Is iMac’s toekomst minder glanzend?

67 reacties

Vorig jaar schreven we over een groep Mac-gebruikers die Apple middels een petitie op de knieën wilde krijgen. Het ging ze niet om betere werkomstandigheden voor Chinezen of groenere beloftes uit Cupertino maar om mattere beeldschermen voor MacBook’s, iMac’s en Cinema Displays die Apple al jaren uitrust met glimmende glazen platen.

Misschien krijgen deze wereldverbeteraars nu alsnog hun zin. Volgens Digitimes, een site met goed-ingelichte bronnen bij de Chinese toeleveranciers voor Apple-producten, is Apple van plan om de volgende generatie iMac uit te rusten met een speciaal ‘anti-reflective’-glasplaat voor het beeldscherm. Deze plaat zou gemaakt worden door het bedrijf G-Tech, dat ook verantwoordelijk is voor het glas van iPad-schermen.

Wanneer de glansloze iMac’s op de markt komen weet Digitimes niet te melden. De nieuwste model iMac dateert van mei 2011 en Apple brengt doorgaans binnen een jaar een update van de all-in-onecomputer uit. MacRumors voorziet dan ook een update in de komende maanden, volgend op de nieuwe Ivy Bridges processors die Intel binnenkort uit zal brengen.

Reacties

67 reacties
 • Profielfoto
  SvenHaverbus

  NEEEEEEEEEEEEEEEEEEEE !!!
  Het glanzende is juist mooi aan Apple never moeten ze dat lelijke matte nemen !

 • Profielfoto
  AppleStef
  AppleStef op 02 april 2012

  Het zal dan wel een optie zijn (zoals bij de MBP\’s), want ik geloof nooit dat elke iMac een mat scherm krijgt…

 • Profielfoto
  kasuja

  Ik hoop dat er een totaal nieuw design gaan komen voor de iMac.
  Ben dit ontwerp weer een beetje zat.
  .
  hoe oud is dit ontwerp eigenlijk?
  2/3 jaar?
  .
  feature whishlist voor het scherm van de next gen iMac
  – Retina
  – kantelbaar
  – pen en (multi)touch imput.

  (Denk aan de Wacom 24HD… maar dan mooi zoals Apple dat kan)
  (Rechtopstaand werkt hij als gewone iMac en liggend schakelt de touch modus Mountainlion in)

  Als samsung het met wacom technologie geïntegreerd kan in een smartphone en tablet kan waarmeer drukgevoeligheid goed werkt en je 256 druk niveaus kan onderscheiden in zon plat apparaat dan moet Apple dat ook lukken in iets groots als de iMac.

  En anders moet apple eens gaan praten met de jongens achter http://savage.si/blog/2012/01/12/procreate-supports-jot-touch/

 • Profielfoto
  svenlaurens

  http://nl.wikipedia.org/wiki/Antireflectiecoating

  Het werkt op brillen, camera’s en nog veel meer. Waarom niet de iMac en andere glossy schermen?

 • Profielfoto
  Edkaas

  Wtf?! Dat glanzende scherm vind ik huist mooi. Gelukkig heb ik mijn iMac net gekocht met nig een glanzend scherm.

 • Profielfoto
  CedricH

  Het zal toch waarschijnlijk BTO worden zodat ze er nog wat extra geld uit kunnen slaan zoals bij de MacBook Pro. Zou dit ook het einde betekenen van de Mac Pro? Geen Mac Pro meer maar wel als compensatie matte iMacs?

 • Profielfoto
  Warudin

  Eerlijk gezegd vind ik het scherm van de iPad nou niet bepaald goed leesbaar met tegenlicht..

 • Profielfoto
  Danyboy

  Ik hoop van niet want het is door zijn prachtig beeldscherm dat imac zich onderscheidt van alle andere computers qua design.

