Koen van Tongeren
Koen van Tongeren Nieuws 4 april 2012
Leestijd: 3 minuten

Filemaker Pro 12 is klaar voor iOS

FileMaker is dé professionele database-applicatie voor de Mac, niet alleen omdat het een dochteronderneming van Apple is of omdat het al sinds 1986 voor de Mac verkrijgbaar is, maar vooral omdat de software relatief eenvoudig te gebruiken is, geschaald kan worden van één tot tienduizenden gebruikers en er zowel een Mac- als een Windows-versie van bestaat. In Nederland wordt FileMaker bijvoorbeeld gebruikt in grote onderwijsinstellingen en bij Endemol. Zelfs de jaarlijkse lintjesregen wordt in FileMaker geadministreerd.

Vandaag is versie 12 van FileMaker Pro en FileMaker Server uitgekomen. Kortgezegd is het programma nu nóg sneller, kan het met nog grotere databases overweg en wordt content in databases nóg beter weergegeven. De belangrijkste nieuwe functie is echter een geavanceerde interface om databases eenvoudig toegankelijk te maken op iOS-apparaten. OMT kreeg een aantal weken terug al een demonstratie van FileMaker 12 en mocht het programma uitproberen. We vatten de belangrijkste vernieuwingen voor je samen.

Doorgaans geldt bij databases dat vorm de functie volgt. FileMaker Pro heeft altijd gereedschappen gehad om databases met thema’s te verfraaien, maar de mogelijkheden waren hierbij beperkt. In versie 12 zijn 40 nieuwe thema’s voorhanden. Deze zien er veel beter uit dan we gewend waren van FileMaker. Met gradients, embossing en schaduwen zien velden en knoppen er beter uit op het scherm. Thema’s zijn nu ook vrijwel volledig aan te passen naar eigen smaak. Met hulplijnen die we bijvoorbeeld kennen uit Keynote kunnen elementen eenvoudig gepositioneerd worden voor een betere layout. Ook het maken van grafieken van data uit een database is eenvoudiger gemaakt.

Traditionele FileMaker database-layout
Nieuwe FileMaker database-layout

Volledig nieuw is de interface om iOS-versies van FileMaker-databases te maken. Bij het opmaken van een database kun je eenvoudig switchen tussen de Mac-/PC-versie en een versie voor iPhone, iPod touch of iPad. FileMaker maakt bij de iOS-versie velden en knoppen groter zodat ze eenvoudiger te bedienen zijn op een touchscreen. Met een aantal gereedschappen die bekend voor zullen komen bij gebruikers van de iWork-applicaties kun je verdere aanpassingen maken in het uiterlijk van databases. Ook kun je eenvoudig een ‘landscape-‘ en een ‘portrait’-versie maken. Om toegang te krijgen tot databases die geschikt zijn gemaakt voor iOS heeft FileMaker een nieuwe versie van de FileMaker Go app ontwikkeld. Deze is gratis te downloaden.

FileMaker Go 12 voor iOS

De verbeterde interface-functies zijn niet de enige vernieuwingen in FileMaker Pro 12. Zo kan het programma nu beter omgaan met externe bestanden die in een database gestopt worden, zoals foto’s, video’s of PDF’s. Deze worden nu apart opgeslagen van het database-bestand waardoor dat zelf compact blijft. Dergelijke content wordt direct weergegeven en kan in sommige gevallen zelfs bewerkt worden in de database dankzij een speciaal containerveld dat aan een database toegevoegd kan worden.

Maak je gebruik van FileMaker Server 12 dan zorgt de server nu voor live-comprimeren of converteren van content wat doorgaans betekent dat bijvoorbeeld foto’s of video’s sneller getoond worden. Ook het encrypten en decrypten van data wordt nu door de server afgehandeld. Dit vergt uiteraard meer rekenkracht van de server. Daarom is FileMaker Server 12 volledig 64-bit.

FileMaker 12 Pro en Pro Advanced en FileMaker 12 Server en Server advanced zijn per direct verkrijgbaar. Alle versies zijn nu volledig in het Nederlands vertaald. De prijzen zijn gelijk aan versie 11. Van alle applicaties zijn gratis uitprobeerversies te downloaden. Omdat FileMaker voornamelijk bedoeld is voor zakelijke gebruikers zul je de software niét vinden in de Mac App Store. Daar vind je alleen de consumentendatabase-appliactie Bento. FileMaker heeft wel een eigen webwinkel waar alle pakketten direct gekocht en gedownload kunnen worden.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

De beste start van je weekend ✉️

Het belangrijkste Apple-nieuws, de beste tips en meer. Elke vrijdag in de OMT-nieuwsbrief.