[Update] Is Google Drive de beste oplossing?

Door: Nando Kasteleijn - 34 reacties

Het is zover: Google Drive is live. De service van de zoekgigant die gisteren op One More Thing nog werd besproken, is sinds gisteravond in de lucht. De dienst komt met native-apps voor Windows, de Mac, Android en iOS. De iPhone en iPad versies laten nog even op zich waten, maar daar wordt volgens het bedrijf hard aan gewerkt. De dienst biedt standaard 5GB aan opslag.

[Update] Tegenover All Things D zegt Google’s Senior Vice President van Chrome en Apps, Sundar Pichai, dat de iOS versie van Google Drive voor 98 procent klaar is:

It works today. IOS is 98 percent done, and it will be here soon.

Dat Google Drive eraan zat te komen wisten we al. Het was meer de vraag wanneer de dienst zou worden uitgebracht én nog belangrijker: wat het in huis zou hebben. Daar is nu een antwoord op gekomen. De dienst is vergelijkbaar met Dropbox, maar gaat op een aantal punten verder. Net als Dropbox heeft het ook een icon in de menubalk waarin je de synchronisatie kan volgen. Verder wordt Drive geïnstalleerd in de Home folder. Tot zover niks nieuws.

Screenshot van Google Drive voor de iPad (bron: ReadWriteWeb)

Wat Drive als echte ‘Google features’ biedt is het samenwerken aan een document. Dat kan ‘live’ waardoor iedereen direct kan zien wat iemand wijzigt. Daarnaast kan je gemakkelijk via Gmail en Google+ bestanden delen. Doordat er niet per se wordt uitgegaan van een bijlage kunnen ook grotere bestanden via een directe link naar het bestand op de Drive worden toegevoegd. Verder zit er een bijzondere zoekfunctie in de nieuwe opslagdienst van Google. De machine zoekt namelijk niet alleen op bestandsnaam, maar scant het daadwerkelijk bestand ook op bekende elementen. Type je bijvoorbeeld ‘Eiffel’ van Eiffel Toren in, en heb je wel een foto met de toren maar niet de bestandsnaam; dan komt de foto alsnog bovendrijven. Ook biedt Drive uitgebreide deelmogelijkheden aan, ondersteunt het tot 30 bestandstypen en kan je rondom documenten ook discussies starten.

Met de komst van Google Drive kan de strijd tussen online opslag diensten beginnen. Drive is een serieuze concurrent voor Microsoft’s SkyDrive en zeker voor Dropbox. Dropbox lijkt momenteel het onderspit te delven, doordat de service afhankelijk is van haar betalende gebruikers en investeerders. Aangezien Google en Microsoft ook omzet halen uit andere producten kunnen zij makkelijker meer opslag ‘weggeven’. Drive start met 5GB en SkyDrive met 7GB. De opslag bij Google is daarnaast uitbreidbaar, voor (omgerekend) €2,04 per maand heb je 25GB, voor 100GB betaal je €4,09 en voor de échte grootgebruikers is er ook nog 1TB opslag voor €40,96.

Er is ook kritiek op de nieuwe service. Zo waarschuwt app-ontwikkelaar Marcelo Marfil voor wat er in de algemene voorwaarden van Google Drive staat.

Het gaat dan vooral om de volgende alinea:

Wanneer u inhoud uploadt naar, of anderszins toevoegt aan, onze Services verleent u Google (en degenen met wie we samenwerken) een wereldwijde licentie om dergelijke inhoud te gebruiken, te hosten, op te slaan, te reproduceren, aan te passen, afgeleide werken daarvan te maken (zoals afgeleide werken als gevolg van vertalingen, aanpassingen of andere wijzigingen die we aanbrengen om ervoor te zorgen dat uw inhoud beter werkt met onze Services), te communiceren, te publiceren, openbaar uit te voeren, openbaar weer te geven en te distribueren. De rechten die u verleent in deze licentie, zijn bedoeld voor het beperkte doel om onze Services uit te voeren, te promoten en te verbeteren en om nieuwe Services te ontwikkelen. Deze licentie behoudt haar geldigheid, ook als u uw gebruik van onze Services staakt (bijvoorbeeld voor een bedrijfsvermelding die u heeft toegevoegd aan Google Maps).

Daar staat, kortweg, dat Google wereldwijd álles mag doen met jouw bestanden. Nu is er vaker ophef over dit soort algemene voorwaarden en zijn er ook stemmen die zeggen dat Google dit soort regels moet instellen om Google Drive goed werkbaar te maken. Maar een echt fijn gevoel levert het niet op.

Reacties

34 reacties
 • Profielfoto
  Dagaloni

  De prijzen zijn echt netjes!

 • Profielfoto
  Jesper

  Er staat ook

  De rechten die u verleent in deze licentie, zijn bedoeld voor het beperkte doel om onze Services uit te voeren, te promoten en te verbeteren en om nieuwe Services te ontwikkelen.

  Dus die licentie heeft maar een beperkt doel? Dan valt er nog wel mee te leven toch?