 • Profielfoto
  iPredict

  Wie zegt dat ze gaan stoppen met de productie van het glanzende scherm? Ik neem aan dat het matte scherm een optie zal zijn, net als bij de MBP

 • Profielfoto
  WhiteElephant

  @Knekkie

  Huidige ontwerp (1e alu iMac) dateert van zomer 2007. In die tijd viel de hele applecommunity over het verdwijnen van de alom gewaardeerde witte iMacs. ’t is maar net waar je aan gewend bent…

 • Profielfoto
  Dr. Maddox

  “speciaal ‘anti-reflective’-glasplaat”

  En wat is er dan speciaal aan? Zitten er uitjes op? Wordt er maar één van gemaakt? Antireflectie glas bestaat al zowat een eeuw in de optiek. Nemen we lukraak alle power-termen uit Amerika over of is er echt iets speciaals aan?

 • Profielfoto
  rdesign

  Glazen scherm is inderdaad mooi, maar soms niet handig. Sta nu buiten met mijn iPad, en ik zie geen flikker. Ook heb ik expres geen cinema display gekocht voor mijn MBP, maar een matte Dell U2711. De iMac op mijn werk heeft wel ’t glas ervoor. Rond 4 uur is moet ik alle gordijnen dichtdoen om nog iets te kunnen zien. Kom maar op met die matte iMac!:)

 • Profielfoto
  mac osx rules

  Dr. Maddox: Het zal wel innoverend zijn! Gehe

 • Profielfoto
  CedricH

  @Knekkie

  Huidige ontwerp (1e alu iMac) dateert van zomer 2007. In die tijd viel de hele applecommunity over het verdwijnen van de alom gewaardeerde witte iMacs. \’t is maar net waar je aan gewend bent…

  De meest recente aanpassing aan de vormgeving dateert van oktober 2009 toen er overgeschakeld werd van 20″ en 24″ naar 21.5″ en 27″.

 • Profielfoto
  polansky

  Zal verdorie tijd worden ook!
  .
  Als vormgever of beroepsfotograaf zijn de huidige glimmende schermen verschrikkelijk een nachtmerrie en gewoon irritant.

 • Profielfoto
  NapO

  geen matte macs! NEE….zonde,…als de zon er in schijnt doe ik de gordijnen wel dicht maar geen matte schermen,…

  zo ja,…tijd om weer terug te gaan naar windows laptops;)

 • Profielfoto
  NapO

  oja,…matte schermen maakt niks uit, als die in de zon zitten zie je ook niks. heeft met je led/tft scherm te maken die er achter zit.

 • Profielfoto
  kasuja

  Ik ben in ieder geval heel erg benieuwd.
  Van mij mogen ze weer de boel op zijn kop zetten. De competitie is weer bij gebeent met vizio en lenovo op MOOIE all in ones

 • Profielfoto
  MacSjon

  Eindelijk! Hopelijk kan ik die stomme glasplaat van die van mij dan ook vervangen voor een nieuwe met anti-glim. Ben nog steeds op zoek naar een mooie plakoplossing hiervoor. Zie echt geen reet op mijn scherm als de zon schijnt, het licht aan staat of ik iets wits aan heb

 • Profielfoto
  pim939

  Dat moeten ze dus niet gaan doen!

 • Profielfoto
  Renroelandt

  Momenteel heeft iederéén altijd wel iets te vermelden.
  Ik merk hier op deze forums als Apple rekening moet houden met iedereen zijn verlangens en hun eisen komt er nooit een einde! Komaan mensen, wees ééns content! En klaag ééns minder, voor alles bestaat een oplossing dat je zelf kan bekijken ieder op zijn manier!:)

 • Profielfoto
  michielraggers

  Wat de iPads betreft:
  Op m’n werk (waterschap) wordt gekeken naar het gebruik van pads in het veld.
  Bij een collega-waterschap is de iPad al afgeschoten, omdat je met zonlicht niet met een iPad zou kunnen werken door de glans van het beeldscherm.
  Zelf heb ik getest met en zonder antiglarescreenprotector (heeft geen winst); je moet gewoon met je rug naar de zon staan.
  Toch moet ik ontkennen dat een iPad geweldig is af te lezen in de zon.
  Voor mij is het mindere zicht door de weerspiegeling het kleine kwaad, tegenover het grote kwaad als het platvorm van een Panasonic Toughpad.
  Om een iPad in het veld en in industriële omgevingen te beschermen tegen spatwater, stof, ed zijn er vast goede cases, toch? Toch?
  Wie durft een schatting te maken hoe groot het segment van veldwerk en industriële omgevingen is tov het huidige segment van thuisgebruik en educatie?

