Koen van Tongeren
Koen van Tongeren Nieuws 19 maart 2012
Leestijd: 2 minuten

Zijn iPad 4G claims misleidend?

Na afloop van Apple’s media-evenement waarbij de nieuwe iPad onthuld werd ontstond er onduidelijkheid over één van diens nieuwe functies: de 4G LTE mobiele dataverbinding. Apple’s Marketing VP Phil Schiller noemde alleen Amerikaanse netwerken die compatible waren maar sprak tegelijkertijd ook over ‘other high-speed networks around the world’. Het bleef voor velen daardoor onduidelijk of de iPad ook op 4G-netwerken buiten Noord Amerika zou werken.

Uiteindelijk bleek dat de iPad inderdaad alleen 4G ondersteunt in de V.S. en Canada. Internationale 4G-netwerken opereren op andere frequenties en zijn daarmee niet compatible met de nieuwe iPad. Daarentegen worden wereldwijd wel de nieuwe HSPA+ en DC-HSDPA 3G-standaarden ondersteund die praktisch bijna net zo snel zijn als 4G-verbindingen (maximaal 42 Mb/s versus 50 Mb/s bij 4G LTE). Wie het evenement terugkijkt komt ook tot die conclusie al weet Schiller het érg omslachtig uit te leggen. Volgens sommigen té omslachtig. Internationaal zijn er nu protesten te horen tegen Apple’s 4G-campagne. Deze zou misleidend zijn.

https://www.youtube.com/watch?v=0oylDgY_Zxg

Providers die al 4G netwerken aan het bouwen zijn in Australië, Engeland en Duitsland klagen nu dat Apple wereldwijd de 4G LTE-funcionaliteit van de nieuwe iPad promoot. Op de iPad-pagina van de Apple-site staat immers te lezen:

The new iPad supports fast mobile networks the world over — up to 4G LTE.

In een voetnoot onderaan de pagina wordt pas duidelijk dat die 4G-verbindingen echter alleen in de V.S. en Canada gebruikt kunnen worden.

4G LTE is supported only on AT&T and Verizon networks in the US, and on Bell, Rogers and Telus networks in Canada

In Nederland moet het eerste LTE-netwerk nog opgezet worden maar in België worden de eerste LTE-experimenten al uitgerold. Hoe dan ook zal het waarschijnlijk nog jaren duren voordat er een dekkend en betrouwbaar 4G-netwerk in de Lage Landen ligt. Tegen die tijd zijn we alweer een aantal generaties ‘nieuwe’ iPad verder.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

De beste start van je weekend ✉️

Het belangrijkste Apple-nieuw, de beste tips en meer. Elke vrijdag in de OMT-nieuwsbrief.

Reageer op artikel:
Zijn iPad 4G claims misleidend?
Sluiten