Sappige last minute iPad-/Apple TV-geruchten

Door: Koen van Tongeren - 37 reacties

Het aftellen is begonnen voor Apple’s media event dat om 19 uur (Nederlandse tijd) van start gaat in San Francisco. Dat de volgende generatie iPad er zal worden onthuld staat zo goed als vast. Er gaan ook steeds meer geruchten dat daarnaast de Apple TV vandaag aan bod zal komen.

Over beide nog-niet-bestaande producten gaan al lang geruchten rond op internet, zo heb je de laatste maanden kunnen lezen op OMT. Met de finish in zicht zijn er in de afgelopen 24 uur echter nog een aantal bijgekomen die we je niet willen onthouden. Vanavond doen we live verslag van het evenement en zal blijken hoeveel waarheid er achter deze sappige laatkomertjes zat.

Tactiel beeldscherm
De website Pocket-lint komt uit het niets met een bericht dat de volgende generatie iPad een tactiel beeldscherm krijgt. Praktisch betekent dit dat je bij aanraking van het beeldscherm verschillen kunt voelen met je vinger. Nu bestaan er al experimentele voorbeelden van dit soort schermen, maar volgens Pocket-lint komt Apple met een revolutionaire techniek waarbij elke pixel van het (retina-)beeldscherm tactiele feedback kan geven met een kleine elektrische puls. Hiermee kan bijvoorbeeld een nieuwe dimensie aan games gegeven worden, maar er zijn talloze andere toepassingen te bedenken, bijvoorbeeld voor mensen met een visuele handicap.

De techniek heet E-Sense en is in handen van het kleine Finse bedrijf Senseg. Deze startup zou eerder door Apple benaderd zijn voor een licentieovereenkomst van de techniek. Een woordvoerder van Senseg weet de spanning goed op te bouwen door als enige reactie te melden dat het bedrijf geen verdere mededelingen doet tot ná Apple’s aankondiging vandaag. Op de vraag of het bedrijf samenwerkt met Apple zei een Marketing Manager gisteren al dat Apple daar maar antwoord op moest geven. Senseg zou er geen uitspraak over doen. Tot slot verklapte de Senior Vice President van het bedrijf al dat momenteel wordt samengewerkt met ‘een tablet maker based in Cupertino’. Buiten HP kan dat maar één merk zijn…

1 GB RAM voor iPad
Een bekende iOS-hacker met de naam Chronic is er achter gekomen hoeveel RAM-geheugen de nieuwe iPad zal krijgen. Volgens hem krijgt de tablet 1 GB RAM aan boord, twee keer zoveel als de huidige iPad 2 en de iPhone 4S.

Interessant is overigens dat Chornic zich niet baseert op recent uitgelekte foto’s of een nieuwe beta-versie van iOS. In plaats daarvan heeft hij goed gekeken naar een foto die al in februari uitlekte. Daarin was een bug report te zien van de volgende generatie iPad. In de brij van code vond hij “vm_page_bootstrap: 244276 free pages and 8396 wired pages”. Met de wetenschap dat een “free page” 4,096 bytes groot is wist hij te achterhalen dat het totale RAM-geheugen van de nieuwe iPad 244276 x 4096 = (ongeveer) 1 GB moest zijn.

iPhoto voor iPad
Een aantal bloggers denkt dat Apple gelijktijdig met de iPad 3 ook iPhoto voor iPad zal uitbrengen. Ze baseren zich hierbij echter niet op al dan niet betrouwbare bronnen, maar op hun eigen instinct.

Zowel John Gruber van Daring Fireball als Neven Mrgan van Panic (via Cult of Mac). denken dat de tijd rijp is voor iPhoto op de iPad. De voornaamste reden hiervoor is het hoge resolutie-scherm. Dit zou de iPad ideaal maken om foto’s te bewerken en bekijken. Daarnaast kunnen zo (tegen betaling) mogelijkheden worden aangeboden die huidige iPad-bezitters missen, zoals het organiseren van de foto-bibliotheek en het maken van geavanceerde bewerkingen.

Er wordt zelfs gespeculeerd over een iPad-versie van Apple’s professionele fotobewerk- en beheer-App Aperture. Het zou een nieuwe strategie van Apple zijn om professionele Mac-programma’s uit te brengen voor de iPad. Het bedrijf heeft meer ervaring met het vertalen van iLife-applicaties naar iOS, zoals Garageband en iMovie. De toevoeging van iPhoto klinkt dan ook als een meer logische optie.

Prijs Apple TV
Of er een Apple TV onthuld zal worden blijft onzeker, al staan de sterren goed: een iPad met HD scherm betekent waarschijnlijk Full HD films in iTunes. Om die ook op TV te kunnen bekijken is een nieuw model Apple TV nodig dat de 1080p resolutie ondersteunt. Daarnaast is de huidige Apple TV bijna overal uitverkocht. Toch is er weinig bekend over een volgende generatie Apple TV. 9to5Mac denkt nu toch iéts nieuws te weten over het nieuwe model… de prijs.

