingen over iemand te zeggen/schrijven als goede dingen. Zo zit deze Maatschappij en de Media in elkaar. Ik oordeel niet totdat ik Steve Jobs persoonlijk had gekend. Er zit mij soms een te grote aanhang achter dikke boeken. De tranen van Woz zeggen mij meer over hoe Steve Jobs was en ik ben ook géén allemans vriend. Denk dat het van Woz géén Amerikaanse komedie was. Steve jobs was ook niet perfect net zoals de meeste mensen die op deze aardkloot rondlopen.

 • Profielfoto
  zepkleiker

  De titel en de openingszin van dit artikel vind ik zelf nogal opruiend. In de bron staat namelijk nergens dat Larry Page zich zo negatief uitlaat over Steve Jobs. Hij zegt alleen dat er een hoop acteerwerk bijzat, aangezien hij het ‘show’ noemt.

  Om dan meteen te zeggen dat Larry Page Steve Jobs een opruier noemt, en dat ie kwaad over de doden spreekt vind ik tamelijk ver gaan.

 • Profielfoto
  Maverick9898

  Maar dan nog: waarom zou je een letterlijk citaat schrijven in een boek, wat niemand ooit gezegd heeft? Het is niet zo dat het terloops wordt genoemd. Het is gewoon een letterlijk citaat.
  Een biograaf als Walther Isaacson zou wel een enorme idioot zijn als hij dat deed. Kan je net zo goed helemaal stoppen met schrijven.

 • Profielfoto
  appievanr

  @Maverick9898. Net zo als franklinvv al aangeeft. OMT Citeert ook dingen net iets erger als dat ze zijn. Zo houd je mensen aan het lezen en gefocust met spanning. Denk je dat 80% van de lezers van de biografie van Steve Jobs hem hebben gekocht om erachter te komen hoe een inuvatief persoon Steve Jobs was. Neen, de meeste hebben hem gekocht om achter de soap te komen die over hem altijd werd beweerd. En om erachter te komen of het echt zo’n grote lul was als men zij. En ze smullen ervan toch? Nou, de grote lul is nu dood en rustig zitten wij verder te citeren op onze vernuftige Apple machines.

 • Profielfoto
  Thomas18NL

  Haha die man zegt wel dat je beter zelf iets kan bedenken maar bedenkt helemaal niets..
  .
  Ach, wat boeit het ook allemaal? Die man is weer even in het nieuws, de sites hebben hun views weer en sommigen kunnen weer lekker ouwehoeren, prima toch.

 • Profielfoto
  Maverick9898

  Erger ‘als’ kan al niet. Maar desalniettemin kan een citaat nooit ‘erger’ zijn. Een citaat is goed of fout. Als je iemand fout citeert, is het geen citaat meer. In welk kader je een citaat zet, is veel bepalender voor de effectiviteit. Steve Jobs heeft het letterlijk over Android en een thermo-nuclear war. Die zijn gewoon van Isaacson zijn eigen tapes gehaald. Of hij het misschien heeft genuanceerd later of er iets anders over heeft gezegd weten we niet. Maar dát hij het heeft gezegd tegen Isaacson staat vast.
  Iemand als Isaacson, die onder meer een redelijk gezaghebbende biografie van Henry Kissinger heeft geschreven, vervormd citaten echt niet naar eigen interpretatie. Dat kan ook niet eens want, nogmaals, dan is het geen citaat. Het verhaal waarin hij het plaatst is wel naar zijn interpretatie, maar dat is wat anders dan het waarheidsgehalte van het citaat betwijfelen.

 • Profielfoto
  appievanr

  @Maverick9898. Nou, alles is op waarheid berust en wat dan nog. Het blijft dan alléén een gespreksonderwerp waar je niets meer aan veranderd. Steve was dan zo! So be it. Hij wilde niet veranderen en waarom zou hij zichzelf veranderen dan? Word het daar nu beter van?. Of is het er slechter van geworden? Het ergste vind ik dan als het allemaal op waarheid berust, dat de meeste het lezen om er wat van te leren en om zelf een succesvolle ondernemende lul te worden in deze wereld. Maar, dan wel alles lopen roepen over Steve Jobs.

 • Profielfoto
  MacAanZee

  Page was toch toiletpapier?:) Ik vind de man zelf een opruier. Natuurlijk was Steve Jobs een man die ongezouten zijn mening gaf, maar wel een bijzondere originele denker, een genie.

 • Profielfoto
  District

  Wat een nare toon heeft dit artikel. OMT voelt zich op z’n teentjes getrapt?

 • Profielfoto
  Maverick9898

  @appievanr: ik snap dat je dat denkt, maar daar ging mijn opmerking niet over. Jij betwistte het citaat en daar reageerde ik op.

 • Profielfoto
  appievanr

  Jobs said: “So, you’ve uncovered the fact that I’m an asshole. Why is that news?”

 • Profielfoto
  Hermanko

  Wat mij aan de Steve Jobs kant zet is, dat een basis ontwikkelaar van IOS, ene Hr. Ruby, later bij Google Android creëerde.

 • Profielfoto
  maconly

  google is een asociaal kut bedrijf en apple is dat aan het worden.

 • Profielfoto
  hendrik ijzerbroot

  Hier staat ongeveer het zelfde, maar er staat ook (en dat staat niet hier) dat Page en Jobs gewoon een goede relatie hadden.

 • Profielfoto
  appievanr

  Hier staat ongeveer het zelfde, maar er staat ook (en dat staat niet hier) dat Page en Jobs gewoon een goede relatie hadden.

  Oh ja, Steve zal best wel wat dingen gezegd hebben. It’s all in the game. Steve was naar mijn inzien ook wel het type ook al was je zijn vijand, je ook met hem samen aan een tafel erg goede en lange gesprekken kan hebben om een beetje te brainstormen waar je tegenaan loopt. De media smult van conflicten die er soms niet zijn of verkeerd worden geïnterpreteerd.

 • Profielfoto
  Peter Villevoye

  Jobs en Page spraken openhartig met elkaar, net zoals Jobs dat ook vaak deed met Gates. Het waren professionele rivalen, maar aan elkaar gewaagd en privé amicaal. Zo adviseerde Jobs Page aan om te focussen en niet teveel ijzers in het vuur te hebben. Prompt nadat Schmidt CEO af was en Page weer aan het roer stond, werden diverse Google-projecten gedumpt…