 • Profielfoto
  tracx

  Ik kan niet wachten op de nieuwe iMac:)
  vond het oude spiegelende glas wel erg chique, maar op een zonnige dag was het voor mij wel slecht te zien allemaal — voor mij zou het wel een optie zijn om een ontspiegeld glas te nemen. Hoewel ik benieuwd ben hoeveel van de spiegeling het wegneemt. Heeft iemand daar ervaring mee?
  – is het ‘laptopscherm-mat’?
  – of is het ‘ontspiegeld brilglas’-mat? Dat laatste kan met flinke zonneschijn nog best schitteren?

 • Profielfoto
  1984

  What are the differences between the displays used in the Intel-based “Aluminum” and “White” iMac models? What is the viewable angle and the brightness of each?

  When Apple introduced the original “Aluminum” iMac line on August 7, 2007, there was immediate outcry from some readers disappointed that the iMac “Core 2 Duo” 2.0 20-Inch (Al) and “Core 2 Duo” 2.4 20-Inch (Al) models had a lower-quality 6-bit “glossy” display with a reduced viewing angle compared to the 8-bit display in the 20-Inch “White” models that these systems replaced. Some disappointed customers went as far as filing suit against Apple over the issue bron

 • Profielfoto
  klonic

  Fysisch (optisch) gezien betekend een matter oppervlak dat er feitelijk minder scherp en minder helder beeld is. Ram d’r dan gewoon een matte sticker overheen!

 • Profielfoto
  Brombeer

  Sinds wanneer heeft het Nederlands een Engelse genitiefapostrof in de meervoudsuitgangen?
  .
  Terug naar school, Koen!
  .
  @klonic: De c’t heeft ooit diverse soorten ontspiegelfolie op de alu-iMac getest en men was niet bepaald enthousiast.
  .
  Ook ik heb laatst mijn toevlucht tot een Mini met een mat scherm van een andere fabrikant moeten nemen. Bij het scheren zie ik mijn eigen tronie immers al vaak genoeg.

 • Profielfoto
  1984
 • Profielfoto
  Sn0w0nS

  Jammer, Bij laptops kan ik het wel begrijpen want het is niet handig als je buiten bent.
  Desktops zoals de iMac kunnen ze toch wel glossy laten of ze kunnen in elk geval 2 versies maken een glossy en een matte iMac.

 • Profielfoto
  Maverick9898

  Een volledige matte versie lijkt me niet. Het zal wellicht een optie worden….

  Ik heb ook voorkeur voor mat, moet ik eerlijk bekennen. Die glazen plaat over de MacBook Pro is een stuk slechter leesbaar over het algemeen dan het scherm van MacBook Air.

 • Profielfoto
  quincyt

  @rdesign:
  Om 16.00u is het ook tijd voor cup-a-soup…:P

 • Profielfoto
  Lauwrence

  Ik zou de optie voor mat graag hebben, maar ondertussen is het spiegelende glas wèl verdraaid handig om mijn zoontje in de gaten te houden zonder dat hij begrijpt “hoe Daddy dat nu allemaal weet”:-D

 • Profielfoto
  llowboy

  Het is altijd weer bijzonder om te zien hoe mensen al conclusies trekken in de comments. Het is een gerucht mensen! Een aanname die wordt gemaakt door iemand anders dan Apple. Het heeft geen zin om nu te gaan foeteren op iets dat helemaal niet zeker is. Overigens is een keuze natuurlijk nooit verkeerd, als die er komt.