 • Profielfoto
  Djmichel

  Google Drive mag alles uitvoeren met jouw bestanden? Dus als je iets upload mogen zij het gebruiken. Staan er ook zulke grapjes in de Apple iCloud Algemene voorwaarden?

 • Profielfoto
  arno_vos

  En Google Drive werkt op Snow Leopard ! Grote concurrenten SkyDrive en iCloud niet…

 • Profielfoto
  G0erwt

  tja, als je zeker wilt zijn dat er geen gebruik (misbruik) van gegevens kan worden gebruikt door iets in de Cloud, dan moet je het er niet naartoe brengen.
  Persoonlijk zie ik dan ook meer heil in mijn privé-Cloud in de vorm van een NAS aan mijn router. Eénmalige investering en tig meer capactiteit en volledig beheer in iegen hand.

 • Profielfoto
  etaoin

  Ze mogen jouw documenten gebruiken “om de service te promoten”, dus ze mogen foto’s die jij upload gebruiken in hun Drive reclames? Is dat niet exact wat LinkedIn laatst heeft geprobeerd?

  @Gates: ja, je kunt het ook in een minder kwaad daglicht lezen. De vraag is alleen, waarom wordt het dan niet zo geformuleerd? Voorwaarden en contracten die voor meerdere uitleg vatbar zijn, zijn m.i. gewoon slecht geschreven. Voorwaarden zouden glashelder moeten zijn.

 • Profielfoto
  Dorkiban

  Nou, ik kan alleen maar zeggen dat ik Google (‘Don’t be evil, lets sue everyone with Motorola’) voor geen meter vertrouw. Ik ga dus zeker niet vrijwillig mijn hele hebben en houden oploaden. Er zijn voldoende alternatieven.

  ik zie het al gebeuren. Ik upload een werkdocument over accounting en ik wordt vervolgens platgegooid met Google ads over accounting.

 • Profielfoto
  MBPuser

  Had iemand wat anders verwacht van Google dan ? Volgens mij staan ze nou niet echt bekend als een privacy respecterend bedrijf. Ik zou zowieso niks wat ik niet op de voorpagina van een krant zou willen zien in een cloud opslaan, laat staan bij Google..

 • Profielfoto
  PBP

  Waarom heeft Google die voorwaarden wel en een Dropbox en Skydrive niet? Als Google het zou moeten, moeten de andere dat dan ook niet?

 • Profielfoto
  DaveFlash

  Het is zo jammer, zo jammer van Google… Ze hadden zo innoverend kunnen zijn door met Google Drive dezelfde stunt uit te galen als dat ze jaren geleden bij de launch van Gmail deden, namelijk: veel meer opslagruimte bieden als de concurrent. 1GB email opslag! Dat was toen baanbrekend. Ze hadden nu met 100GB standaard moeten komen in mijn opinie…

 • Profielfoto
  polansky

  Dus wanneer je akkoord gaat met de licentievoorwaarden, mag Google gewoon:
  – jouw foto’s verpatsen,
  – je vormgeving gebruiken van een brochure of jaarverslag dat je net voor een klant hebt gemaakt:
  – of je documenten lezen en doorverkopen.
  .
  Ook wanneer deze documenten vertrouwelijk zijn….
  .
  Lekker is dat!

 • Profielfoto
  Flimofly

  Het ziet er naar uit dat ik volgend jaar geen $99/jaar meer zal moeten neertellen voor mijn Dropbox account van 50GB.

 • Profielfoto
  2eSteve

  Typisch google: ze willen graag geld verdienen en daarom geven ze zichzelf de mogelijkheid om jouw spullen door te verkopen…
  Lijkt mij een nee.

 • Profielfoto
  AppleStef

  @Nando,… Je kan zelfs uitbreiden tot 16 TB.

 • Profielfoto
  UtregCity

  ik zeg: nee dank u!

 • Profielfoto
  geert-jan90

  Lijkt me logisch dat ze expres zo vaag zijn in de voorwaarden.
  Als ze niets ‘kwaads’ van zins zijn, hadden ze wel duidelijk neergezet dat ze absoluut geen rechten hebben aan onze documentjes, foto’s, etc.
  Maar dat was ook wel te verwachten van een bedrijf dat feitelijk maar aan één ding geld verdient, namelijk informatie krijgen over iedereen.
  En vervolgens die informatie gebruiken om bedrijven advertenties ‘op maat’ voor te schotelen.
  Het lijkt me vrij naïef om, zonder verdere uitleg van Google hierover, aan te nemen dat ze deze voorwaarden niet gaan ge-/misbruiken in hun voordeel.

 • Profielfoto
  Nautdeapplefan

  Maar wanneer in nederland:P

 • Profielfoto
  wouwout

  Stemmingmakerij tegen Google op OMT, je verwacht het niet!
  .
  Het artikel is fout. Er staat juist duidelijk dat Google je data niet voor alles gebruikt. Helaas is feitelijke journalistiek niet meer het uitgangspunt van deze site.
  .
  De voorwaarden van Google zijn exact hetzelfde als die voor b.v. Gmail. Ze gebruiken het om je context gerelateerde advertenties en links te laten zien. Dat is hun verdienmodel.
  .
  Dat is het. Niet meer en niet minder.

