Nando Kasteleijn
Nando Kasteleijn Nieuws 25 april 2012

Actie Greenpeace in Apple Store A’dam

Greenpeace Nederland heeft vandaag een opvallende actie gehouden in de Amsterdamse Apple Store. Zo’n veertig actievoerders lieten midden in de winkel zwarte ballonnen op die volgens Greenpeace de milieuvervuiling van Apple moeten symboliseren.

De organisatie beschuldigt Apple ervan dat hun energie afkomstig van kolen- en kerncentrales. Ze stellen zelfs dat Apple het meest vervuilende IT-bedrijf ter wereld is. Eerder bracht Greenpeace al een rapport naar buiten waarin dezelfde aantijgingen stonden. Apple reageerde daar toen op met de argumenten dat Greenpeace een overschatting heeft gemaakt en dat Apple daarnaast bezig met de ontwikkeling van zonne-energie.

Foto: Bas Beentjes/Greenpeace
Foto: Bas Beentjes/Greenpeace

Sanne van Keulen, campagneleider van Greenpeace voor klimaat en energie, legt tegenover One More Thing uit waarom de organisatie deze actie uitvoert:

Als Apple volledige openheid van zaken zou geven over hun energiegebruik zouden wij deze actie niet hoeven doen. Apple is samen met Amazon het slechtst presenterende bedrijf op het gebied van schone energie. Doordat Apple niet transparant genoeg is weten wij simpelweg niet hoe het er binnen de datacentra van Apple aan toe gaat. Vandaar deze actie.

Voor Greenpeace spelen een vier zaken een rol. Als eerste is voor hen de locatie van de datacentra van belang. Volgens de organisatie heeft Apple zijn locaties slecht gekozen omdat er niet voldoende schone energie aanwezig is. Nummer twee is de transparantie, drie het efficiënte gebruik van de apparatuur. Waar Greenpeace tenslotte naar kijkt is het aandeel schone energie van het totale stroomverbruik.

In een reactie tegenover The Telegraph zegt Apple dat het doel is dat hun datacentra straks voor 60 procent duurzame energie gebruikt:

Our data centre in North Carolina will draw about 20 megawattfs at full capacity, and we are on track to supply more than 60 per cent of that power on-site from renewable sources including a solar farm and fuel cell installation which will each be the largest of their kind in the country.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Actie Greenpeace in Apple Store A’dam
Sluiten