Volgens de website, die zich baseert op een betrouwbare bron binnen Apple’s Retailkanaal, blijft de Apple TV de huidige prijs houden. Dat komt neer op $ 99,- in de Verenigde Staten en € 119,- in Nederland en België. Ook weet 9to5Mac de prijs te melden van een product waarvan niet eens bekend is wat het daadwerkelijk is. Het betreft een accessoire met de codenaam B82 en het gaat $ 39,- kosten… dat je het maar weet.

Reacties

37 reacties
 • Profielfoto
  DaveFlash

  yeah! iPhoto voor iOS, maar dan wel volledig geïntegreerd met de Photo’s App als het kan graag:lol:

 • Profielfoto
  Jeroeno

  Kan niet wachten tot 18:30

 • Profielfoto
  Vincentbosch

  Spannend!! Kan al niet meer wachten. Moet hem gewoon hebben. Volgende week vrijdag duurt nog te lang, gewoon morgen in de winkels leggen! Zo wel heel vet zijn als die scherm technologie naast retina resolutie er nog in zou zitten. Ben benieuwd en ga vanavond er eens lekker voor zitten.

 • Profielfoto
  Ernstfoto

  Ja daar zit ik net op te wachten “aperture for iOS” Hopelijk is er dan ook een timemachine app voor de iPad…

 • Profielfoto
  splatman

  Zo’n textuur touch screen kan nog leuk zijn voor Facetime:P

 • Profielfoto
  MohamedAbdulahi

  Jongens kom met zun Alle op Twitter kunnen we samen wachten.
  Mij kun je vinden op @MohamedsiTips hoop dat jullie me volgen ik volg jullie terug tot zo OMT ik zit klaar

 • Profielfoto
  MohamedAbdulahi

  Jongens kom met zun Alle op Twitter kunnen we samen wachten.
  Mij kun je vinden op @MohamedsiTips hoop dat jullie me volgen ik volg jullie terug tot zo OMT ik zit klaar

 • Profielfoto
  Sjakelien

  Ik denk dat Apple met een dienst komt, die ogenschijnlijk heel simpel is, maar bij nader inzien eigenlijk volstrekt onmisbaar is, waardoor je nog verder in Apple’s Cloud verstrikt raakt. Tegen betaling, uiteraard.

 • Profielfoto
  Diastro

  Het blijft een belachelijke rekensom, waarom die huidige Apple TV in Nederland 119 kost..

 • Profielfoto
  TandMac

  En de nieuwe Time Capsule.

 • Profielfoto
  MacAanZee

  Zo’n tectiel scherm…..leuk maar lijkt me niet nu te komen. Misschien wordt er aan gewerkt. Opent inderdaad nieuwe mogelijkheden. Maar als het er nu al in zou zitten had er op de uitnodiging van Apple gestaan: Something you really have to FEEL en niet Something you really have to SEE…! En dat is hopelijk een Apple TV mét groot eigen scherm in plaats van dat kleine zwarte doosje! That’s something we REALLY have to SEE!!

 • Profielfoto
  Myke

  zouden we ook dan eindelijk die update krijgen dat we echt goed kunnen gaan samen werken betreft het synchroniseren van alle bestanden (Pages, Numbers, Keynote)?!

  Dat zou een flinke hobbel wegnemen bij velen…

 • Profielfoto
  Ricardo95

  ben benieuwd!! we gaan het zien!…..ik hoop dat het live uitgezonden word, anders morgen ochtend maar even downloaden en kijken!!

 • Profielfoto
  Kdingo

  @ernstfoto Timemachine app voor iPad? iCloud?! (of iTunes)

  Heb zin in vanavond, ga lekker kijken!

 • Profielfoto
  robberttenhorn

  @MacAanZee, dat ‘FEEL’ stond er toch juist wel in?

 • Profielfoto
  Brace110

  Omt aan op de tv, laptop op engadget, iphoneclub etc, iphone op twitter

  Laat maar komen

 • Profielfoto
  chrispis

  Accessoire: ik gok/hoop op een stylus/pen/penseel achtig ding die je bij iphoto/aperture kan gebuiken, met drukgevoeligheid (wishful thinking), zodat de ipad nóg meer als digitaal schetsboek gebruikt kan worden!

 • Profielfoto
  knekkie

  nice

 • Profielfoto
  MoNdO GeNeRaToR

  En dan heb je deze nog die bArtificial net postte op het Forum. Zou wel cool zijn.

