Nando Kasteleijn
Nando Kasteleijn Nieuws 25 april 2012

[Update] Is Google Drive de beste oplossing?

Het is zover: Google Drive is live. De service van de zoekgigant die gisteren op One More Thing nog werd besproken, is sinds gisteravond in de lucht. De dienst komt met native-apps voor Windows, de Mac, Android en iOS. De iPhone en iPad versies laten nog even op zich waten, maar daar wordt volgens het bedrijf hard aan gewerkt. De dienst biedt standaard 5GB aan opslag.

[Update] Tegenover All Things D zegt Google’s Senior Vice President van Chrome en Apps, Sundar Pichai, dat de iOS versie van Google Drive voor 98 procent klaar is:

It works today. IOS is 98 percent done, and it will be here soon.

Dat Google Drive eraan zat te komen wisten we al. Het was meer de vraag wanneer de dienst zou worden uitgebracht én nog belangrijker: wat het in huis zou hebben. Daar is nu een antwoord op gekomen. De dienst is vergelijkbaar met Dropbox, maar gaat op een aantal punten verder. Net als Dropbox heeft het ook een icon in de menubalk waarin je de synchronisatie kan volgen. Verder wordt Drive geïnstalleerd in de Home folder. Tot zover niks nieuws.

Screenshot van Google Drive voor de iPad (bron: ReadWriteWeb)

Wat Drive als echte ‘Google features’ biedt is het samenwerken aan een document. Dat kan ‘live’ waardoor iedereen direct kan zien wat iemand wijzigt. Daarnaast kan je gemakkelijk via Gmail en Google+ bestanden delen. Doordat er niet per se wordt uitgegaan van een bijlage kunnen ook grotere bestanden via een directe link naar het bestand op de Drive worden toegevoegd. Verder zit er een bijzondere zoekfunctie in de nieuwe opslagdienst van Google. De machine zoekt namelijk niet alleen op bestandsnaam, maar scant het daadwerkelijk bestand ook op bekende elementen. Type je bijvoorbeeld ‘Eiffel’ van Eiffel Toren in, en heb je wel een foto met de toren maar niet de bestandsnaam; dan komt de foto alsnog bovendrijven. Ook biedt Drive uitgebreide deelmogelijkheden aan, ondersteunt het tot 30 bestandstypen en kan je rondom documenten ook discussies starten.

Met de komst van Google Drive kan de strijd tussen online opslag diensten beginnen. Drive is een serieuze concurrent voor Microsoft’s SkyDrive en zeker voor Dropbox. Dropbox lijkt momenteel het onderspit te delven, doordat de service afhankelijk is van haar betalende gebruikers en investeerders. Aangezien Google en Microsoft ook omzet halen uit andere producten kunnen zij makkelijker meer opslag ‘weggeven’. Drive start met 5GB en SkyDrive met 7GB. De opslag bij Google is daarnaast uitbreidbaar, voor (omgerekend) €2,04 per maand heb je 25GB, voor 100GB betaal je €4,09 en voor de échte grootgebruikers is er ook nog 1TB opslag voor €40,96.

Er is ook kritiek op de nieuwe service. Zo waarschuwt app-ontwikkelaar Marcelo Marfil voor wat er in de algemene voorwaarden van Google Drive staat.

Het gaat dan vooral om de volgende alinea:

Wanneer u inhoud uploadt naar, of anderszins toevoegt aan, onze Services verleent u Google (en degenen met wie we samenwerken) een wereldwijde licentie om dergelijke inhoud te gebruiken, te hosten, op te slaan, te reproduceren, aan te passen, afgeleide werken daarvan te maken (zoals afgeleide werken als gevolg van vertalingen, aanpassingen of andere wijzigingen die we aanbrengen om ervoor te zorgen dat uw inhoud beter werkt met onze Services), te communiceren, te publiceren, openbaar uit te voeren, openbaar weer te geven en te distribueren. De rechten die u verleent in deze licentie, zijn bedoeld voor het beperkte doel om onze Services uit te voeren, te promoten en te verbeteren en om nieuwe Services te ontwikkelen. Deze licentie behoudt haar geldigheid, ook als u uw gebruik van onze Services staakt (bijvoorbeeld voor een bedrijfsvermelding die u heeft toegevoegd aan Google Maps).

Daar staat, kortweg, dat Google wereldwijd álles mag doen met jouw bestanden. Nu is er vaker ophef over dit soort algemene voorwaarden en zijn er ook stemmen die zeggen dat Google dit soort regels moet instellen om Google Drive goed werkbaar te maken. Maar een echt fijn gevoel levert het niet op.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
[Update] Is Google Drive de beste oplossing?
Sluiten