Redactie
Redactie Nieuws 11 april 2012

Amerikaanse overheid klaagt Apple aan rond prijsafspraken iBookstore

De Amerikaanse overheid klaagt Apple en een aantal uitgevers aan voor vermeende prijsafspraken voor publicaties in de iBookstore. De dreiging van een rechtszaak hing al maanden in de lucht. Ondertussen werd er onderhandeld om tot een regeling te komen. Nu dit niet tijdig leidt tot een oplossing is een rechtszaak de enig overgebleven optie voor de overheid.

De juridische stap die de Amerikaanse overheid nu zet komt voort uit een vermoeden dat Apple illegale prijsafspraken heeft gemaakt met de uitgevers Hachette, HarperCollins, Macmillan en Penguin voor het aanbieden van hun boeken in de iBookstore. In de overeenkomsten die deze uitgevers met Apple sloten wordt verboden om boeken op andere digitale platformen aan te bieden voor een lager bedrag dan in de iBookstore. Met deze afspraken proberen de partijen een vuist te maken tegen webwinkel Amazon waar boeken soms onder de inkoopprijs verkocht worden in de hoop dat klanten er andere producten bijkopen. De afspraken tussen Apple en uitgevers zijn volgens die partijen dan ook bedoeld om Amazon’s machtspositie in de markt te doorbreken en meer verkooppartijen een eerlijke kans te geven om elektronische boeken te verkopen.

De minimumprijs die Apple met uitgevers afspreekt heeft eerder al in Europa vragen opgeroepen. Eind 2011 kondigde de Europese Commissie aan deze prijsafspraken te onderzoeken. Daar is de commissie blijkbaar nog steeds mee bezig want vooralsnog is er nog geen uitspraak in deze zaak.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Amerikaanse overheid klaagt Apple aan rond prijsafspraken iBookstore
Sluiten