Koen van Tongeren
Koen van Tongeren Nieuws 27 maart 2012
Leestijd: 2 minuten

Nokia vindt Apple’s nano-sim gewoon stom!

Deze week besluit het Europese Telecommunicatie Standaardeninstituut (ETSI) over een nieuwe standaard voor nano-simkaarten. Deze zijn nóg kleiner dan de huidige micro-sim’s waardoor mobiele telefoons en tablets in de toekomst nog iets dunner en kleiner kunnen worden. Vorige week meldden we al dat er twee kandidaten zijn: Apple en een consortium onder leiding van Nokia. De Finse telefoongigant lijkt zich miskend, boos en teleurgesteld te voelen over Apple’s voorstel, zo blijkt uit opmerkingen van leidinggevenden bij Nokia in de afgelopen dagen.

Vorige week begon Nokia’s klaagzang met een persbericht waarin het bedrijf suggereerde dat Apple’s voorstel niet deugt. Het zou fabrikanten minder vrijheid geven bij het ontwerpen van nieuwe telefoons en het zou teveel op de huidige micro-simkaart lijken, terwijl juist gevraagd werd om een kaart met een andere vorm. Vervolgens kwam Nokia met het bericht dat Apple de benodigde patenten niet in huis zou hebben voor een nano-simkaart. Insiders beweren echter dat Apple van plan is om zijn nano-sim gratis in licentie te geven aan andere bedrijven, op voorwaarde dat die hun patenten voor sim-technologie weer gratis ter beschikking stellen. Ook dit bericht schoot bij Nokia in het verkeerde keelgat. Apple zou hiermee immers doelbewust  de waardevolle patenten van andere bedrijven waardeloos maken.

Met een stagnerende markt voor reguliere mobiele telefoons en een smartphone-divisie die maar langzaam op gang komt kan het binnenhalen van de nano-simstandaard een belangrijke troef zijn voor Nokia. Het bedrijf probeert dan ook alles om gekozen te worden door ETSI. De ongehoord felle campagne die uitsluitend via de media gespeeld lijkt te worden doet echter vermoeden dat men in Finland vermoedt dat Apple op dit moment meer kans maakt. Eerdere berichten ondersteunen dit vermoeden. Apple wordt als favoriet genoemd, mede vanwege de steun van een aantal grote Europese telecomproviders voor de ‘Apple-sim’.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Nokia vindt Apple’s nano-sim gewoon stom!
Sluiten