 • Profielfoto
  Nautdeapplefan

  Nando is ook nieuw he, geef hem even de tijd om te wennen.

 • Profielfoto
  wimbers

  hmm, ik wacht even totdat dit legal goed is uitgezocht. ik zou het ideaal vinden om zo mijn bestanden te delen, op dit moment is een eigen webdav server toch het veiligst lijkt het zo..

 • Profielfoto
  Renroelandt

  Google is in mijn ogen erg goed bezig, nog géén jaar geleden was ik nog aan het twijfelen voor een Google Chromebook. En als ze zo blijven verder gaan, zou de Chromebook wel ééns een mooie toekomst kunnen bieden op computer vlak.

 • Profielfoto
  @RoRoNL

  Tip:
  Voor iedereen die zich druk maakt om de bescherming van zijn gegevens bij gebruik van Google Drive (of iedere andere Clouddienst)

  Maak gebruik van een TrueCrypt bestand/container. Dan is alles binnen dat bestand meer dan voldoende beveiligd, kun je het gebruiken binnen Drive en bij jij de enige die er bij kan. Zonder het wachtwoord van dat bestand, is het waardeloos voor ieder ander.

  http://www.truecrypt.org/

 • Profielfoto
  stimpsonjcat

  Misschien is het goed om de alinea boven het hier genoemde citaat ook even te vermelden:

  Sommige van onze Services staan u toe inhoud toe te voegen. U behoudt alle intellectuele-eigendomsrechten die u met betrekking tot die inhoud heeft. Kort gezegd: wat van u is, blijft van u.

 • Profielfoto
  Electr0n

  Hmmm, ik was toch bezig met het overstappen naar Live.
  Want qua Security en voorwaarden vind ik hun toch wat aantrekkelijker!
  Thanks Google!

 • Profielfoto
  Elger

  Wat Stimpsonjcat zegt:

  Het is wat onhandig als je niet zo’n licentie hebt: je kan dan geen vertalingen van je werk maken. Er kunnen geen word bestanden naar docs omgezet worden. Er kunnen geen andere fonts worden gebruikt enzovoorts. Je moet wel aanpassen voordat je iets kan tonen: het is geen bestandsopslag.

  Het lijkt me dat de melding over “wat van u is blijft van u” meegenomen moet worden in het artikel. Dat haalt het punt van kritiek namelijk onderuit en geeft extra punten aan google:)

 • Profielfoto
  toineenzo

  Prijzen verl goedkoper dan icloud!!! Is dit eenmalig? Zo ja? Topie google!!! -_- apple is tog beter icloud per jaar 80gb 200 euro!!!!!!!! Apple kan hier nog wat van leren!!!

 • Profielfoto
  RamonV

  jammer dat je alleen via creditcard kan betalen, 2,50 voor 25 gb vind ik een mooie prijs!

 • Profielfoto
  hendrik ijzerbroot

  te communiceren, te publiceren, openbaar uit te voeren, openbaar weer te geven en te distribueren.

  Voorafgaand aan de door Nando gequoteerde tekst staat:

  “Some of our Services allow you to submit content. You retain ownership of any intellectual property rights that you hold in that content. In short, what belongs to you stays yours.”

  Dat betekent volgens de copyright wet dus dat Google jou foto’s e.d. zonder toestemming niet mag verspreiden. MAAR:
  Doordat in de voorwaarden o.a. staat dat je Google een licentie verleent waardoor Google automatisch wel mag distribueren (en nog veel meer), kun je nog moeilijk over je eigen foto’s praten. Vreemd hoor….

 • Profielfoto
  The Jesus

  Daar staat, kortweg, dat Google wereldwijd álles mag doen met jouw bestanden.

  Dus lekker wegblijven, ik vertrouw Google helemaal niet. Wie weet wat ze nog allemaal gaan uitspoken. Ik word nu al kotsmisselijk van die advertentiezooi.
  Gelukkig zijn daar blockers voor.;-)

 • Profielfoto
  wensink

  Wat een ifo met goede inhoud, nando is wel welkom als hij zo doorgaat:)

 • Profielfoto
  Dexter_202

  Al die paranoia met privacy was natuurlijk te verwachten. Elger slaat de spijker op z’n kop: zonder dergelijke voorwaarden zou Google (of enig ander bedrijf) zo’n service niet kunnen aanbieden en MOET ze dus opnemen.

 • Profielfoto
  JohnnyDeBelg

  Heb sky drive geïnstalleerd en al gratis geüpdate naar 25gb. Genoeg al om bestanden op te slaan met emotionele waarde zoals foto’s. Vind het niet leuk dat Google je bestanden doorleest en daarmee een profiel van je kan maken.

 • Profielfoto
  mrjobo

  Wie kan mij helpen? Ik heb google drive in gebruik. Lijkt super.
  Ook google drive op mobiel. Nu synchroniseert alles automatisch met als gevolg een enorme toename in het verbruik van m’n aantal MB’s op m’n mobiel. En daar heb ik een abonement van 1000 MB per maand. Daar ben je binnen een paar dagen al doorheen. Of doe ik iets verkeerd?

  Jos