Jan David Hanrath
Jan David Hanrath Nieuws 26 maart 2012

Welk dataplan past bij je iPad 4G?

Wanneer je een iPad met Wi-Fi én 4G hebt gekocht, dan heb je nog iets nodig: een micro simkaart van een mobiele provider. Neem je prepaid of een abonnement, welke bundel is het meest geschikt voor jou en welke provider heeft de beste deal?

OMT heeft weer eens getracht orde in de chaos van mobiele prijslijsten van T-Mobile, Vodafone en KPN te scheppen en zet een en ander voor je op een rij!

Prepaid of abonnement? Dat is de eerste keuze die je moet maken. Doordat veel abonnementen (zolang je er geen gesubsidieerde iPad bijkoopt) maandelijks opzegbaar zijn, zijn de verschillen niet zo groot als bij traditionele mobiele telefoonabonnementen. Bij prepaid reken je af per MB en gekochte MB’s blijven bestaan, zolang je ten minste eens in de 6 maanden iets verstuurd of ontvangt via de dataverbinding. Wil je niet steeds MB’s bij hoeven kopen, dan is een maandelijks opzegbare bundel het makkelijkst. Weet je zeker dat je veel en regelmatig mobiel zult internetten, dan kun je voordeel halen uit aanbiedingen die je krijgt wanneer je je voor een langere periode (1 of 2 jaar) vastlegt.

Prepaid
KPN houdt het simpel met hun prepaidpakket. Je koopt vooraf MB’s en afhankelijk van de hoeveelheid die je in één keer koopt (10 of 20 euro) betaal je 16 cent of 10 cent per MB. Bij T-Mobile is het nog makkelijker en duurder: je betaalt altijd 20 cent per MB. Wel loopt er nu een actie bij T-Mobile, waar je eenmalig gebruik van kunt maken: 1GB verspreid over 3 maanden gratis wanneer je voor tenminste € 15,- opwaardeert.

Wanneer je je dataverbruik net zo in de gaten wilt houden als een actieve belegger de beurskoersen, dan is Vodafone misschien iets voor jou. Standaard betaal je bij Vodafone het meeste: 33 cent per MB, maar doordat je je tegoed ook kunt inzetten voor dag, week, maand of kwartaalbundels, kun je wanneer je van tevoren je databehoefte goed kunt inschatten goedkoper uitkomen. Houd wel de relatief magere MB-limieten in de gaten. Een week voor € 10 lijkt leuk, maar 150 MB is er zo doorheen gebrast. Voor dagbundels is het van belang om te weten dat een dag bij Vodafone start om 0.00 uur en eindigt om 23.59 uur. Je koopt dus geen internet voor een periode van 24 uur na aanschaf.

Kostenoverzicht prepaid

Abonnement
Vodafone‘s instapabonnement kost € 2,50 per maand en € 2,50 per dag dat je het mobiele internet daadwerkelijk gebruikt. Dat lijkt de goedkoopste deal tussen de abonnementen, maar er zitten twee addertjes onder het gras: de iPad en de discipline van de gebruiker. Wanneer je namelijk niet goed oplet en vergeet mobiel internet uit te schakelen, dan kun je – doordat de iPad zo graag online gaat (push notificaties, e-mail, iCloud synchronisatie, enzovoort) – bedrogen uitkomen met een rekening van maximaal € 80 voor een maand.

Wanneer je nog geen goed inzicht hebt in je ‘dataverbruik buiten de deur’ en niet het opwaardeer-gedoe dan prepaid wilt, is het verstandig om te kiezen voor een maandelijks opzegbaar abonnement en je niet voor een jaar of langer vast te leggen. Bij T-Mobile moet je drie maanden uitzingen voordat je mag opzeggen of veranderen. Omdat T-Mobile de enige is waarbij je zonder meerkosten met geknepen snelheid je databundel mag overschrijden, is die 3 maanden misschien nog wel te overzien.

De snelheden van mobiel internet verschillen nogal tussen providers en tussen abonnementen. Wil je het maximale (14,4 Mb/s) eruit halen dan kun je relatief goedkoop voor drie maanden Vodafone Tablet Sim Only Basis proberen. Dankzij een aanbieding kost dat € 13,75 per maand. Daarna is T-Mobile Internet Extra de beste keuze.

Denk je met 500MB toe te kunnen dan is T-Mobile Internet Standaard de beste optie, omdat zij gedurende de hele contractperiode een korting op de maandelijkse kosten geven.

Het gratis gebruik kunnen maken van KPN of T-Mobile Wi-Fi hotspots lijkt een leuke bijkomstigheid, maar met een continue online apparaat is het in de praktijk minder waardevol dan het op het eerste gezicht lijkt.

Kostenoverzicht abonnementen

Kwaliteit van het netwerk
De grote capaciteitsproblemen op het netwerk waar T-Mobile twee jaar geleden mee te kampen had zijn al weer even achter de rug. Je hoort nog maar weinig gemopper en de kwaliteit is vergelijkbaar met het netwerk van Vodafone. Toch hebben beide netwerken witte vlekken. Wanneer je niet in de grote stad woont, blijft het daarom raadzaam om het effectieve bereik te testen op apparaten van vrienden of familie voordat je een contract afsluit. KPN blijft de partij met het beste netwerk en de beste dekking, maar daar betaal je dan ook voor.

Data in het buitenland
Zit je regelmatig in het buitenland en wil je gebruik maken van mobiel internet, dan is het verstandig om deze tarieven in je overweging mee te nemen. Omdat je iPad geen simlock én geen mobiel nummer heeft, kun je natuurlijk ook een lokale prepaid datasim kopen.

T-Mobile biedt de voordeligste mogelijkheden in het buitenland. Het heet ‘Travel & Surf’ en je kunt een dag- of weekpas aanschaffen. Vooral de weekpas in Zone 1 (EU + Noorwegen, Zwitserland en IJsland) is interessant, omdat je voor € 14,95 zeven dagen lang kunt internetten zonder het gevaar om over een datalimiet heen te gaan. Nadat je 100 MB hebt verbruikt wordt de snelheid teruggebracht tot 64kb/s. Traag, maar je bent wel altijd online! Zone 2 (o.a. VS, Canada, Turkije, Marokko en Suriname) en zone 3 (o.a. Azie) zijn met 2 MB datalimiet voor een dagpas van € 4,95 of € 9,95 en 10 MB datalimiet voor een weekpas van € 14,95 of € 29,95 minder interessant.

Vodafone rekent zonder buitenlandbundel in 42 zogenaamde ‘Passport-landen‘ € 2,38 per MB voor abonnementen en € 3,50 per MB voor prepaidklanten. Ook kunnen abonnees en prepaidklanten voor € 7,50 dagbundels afsluiten voor deze landen. Abonnees krijgen daarvoor 50 MB, prepaidklanten 35 MB. In alle overige landen betalen abonnees een schrikbarende € 8,93 per MB en Prepaidklanten € 12,50 per MB.

Prepaidklanten van KPN kunnen niet internetten in het buitenland. Zij krijgen het (verstandige) advies van KPN om een lokale prepaid sim te kopen. Abonnees betalen in de EU € 2,38 per MB en daarbuiten € 5,95 per MB. Er zijn bij KPN geen voordeelbundels beschikbaar.

Waar valt jouw keuze op?

Reageer op artikel:
Welk dataplan past bij je iPad 4G?
Sluiten