Koen van Tongeren
Koen van Tongeren Nieuws 29 maart 2012

Wil Apple van Authorised Resellers af?

Je kunt het je bijna niet voorstellen, maar terwijl Apple ook het afgelopen kwartaal nog meer producten verkocht, nog hogere winsten behaalde en het merk populairder is dan ooit heeft Apple Authorised Reseller The Innovators uit Tilburg deze week faillissement aangevraagd. Het bedrijf sluit noodgedwongen zijn deuren.

Eigenaar Niels van der Hart zegt echter dat niet een gebrek aan klanten de oorzaak van het faillissement zijn. Ook de concurrentie van een Apple Premium Reseller in de buurt en een Satrun verderop was niet het probleem. Van der Hart zegt doelbewust kapot gemaakt te zijn door Apple en waarschuwt andere resellers dat zij ook aan de beurt komen. Wat is hier aan de hand?

Tegenover de Volkskrant spuwt Niels van der Hart zijn gal over Apple. “Het is een asociaal en arrogant bedrijf”, zo vindt hij. Hij komt tot deze conclusie nadat hij de afgelopen jaren steeds later nieuwe Apple-producten geleverd kreeg in steeds kleinere hoeveelheden. Als voorbeeld noemt hij de iPad 2. Terwijl Premium Reseller iCentre aan de overkant van de straat het apparaat direct verkocht, moest The Innovators een half jaar wachten op de eerste levering. Dit gebeurde ook met Mac’s en zelfs accessoires. Zo bestelde Van der Hart een kabeltje voor een klant, dat na drie weken nóg niet geleverd was. Toen hij het vervolgens zelf bestelde via de online Apple Store was het binnen 24 uur in huis.

Opheffingsuitverkoop bij The Innovators

Auke, een medewerker van The Innovators bevestigt het verhaal van Van der Hart tegenover OMT. Ook hij zegt dat de concurrentie van andere resellers niet direct het probleem was, maar hij merkte wel dat het veel langer duurde om bestellingen binnen te krijgen toen iCentre en Saturn (dat ook Apple reseller is) zich in Tilburg vestigden.

Nu worden Authorised en Premium Resellers niet door Apple zelf bevoorraad. De voornaamste distributeur in Nederland is het bedrijf Five4U. Als het vermoeden van Niels van der Hart dat Apple bewust minder snel levert aan authorised resellers klopt, dan zou dit beleid dus door partijen als Five4U uitgevoerd moeten worden. OMT heeft het bedrijf om een reactie gevraagd, maar buiten een bevestiging dat Five4U aan Authorised én Premium Resellers levert wil het bedrijf niets kwijt over deze kwestie. Het blijft dan ook bij een vermoeden dat Apple invloed uitoefent op distributeurs om bepaalde winkels voorrang te verlenen bij leveringen.

Om te achterhalen waarom Apple dit beleid zou uitvoeren is het belangrijk om te weten dat Authorised Resellers en Premium Resellers voornamelijk verschillen in de hoeveelheid invloed die Apple op de winkels heeft. Premium Resellers moeten aan strenge eisen voldoen voor de locatie en de inrichting van hun winkels en training van personeel. Authorised resellers hebben hier meer vrijheid in. Volgens Van der Hart is dat ook de oorzaak van het probleem. Apple wil reseller-kanalen zo dicht mogelijk aan zich binden om op die manier meer invloed te krijgen op de spreiding en uitstraling van Apple-verkooppunten in Nederland. Bij Authorised Resellers is dat moeilijk. Daarom zou het bedrijf door dit uitstervingsbeleid langzaam maar zeker ‘onafhankelijke’ Apple-winkels uitroeien.

Het verhaal van The Innovators staat niet op zichzelf. In Frankrijk had de Apple reseller eBizcuss eind vorig jaar genoeg van de steeds latere leveringen van Apple producten en diende daarom een aanklacht in. Pikant detail hierbij is dat eBizcuss een Premium Reseller is. Frankrijk telt echter negen officiële Apple Stores. Die zouden volgens eBizcuss voorgetrokken worden. Daarmee kan het faillissement van The Innovators als potentiële waarschuwing gezien worden, niet alleen voor Authorised Resellers maar ook voor Premium Resellers in Nederland. Mocht Apple inderdaad een voortrekbeleid hanteren, dan betekent de opening van meer Apple Stores in ons land waarschijnlijk het einde van meer resellers, niet alleen door weglopende klanten maar ook door wegblijvende voorraad.

Denk jij dat The Innovators failliet is gegaan door een bewuste actie van Apple en zo ja, wat vind je daarvan?

Reageer op artikel:
Wil Apple van Authorised Resellers af?
Sluiten