Koen van Tongeren
Koen van Tongeren Geruchten 7 maart 2012
Leestijd: 4 minuten

Sappige last minute iPad-/Apple TV-geruchten

Het aftellen is begonnen voor Apple’s media event dat om 19 uur (Nederlandse tijd) van start gaat in San Francisco. Dat de volgende generatie iPad er zal worden onthuld staat zo goed als vast. Er gaan ook steeds meer geruchten dat daarnaast de Apple TV vandaag aan bod zal komen.

Over beide nog-niet-bestaande producten gaan al lang geruchten rond op internet, zo heb je de laatste maanden kunnen lezen op OMT. Met de finish in zicht zijn er in de afgelopen 24 uur echter nog een aantal bijgekomen die we je niet willen onthouden. Vanavond doen we live verslag van het evenement en zal blijken hoeveel waarheid er achter deze sappige laatkomertjes zat.

Tactiel beeldscherm
De website Pocket-lint komt uit het niets met een bericht dat de volgende generatie iPad een tactiel beeldscherm krijgt. Praktisch betekent dit dat je bij aanraking van het beeldscherm verschillen kunt voelen met je vinger. Nu bestaan er al experimentele voorbeelden van dit soort schermen, maar volgens Pocket-lint komt Apple met een revolutionaire techniek waarbij elke pixel van het (retina-)beeldscherm tactiele feedback kan geven met een kleine elektrische puls. Hiermee kan bijvoorbeeld een nieuwe dimensie aan games gegeven worden, maar er zijn talloze andere toepassingen te bedenken, bijvoorbeeld voor mensen met een visuele handicap.

De techniek heet E-Sense en is in handen van het kleine Finse bedrijf Senseg. Deze startup zou eerder door Apple benaderd zijn voor een licentieovereenkomst van de techniek. Een woordvoerder van Senseg weet de spanning goed op te bouwen door als enige reactie te melden dat het bedrijf geen verdere mededelingen doet tot ná Apple’s aankondiging vandaag. Op de vraag of het bedrijf samenwerkt met Apple zei een Marketing Manager gisteren al dat Apple daar maar antwoord op moest geven. Senseg zou er geen uitspraak over doen. Tot slot verklapte de Senior Vice President van het bedrijf al dat momenteel wordt samengewerkt met ‘een tablet maker based in Cupertino’. Buiten HP kan dat maar één merk zijn…

1 GB RAM voor iPad
Een bekende iOS-hacker met de naam Chronic is er achter gekomen hoeveel RAM-geheugen de nieuwe iPad zal krijgen. Volgens hem krijgt de tablet 1 GB RAM aan boord, twee keer zoveel als de huidige iPad 2 en de iPhone 4S.

Interessant is overigens dat Chornic zich niet baseert op recent uitgelekte foto’s of een nieuwe beta-versie van iOS. In plaats daarvan heeft hij goed gekeken naar een foto die al in februari uitlekte. Daarin was een bug report te zien van de volgende generatie iPad. In de brij van code vond hij “vm_page_bootstrap: 244276 free pages and 8396 wired pages”. Met de wetenschap dat een “free page” 4,096 bytes groot is wist hij te achterhalen dat het totale RAM-geheugen van de nieuwe iPad 244276 x 4096 = (ongeveer) 1 GB moest zijn.

iPhoto voor iPad
Een aantal bloggers denkt dat Apple gelijktijdig met de iPad 3 ook iPhoto voor iPad zal uitbrengen. Ze baseren zich hierbij echter niet op al dan niet betrouwbare bronnen, maar op hun eigen instinct.

Zowel John Gruber van Daring Fireball als Neven Mrgan van Panic (via Cult of Mac). denken dat de tijd rijp is voor iPhoto op de iPad. De voornaamste reden hiervoor is het hoge resolutie-scherm. Dit zou de iPad ideaal maken om foto’s te bewerken en bekijken. Daarnaast kunnen zo (tegen betaling) mogelijkheden worden aangeboden die huidige iPad-bezitters missen, zoals het organiseren van de foto-bibliotheek en het maken van geavanceerde bewerkingen.

Er wordt zelfs gespeculeerd over een iPad-versie van Apple’s professionele fotobewerk- en beheer-App Aperture. Het zou een nieuwe strategie van Apple zijn om professionele Mac-programma’s uit te brengen voor de iPad. Het bedrijf heeft meer ervaring met het vertalen van iLife-applicaties naar iOS, zoals Garageband en iMovie. De toevoeging van iPhoto klinkt dan ook als een meer logische optie.

Prijs Apple TV
Of er een Apple TV onthuld zal worden blijft onzeker, al staan de sterren goed: een iPad met HD scherm betekent waarschijnlijk Full HD films in iTunes. Om die ook op TV te kunnen bekijken is een nieuw model Apple TV nodig dat de 1080p resolutie ondersteunt. Daarnaast is de huidige Apple TV bijna overal uitverkocht. Toch is er weinig bekend over een volgende generatie Apple TV. 9to5Mac denkt nu toch iéts nieuws te weten over het nieuwe model… de prijs.

Volgens de website, die zich baseert op een betrouwbare bron binnen Apple’s Retailkanaal, blijft de Apple TV de huidige prijs houden. Dat komt neer op $ 99,- in de Verenigde Staten en € 119,- in Nederland en België. Ook weet 9to5Mac de prijs te melden van een product waarvan niet eens bekend is wat het daadwerkelijk is. Het betreft een accessoire met de codenaam B82 en het gaat $ 39,- kosten… dat je het maar weet.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Sappige last minute iPad-/Apple TV-geruchten
Sluiten