 • Profielfoto
  Afroman

  Eerst loopt iedereen te zeiken dat de glimmende schermen dood moeten en nu worden ze in de hemel geprezen?

  Ik snap er niks meer van.

 • Profielfoto
  wensink

  Dit wordt gewoon zo’n optie bij mac op maat hoor

 • Profielfoto
  Leander

  Wat een vreemde titel van het artikel: ‘Is iMac’s toekomst minder glanzend’.
  De toekomst van de iMac zal waarschijnlijk niet minder glanzend zijn,
  slechts het beeldscherm is mogelijk minder glanzend.

 • Profielfoto
  hendrik ijzerbroot

  Eerst loopt iedereen te zeiken dat de glimmende schermen dood moeten en nu worden ze in de hemel geprezen?

  Ik snap er niks meer van.

  Zal het RDF wel zijn dan…:confused:

 • Profielfoto
  hendrik ijzerbroot

  Wat een vreemde titel van het artikel: \’Is iMac’s toekomst minder glanzend\’.
  De toekomst van de iMac zal waarschijnlijk niet minder glanzend zijn,
  slechts het beeldscherm is mogelijk minder glanzend.

  Wel eens van een metafoor gehoord?

 • Profielfoto
  DaveFlash

  Sinds wanneer heeft het Nederlands een Engelse genitiefapostrof in de meervoudsuitgangen?

  Voor de commentatoren onder ons die onbekend zijn met het begrip “genitief apostrof” (kortweg Genitief) hier een korte uitleg:

  Meneer Brombeer bedoelt dat Nederlandse woorden met een ‘s’ meervoudsvorm als volgt dienen te worden opgeschreven: MacBooks ipv MacBook‘s iMacs ipv iMac‘s.:P

 • Profielfoto
  Ir.Bob

  Grappig hoe iedereen hier denkt dat het om een mat scherm gaat. Maar mat≠anti-reflectief.

  En mat scherm verstrooit het licht; een anti-reflectieve coating, zorgt juist voor grotere doorlaatbaarheid van het glas. (Of althans het verminderd de lichtbreking)

  Alle camera lenzen hebben een anti-refelctieve coating. Als mijn lens een matte afwerking had, dan zou ik hem meteen terug brengen, daar komt nooit een goede foto uit.

 • Profielfoto
  hendrik ijzerbroot

  Sinds wanneer heeft het Nederlands een Engelse genitiefapostrof in de meervoudsuitgangen?

  Voor de commentatoren onder ons die onbekend zijn met het begrip “genitief apostrof” (kortweg Genitief) hier een korte uitleg:

  Meneer Brombeer bedoelt dat Nederlandse woorden met een \’s\’ meervoudsvorm als volgt dienen te worden opgeschreven: MacBooks ipv MacBook\’s iMacs ipv iMac\’s.:P

  Brombeer moet niet zo tot vervelens toe zeuren…

 • Profielfoto
  essiw

  Ik heb een hekel aan die reflectie, ben ook erg blij met men mat 23″ inch scherm en vind het jammer dat ik met men iPad niet in de zon kan zitten (door et scherm) maar OOK vaak niet in de schaduw kan zitten door de reflectie die het ding geeft.
  .
  Zoals Ir.Bob al zei, het gaat hier niet om dat de schermen mat worden, maar dat de reflectie minder wordt.

 • Profielfoto
  1984

  Ik hoop dat er een totaal nieuw design gaan komen voor de iMac.
  feature whishlist voor het scherm van de next gen iMac
  – Retina
  – kantelbaar
  – pen en (multi)touch imput.
  Als samsung het met wacom technologie geïntegreerd kan in een smartphone en tablet kan waarmeer drukgevoeligheid goed werkt en je 256 druk niveaus kan onderscheiden in zon plat apparaat
  dan moet Apple dat ook lukken in iets groots als de iMac.