 • Profielfoto
  iPredict

  Beetje consistentie kan geen kwaad. Dwz iPhoto voor iOS om iLife compleet te maken. En natuurlijk standaard meeleveren ipv aparte aankoop:D
  De pro apps op iOS lijken me enerzijds waarschijnlijk om meer te bieden tov windows 8. Anderzijds onwaarschijnlijk want iLife en iWork op iOS zijn al behoorlijk uitgeklede apps vergeleken bij de Mac versies.

 • Profielfoto
  Ewout

  En als de geruchten niet uitkomen dan zijn we weer boos op Apple omdat die ons belazerd zou hebben.:slant:

  Wacht nou gewoon af op wat er gaat komen. Da’s beter voor je hart ook.

  Ewout

 • Profielfoto
  koenvisser

  Tactiel scherm komt niet in deze iPad.. Senseg zei zelf in december dat het pas over 12 tot 24 maanden in elektronica terecht zal komen.

 • Profielfoto
  LdeV

  Ik denk een preview/release van iOs 5.1, geen preview van iOS 6

 • Profielfoto
  jesper211232

  het gehiem object is vast een, hoes, voor de nieuwe iPad.

 • Profielfoto
  iAddicted4ever

  Ik ben zeer benieuwd wat deze avond gaat brengen. Als de volgende iPad een retina scherm krijgt wordt het misschien toch maar tijd om dan ook een iPad aan te halen:)

 • Profielfoto
  Di May

  Als de laatste, sappige geruchten vanavond blijken waar te zijn, dan moet ik nageven dat Apple er nog altijd goed in slaagt de lippen goed gesloten te houden.

  Laat dat vooralsnog zo blijven. Ik hou van positieve verassingen.

 • Profielfoto
  Nilles01

  Ik hoop ook op een iPad variant van iWeb.
  (Simpele) Websites maken en aanpassen op iPad zou geweldig zijn.

 • Profielfoto
  pim939

  ik ben benieuwd wat we krijgen vanavond. ik ben erg geintereseerd in de nieuwe apple tv.

 • Profielfoto
  nebilem

  Als de laatste, sappige geruchten vanavond blijken waar te zijn, dan moet ik nageven dat Apple er nog altijd goed in slaagt de lippen goed gesloten te houden.

  Laat dat vooralsnog zo blijven. Ik hou van positieve verassingen.

  Iemand verassen is niet positief lijkt mij:)

 • Profielfoto
  eribinnie

  Ik verwacht dat ze met een goede oplossing komen voor het flash verhaal. Zou nu toch wel eens tijd worden.

 • Profielfoto
  nebilem

  @eribinnie

  Dat wordt lang wachten dan.

 • Profielfoto
  DeGroen

  U loopt altijd achter in het leven met een iPad lol:D

 • Profielfoto
  veyske

  @eribinnie
  De richting die ik op school volg is grotendeels gebasseerd op flash (wat uitwerking betreft). Ik kan er nog niet veel van, maar doe het graag.

  Alles samen heb ik zo’n 7uur les per week in flash en flash builder, én ben ik er thuis minimum nog eens evenveel mee bezig.
  Maar nu zijn ze ook in mijn richting van plan flash stop te zetten, en vanaf volgend academiejaar al over te stappen op een ander alternatief. Men zegt dat flash stervende is, en dit zal waarschijnlijk grotendeels komen door apple.

  Ik zeg je niet dat ik dat erg vind, enkel maar dat je niet moet hopen op flash voor ios.

  Alé, dit toch wat ik er van denk te kennen als beginnend programmeur. Verbeter me als ik verkeerd ben.

 • Profielfoto
  appelboer

  dat geheime artikel zal inderdaad wel een nieuwe smartcover zijn ofzo

 • Profielfoto
  Tim14ww

  Zo\’n tectiel scherm…..leuk maar lijkt me niet nu te komen. Misschien wordt er aan gewerkt. Opent inderdaad nieuwe mogelijkheden. Maar als het er nu al in zou zitten had er op de uitnodiging van Apple gestaan: Something you really have to FEEL en niet Something you really have to SEE…! En dat is hopelijk een Apple TV mét groot eigen scherm in plaats van dat kleine zwarte doosje! That\’s something we REALLY have to SEE!!

  Als apple haptic display technology in de nieuwe iPad stopt, hebben ze alle concurentie in een klap op hun knieën. Dat is hét ding wat duidelijk het verschil kan maken.

  Wie zegt dat het SEE over het retina display van de iPad gaat?;-) Het kan zo zijn dat SEE staat voor appleTV and TOUCH voor de haptic display;-) ?

  We wachten af, kán een mooie avond worden, maar we worden elke keer toch teleurgesteld, want we verwachten te veel, houd daar rekening mee.

  EDIT:
  Dat geheime accessoires ding is een Apple Digitial AV Adapter

 • Profielfoto
  DeGroen

  E-Sense Scherm, ik vind het volkomen bullshit.Wat een onzin innovatie.