‘Foxconn geeft vrij door zwakke iPad-verkoop’

35 reacties

Goed nieuws! Het personeel van de Foxconn fabriek waar de nieuwe iPad geproduceerd wordt krijgt deze maand twee extra dagen vrij per week. Dat schrijft MIC Gadget op basis van een interview met een anonieme medewerker. De vrije dagen week voor het personeel op de assemblage-afdeling zou te maken hebben met tegenvallende verkoopcijfers van de iPad.

Volgens de geïnterviewde medewerker, die zich Wang noemt, is er in verschillende Foxconn-fabrieken sinds januari non-stop gewerkt om een grote hoeveelheid iPad’s klaar te hebben voor maart. In de fabriek waar Wang werkt rolden er elke 10 uur zo’n 1000 van de band. Hiervoor moesten werknemers wel extra diensten draaien en overuren maken. Sinds de uitkomst van de nieuwe iPad in maart is dit echter teruggebracht. Wang zegt dat zelfs reguliere werkdagen in sommige gevallen niet gevuld worden.

Apple maakte drie dagen na de uitkomst van de nieuwe iPad in de V.S., Canada en een aantal grote Europese landen bekend een record-aantal van 3 miljoen stuks verkocht te hebben. Vier dagen later ging de verkoop van de iPad in meer landen van start, waaronder Nederland en België. Ook hier leek de verkoop een succes te zijn. Wel zijn er op veel verkooplocaties nog bepaalde modellen iPad’s op voorraad. Ook in andere landen blijken voorraden niet uitgeput, ondanks goede verkoopcijfers.

Het lijkt er dan ook op dat de extra vrije dagen een gevolg zijn van een ongekend grote voorraad iPad’s die de afgelopen maanden is opgebouwd. Waarschijnlijk zou Apple ze liever sneller verkocht hebben, maar Apple-fans hoeven zich vooralsnog geen zorgen te maken dat de nieuwe iPad een flop is.

Wie zich wel zorgen maakt is Wang. De (te) lange werkdagen van Foxconn-personeel bleek weliswaar een van de meest gegronde klachten over werkomstandigheden in ‘Apple-fabrieken’ te zijn. Toch lijkt het personeel liever meer dan minder te willen werken. Tegenover MIC beklaagt Wang zich over de inkomsten die hij mist nu hij alleen maar reguliere diensten draait.

Reacties

35 reacties
 • Profielfoto
  spacefreek

  Wie zich wel zorgen maakt is Wang. De (te) lange werkdagen van Foxconn-personeel bleek weliswaar een van de meest gegronde klachten over werkomstandigheden in ‘Apple-fabrieken’ te zijn. Toch lijkt het personeel liever meer dan minder te willen werken. Tegenover MIC beklaagt Wang zich over de inkomsten die hij mist nu hij alleen maar reguliere diensten draait.

  Beetje dubbel dit.. Maar goed, complimenten aan Apple voor de snelle roll-out, ook het geheim houden (terwijl er al miljoenen iPads zijn geproduceerd) is een kunst op zich, hebben ze netjes gedaan.

 • Profielfoto
  Nolleos

  Vraag mij altijd af hoe betrouwbaar dit soort berichten zijn. Wordt dit gecheckt door OMT?

 • Profielfoto
  MEEUW

  “Elke 10 uur rolden er zo’n 1000 van de band”
  Mha, das niet best. stel je moet er 3 miljoen maken dan heb je dus 30000 uur nodig is :1250 dagen. kortom 3,5 jaar.
  the new istone :).

  ” Wel zijn er op veel verkooplocaties nog bepaalde modellen iPad’s op voorraad. Ook in andere landen blijken voorraden niet uitgeput, ondanks goede verkoopcijfers.”

  Dus al die apple klaarkomers voor niks in de uren lange rij gestaan :D.

 • Profielfoto
  krisp

  Elke 10 uur rolden er zo’n 1000 van de band. Hiervoor moesten werknemers wel extra diensten draaien en overuren maken.

  Dat eerste lijkt mij niet helemaal correct. Het tweede is volkomen begrijpelijk als het eerste wel klopt.;)

 • Profielfoto
  sunapple

  Mooi toch. Ze hebben minder verkocht dan verwacht, oftewel vrije uren voor de arbeiders en kortere levertijden voor mensen die niet op dag één de iPad kochten. Beter te veel dan te weinig, ze worden toch wel verkocht vóór ‘de nieuwe nieuwe iPad’, of vierde generatie iPad.

 • Profielfoto
  Danyboy

  Een beetje goed en slecht nieuws tegelijk:smile:

 • Profielfoto
  Needler

  “Elke 10 uur rolden er zo’n 1000 van de band”
  Mha, das niet best. stel je moet er 3 miljoen maken dan heb je dus 30000 uur nodig is :1250 dagen. kortom 3,5 jaar.
  the new istone :).

  Hoeveel banden zijn er?

 • Profielfoto
  KarelWillem

  “Elke 10 uur rolden er zo’n 1000 van de band”
  .
  Per persoon.

  Maar dat is dan weer een beetje veel denk ik.:lol:

 • Profielfoto
  KarelWillem

  Vraag mij altijd af hoe betrouwbaar dit soort berichten zijn. Wordt dit gecheckt door OMT?

  Ja. Ze zijn nu onderweg naar China om het te verifiëren.