  Ik zal jouw een geheimpje verklappen, het word een iMac touch. klik

 • Profielfoto
  hendrik ijzerbroot

  Was je dan wel eerst goed je handen? Want anders wordt het glas vanzelf mat…

 • Profielfoto
  1984

  Daar is ook aan gedacht naast het zwarte doekje word ook dit meegeleverd


  [size=2]Deze teken-handschoen is geschikt voor zowel links- als rechtshandigen. Alleen uw pink en ringvinger worden helemaal bedekt, de andere vingers blijven vrij waardoor u de pen nog steeds goed kunt blijven vasthouden. [/size]

 • Profielfoto
  Leander

  Wat een vreemde titel van het artikel: \\\’Is iMac’s toekomst minder glanzend\\\’.
  De toekomst van de iMac zal waarschijnlijk niet minder glanzend zijn,
  slechts het beeldscherm is mogelijk minder glanzend.

  Wel eens van een metafoor gehoord?

  Zeker, beeld(scherm)spraak. Doe mij maar een glanzende toekomst zonder spiegeling:lol:

 • Profielfoto
  INCTRL

  Ik zal jouw een geheimpje verklappen, het word een iMac touch. klik

  En ik zal jou weer een geheimpje verklappen; een iMac wordt nooit touchable.

 • Profielfoto
  lowfi

  Soort museum glas?

 • Profielfoto
  Mac Erger Je Niet

  De nieuwe iMac zou weer van de achterkant te openen moeten zijn, zodat je van de ellende van stof en vuil achter de glasplaat af bent; Dát zou een vooruitgang zijn. Anti-reflectief glas als optie: Prima! en dan graag luchtdicht maken die voorkant.

 • Profielfoto
  Brombeer

  […]
  Brombeer moet niet zo tot vervelens toe zeuren…

  En Koen moet zijn stukjes eerst laten correctielezen voordat hij ze publiceert. Nu staat hij als analfabeet te boek.

 • Profielfoto
  Nick Nack

  NEEEEEEEEEEEEEEEEEEEE !!!
  Het glanzende is juist mooi aan Apple never moeten ze dat lelijke matte nemen !

  Er zijn ook mensen die een Apple gebruiken in de grafische industrie, in plaats van om alleen maar Youtube te kijken en email te lezen.

  Ooit stak Apple de nek uit voor de mensen in de grafische industrie, maar ja, tijden veranderen.

 • Profielfoto
  MacAanZee

  HOERA HOERA HOERA!! Ik hoop écht dat er weer matte schermen komen. Glasplaat is mooi en sterk, maar vreselijk met al die reflectie.
  Dus graag ontspiegeld!

 • Profielfoto
  macjonge

  HOERA HOERA HOERA!!
  Ik hoop écht dat er weer matte schermen komen. Glasplaat is mooi en sterk, maar vreselijk met al die reflectie.
  Dus graag ontspiegeld!

 • Profielfoto
  Pivni Pes

  Ik snap er echt geen hol meer van:confused:
  Ooit had ik een witte iMac, dit was toen het laatste model, hierna is de alu. iMac gekomen met de glanzende glas plaat.
  Ik wil niet zeggen iedereen, maar vel mensen waren aan het zeiken en zeuren hier over.
  En is is dat andersom.

 • Profielfoto
  Fabiqui

  De imac gaat nooit met touchscreen zijn of een stokje!!

 • Profielfoto
  MouseMighty

  Een 27″ iMac Touch? OMG, daar zit ik als DTP-er echt voor geen ene meter op te wachten. Zie me echt niet de hele dag met InDesign op zo’n ding werken. Photoshopppen met dikke vingers? Laat maar. Aan de andere kant.. sinds wanneer trekt Apple zich nog wat aan van de Pro’s en/of de Prosumers? Ach we zullen het wel zien, of niet. Mijn voorspelling: wat het ook is/wordt, het is toch niet goed totdat men binnen een jaar niet beter weet…

 • Profielfoto
  Dr. Maddox

  Als er touchscreen functionaliteit op zit, wil dit niet zeggen dat je het MOET gebruiken. Daar maken de meeste een denkfout. Het is enkel een verkoop argument en een hardware spec waarmee er extra toepassingen voor software mogelijk worden.

