Nando Kasteleijn
Nando Kasteleijn Nieuws 26 april 2012

1e verlies ooit voor Nintendo dankzij iOS?

Het zijn droeve tijden voor de game-industrie. Wilden mensen vroeger nog wel massaal een Xbox of PlayStation kopen, nu kopen ze massaal een iPad. Nintendo, de maker van onder meer de bekende Wii-console merkt dat ook in zijn portemonnee. De verkoop van consoles loopt terug, maar ook steeds minder mensen kopen spellen. Wat een nog veel groter probleem is. Met als gevolg dat het bedrijf voor het eerst in zijn bestaan verlies heeft gedraaid.

Eén van de problemen bij Nintendo is innovatie. De Wii is ‘uit’, wat vooral komt doordat het apparaat al zeven jaar in de schappen ligt.
Later dit jaar zal de opvolger van de Wii, de Wii U, uitkomen. Maar of die de schade kan inhalen? Dan hebben we de Nintendo 3DS, die begin 2011 uitkwam. Deze console heeft het tot nu toe ook niet zo goed gedaan. De portable speler heeft dan wel een 3D-scherm, maar daar houdt het dan ook op. Het is zelfs zo dat je het touchscherm van de 3DS nog steeds met een stylus moet bedienen.

Wat wellicht nog een veel groter probleem is, is iOS. Sinds de komst van de iPod Touch en ook zeker de iPad is het veel aantrekkelijker geworden om daar spellen voor te kopen. Dat heeft vooral te maken met de prijs. Betaal je voor een gemiddeld spel op de Nintendo consoles dertig euro, in de App Store ben je klaar minder dan tien euro. Dat is nogal een verschil. En doordat veel meer mensen een iPad hebben dan een Nintendo apparaat, is het voor ontwikkelaars aantrekkelijker om voor iOS te ontwikkelen. De spellen zijn goedkoper, maar je hebt wel een veel grotere markt.

Is Nintendo dan niet meer te redden? Jawel en daar speelt de App Store een grote rol in. Naast dat het bedrijf hardware maakt, is het ook eigenaar van spellen als Mario Kart. Steeds meer deskundigen roepen Nintendo op om die spellen te licenseren en vervolgens aan de te bieden in de App Store. Als ze dat doen, is er nog een kans dat Nintendo opnieuw winst gaat maken. Anders ziet er somber uit voor het bedrijf uit Japan.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
1e verlies ooit voor Nintendo dankzij iOS?
Sluiten