Redactie
Redactie Nieuws 17 april 2012

Greenpeace: ‘iCloud is grootste vervuiler’

Milieuorganisatie Greenpeace heeft berekend hoe schoon de datacenters van de grootste techbedrijven ter wereld zijn. Het gaat daarbij niet om de hoeveelheid stofjes op de vloer, maar om de stroom die gebruikt wordt om ze draaiende te houden. Die blijkt bij veel bedrijven nog niet groen opgewekt te worden, waaronder bij Apple. Sterker nog, volgens Greenpeace is Apple’s iClouddienst de grootste vervuiler van allemaal.

Greenpeace heeft een berekening gemaakt op basis van schattingen van energiebehoeftes van verschillende bedrijven. Vervolgens is dit afgezet tegen een aantal factoren, waaronder de energiebronnen. Daaruit blijkt dat 55,1% van de energie die Apple’s datacentra gebruiken uit kolencentrales komt en 27,8% uit kerncentrales. Dat is procentueel meer ‘vieze’ energie dan alle andere tech-bedrijven, al komen Amazon en Microsoft dicht in de buurt. De drie grote vervuilers hebben dan ook een brief van Greenpeace gekregen waarin ze worden opgeroepen hun leven te beteren en een voorbeeld te nemen aan Yahoo en Google die wél veel investeren in groene stroom voor hun datacentra.

Nu ligt de waarheid uiteindelijk iets genuanceerder dan de chocoladeletters boven het rapport doen vermoeden. Greenpeace heeft immers zelf een totaalscore gemaakt waarin ook factoren meegerekend worden als efficiëntie van energiegebruik en transparantheid. In deze totale Clean Energy Index blijkt Apple opeens een middenmoter te zijn. Ook geeft Greenpeace toe dat Apple’s energiebehoefte gebaseerd is op een schatting die door het bedrijf ontkend wordt. Omdat Apple echter zelf geen nieuwe cijfers wilde overleggen is alsnog Greenpeace’s eigen schatting gebruikt.

Apple is van plan om een eigen groene brandstofcelcentrale van 4,8 Megawatt te bouwen voor het enorme datacenter in North Carolina. Tegenover OMT verklaart woordvoerder Ilse van der Poel van Greenpeace echter dat Apple die plannen eerst moet uitvoeren voordat ze in de berekening meegenomen worden. Daarbij zou zo’n park volgens Greenpeace’s berekeningen nog steeds niet volstaan en is er meer nodig om van Apple een groen bedrijf te maken.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Greenpeace: ‘iCloud is grootste vervuiler’
Sluiten