  En hey MM, pssst!! :sarcastic:

 • Profielfoto
  MouseMighty

  Ja duh! Illustrator FTW maar elke zichzelfrespecterende Illustrator die (nog) niet met een Wacom werkt….

  Ik doe nl niet zoveel met Illustrator en Photoshop. Daarom is het voor mij, lees mij, lastiger om met een tekentablet te werken. Ik draai teveel (standaard) productie. Een tablet is voor mij misbaar, een toetsenbord zonder numeriek gedeelte eraan vast daarentegen een must-have.

  Photoshop op een iMac Touch? Pffff… achterhaald concept

 • Profielfoto
  Dr. Maddox

  Ik moet er ook niet aan denken hoor.
  Doe mij maar Intuos van Wacom. En als het kan, niet groter dan A5. A4 formaat is zo’n ramp dat ik deze standaard op half formaat zet om een tennisarm te voorkomen.

 • Profielfoto
  querex

  Kijk er ook naar uit!
  Heb het geld al klaar staan op mn bankrekening, van zodra er een nieuwe iMac uit komt, bestel ik hem;)

  Hoop dat er default een SSD inzit met retina resolutie;)

 • Profielfoto
  1984

  Aan de andere kant.. sinds wanneer trekt Apple zich nog wat aan van de Pro\’s en/of de Prosumers? .

  Daar heb je dan weer gelijk in, ze blijken meer te verdienen aan IOS apparaten,[size=2] Maar daar kun je dan weer Google Art niet op bekijken.[/size]

  En hey MM, pssst!!:sarcastic:

 • Profielfoto
  MouseMighty

  @querex En het nut van een harde schijf met retina resolutie is?……..:nerd:

 • Profielfoto
  hendrik ijzerbroot

  […]
  Brombeer moet niet zo tot vervelens toe zeuren…

  En Koen moet zijn stukjes eerst laten correctielezen voordat hij ze publiceert. Nu staat hij als analfabeet te boek.

  Best mogelijk maar een ‘analfabeet’ verstoort tenminste de discussie niet, reageren er op wel dus.

 • Profielfoto
  ndunsbergen

  Hmmm ik vind dat glansende ook het mooiste van apple. Al raad ik jullie wel een hoesje aan voor de ipod…

 • Profielfoto
  jtd

  Hmmm ik vind dat glansende ook het mooiste van apple. Al raad ik jullie wel een hoesje aan voor de ipod…

  Voor sommige mensen is ‘mooi’ ondergeschikt aan ‘functionaliteit’. Dus is voor sommige mensen een mat scherm of ontspiegelend scherm een must.
  Het artikel is derhalve ook niet geschreven voor mensen die hun Apple producten voor het buitenkantje aanschaffen.

 • Profielfoto
  poing

  Gelukkig maakt Lacie nog mooie monitoren.

 • Profielfoto
  DeGroen

  apple’s toekomst is minder glanzend als ze constant ipads en iphones uitbrengen en niet met iets nieuws komen deze keer.

  ’t bedrijf staat nu stil infeiten.

 • Profielfoto
  mhoeve

  Bij alle reacties op de eventuele nieuwe iMac lees ik niets over het mogelijk verdwijnen van de optische drive (SuperDrive) om een dunner design mogelijk te maken. Dat zou voor mij op dit moment nog een stap te ver zijn.
  Glanzend of mat scherm zou mij niet zo veel uitmaken. Wel zou ik graag meer aansluitingen willen zien, bijv. 6 USB-poorten i.p.v. 4 en dan nog het liefste allemaal USB 3.0. Of een HDMI-aansluiting, en dan ook nog graag een Blu-ray-speler of de optie om er één aan te sluiten. Maar dat zal er wel niet van komen.