Koen van Tongeren
Koen van Tongeren Nieuws 15 maart 2012
Leestijd: 1 minuut

Geen winnaar in strijd Samsung en Apple voor Nederlandse rechter

Ben jij het groeiend aantal rechtszaken tussen Samsung en Apple ook zo zat? Wij op de OMT redactie in ieder geval wel. De twee kemphanen vechten elkaar inmiddels de tent uit in meer dan 30 rechtbanken over de hele wereld, waaronder de Rechtbank in Den Haag.

Voor de Nederlandse rechter klaagde Apple dat Samsung de iPad zou hebben nagemaakt en vond Samsung dat Apple inbreuk maakte op patenten. Na een aantal kleine en veelal tijdelijk overwinningen aan beide kanten lijkt de zaak in Nederland nu voorbij, zonder aanwijsbare winnaar. Na een kleine aanpssing mocht Samsung zijn Galaxy Tab tablet blijven verkopen. Vandaag is Apple in het gelijk gesteld in het standpunt dat Samsung onredelijke voorwaarden stelde aan licenties voor patenten.

In de vandaag gedane uitspraak stelt de rechter dat Samsung’s patenten op 3G-dataverbindingen zo algemeen gebruikt worden dat het bedrijf verplicht is om ze aan iedereen te licenseren voor een redelijke prijs. Dit wordt een FRAND-, of Fair, Reasonable And Non-Discriminatory-patent genoemd. Daarmee is Samsung’s eis om iOS-apparaten die gebruik maken van de gepatenteerde technologie uit de handel te halen nu afgewezen. Apple heeft immers aangegeven graag te willen betalen voor een licentie.

Daarmee zijn zowel Apple als Samsung uiteindelijk terug waar ze begonnen en heeft de Nederlandse rechtszaak voor geen van beide partijen iets opgeleverd. Samsung heeft sowieso weinig succes bij de wereldwijd gevoerde rechtszaken. In geen enkele rechtbank zijn Samsung’s eisen tegen Apple overgenomen door de rechter. Apple heeft in een aantal gevallen wél een tijdelijk verbod op Samsung-producten weten te bewerkstelligen maar na kleine aanpassingen in de hardware kon de Koreaanse tech-gigant gewoon doorgaan met de verkoop.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Geen winnaar in strijd Samsung en Apple voor Nederlandse rechter
Sluiten