 • Profielfoto
  kerelvent

  Zoals anderen al zeggen: dit is toch gewoon omdat iedereen nu netjes op tijd bediend is? Ik ken niemand die een nieuwe iPad wilde en er nog geen heeft.

 • Profielfoto
  1984
 • Profielfoto
  mac osx rules

  @1984: Haha, geweldig! Die afbeelding:D

 • Profielfoto
  polansky

  Tsja, wat wil je ook!
  .
  Iedereen heeft zo’n ding en om voor zulke kleine wijzigingen telkens een nieuwe te kopen….
  .
  Eigenlijk goed dat dit gebeurt, kunnen ze zich bij Apple weer eens gaan focussen op OS X in plaats van alle (leuke) gadgets.

 • Profielfoto
  LighScan

  Wie zich wel zorgen maakt is Wang. De (te) lange werkdagen van Foxconn-personeel bleek weliswaar een van de meest gegronde klachten over werkomstandigheden in ‘Apple-fabrieken’ te zijn. Toch lijkt het personeel liever meer dan minder te willen werken. Tegenover MIC beklaagt Wang zich over de inkomsten die hij mist nu hij alleen maar reguliere diensten draait.

  Beetje dubbel dit.. Maar goed, complimenten aan Apple voor de snelle roll-out, ook het geheim houden (terwijl er al miljoenen iPads zijn geproduceerd) is een kunst op zich, hebben ze netjes gedaan.

  Niks dubbel aan. Die mensen werken hard en dat is niet omdat ze dat willen, maar omdat ze het geld erg hard nodig hebben. Zonder al die uren komen ze in grote geldnood.

 • Profielfoto
  DaveFlash

  In de fabriek waar Wang werkt rolden er elke 10 uur zo’n 1000 van de band

  Uhm OMT, dit kan niet kloppen, zoals MEEUW al aangeeft zou dit betekenen dat Apple minstens 3,5 jaar geleden met de productie van een retina iPad moet begonnen zijn, ik denk daarom dat het hier om een vertaalfout gaat en dat dit 10000 per 10 uur moet zin. Met een zeer overstressde, dikke overwerk-sfeer zou dit kunnen betekenen dat zij, met bijv. 15 uur werk zo’n 15’000 iPads konden produceren, of met 20 tot 24 uur’s werkdagen zo’n 20’000 tot 24’000.

  Dan komen we op de volgende twee sommen

  Som 1 m.b.t. 15 uurs werkdagen:
  15000 x 7 = 105’000 per week, aannemend dat er ook op zondagen productie werd gedraaid.
  105’000 x 4 = 420’000 per maand, als we aannemen dat Apple minimaal 9 maanden van te voren is begonnen met de initiële productie. Dan komen we op het volgende uit:
  420’000 x 9 = 3’780’000. Drie miljoen, zevenhonderd-tachtig-duizend iPad 3’s, dit komt over een met het feit dat Apple nu kan claimen dat ze in de eerste week ruim 3 miljoen hebben verkocht.

  Echter, als we dit artikel voor waar aannemen, dan betekend het dus dat Apple sowieso nog meer moet hebben geproduceerd in die 9 maanden, met een dus dubbel zo strakke, dubbel overstresste werksfeer en werkdruk met maximaal 20-uur’s werkdagen. Verder dan dat wil ik niet gaan want dan zou het wel heel onmenselijk zwaar worden, maar het is in China dus je weet maar nooit. Voor het zelfde geldt had Foxconn voor de productie zo’n groot personeelsaandeel ingezet dat zij om de 12,5u konden rouleren met de werknemers en zo dus wel 24/7 productie te draaien..

  Som2 m.b.t. 20 uurs werkdagen:
  20’000 x 7 = 140’000 per week, mits productie ook op de zondagen plaatshad
  140’000 x 4 = 560’000 per maand, aanvang productie: 9 maanden voor uitkomst.
  560’000 x 9 = 5’040’000. Vijf miljoen en veertig-duizend iPad 3’s, waarmee Apple dus op een productie overschot zou uitkomen.

  Maar, 9 maanden van te voren productie starten van een nieuw product wat 1 nog niet is uitgekomen en 2 nog niet is aangekondigd. Klinkt mij niet echt des-Apple’s Ik nijg er dus ook sterk naar om aan te nemen dat Apple voor de markt-geschikte productie slechts 6 maanden geleden is begonnen, die eerste drie maanden die ik eerder aan nam gelden meestal bij Apple nog als de prototype-fase. Dan kunnen we bij 24 uurs werkdagen over een periode van 6 aaneengesloten maanden ook een vergelijkbare som als boven maken om toch op die aantallen uit te komen.

  Voor de volledigheid: 24’000 per dag x 7 dagen x 4 weken x 6 maanden = 4’032’000, vier miljoen, tweeëndertig-duizend iPad’s 3 in 6 maanden.

 • Profielfoto
  ronvgs

  leuk dat die mannen vrij krijgen maar de mijne is nog steeds niet geleverd.

 • Profielfoto
  barreman

  Ik zou het geen “zwakke verkoop” durven noemen, eerder een grote voorraad. Alsof de nieuwe iPad slecht verkoopt…

 • Profielfoto
  dj bazzie wazzie

  @Davflash: Sorry maar als je eerst even goed alle naliep dan wist je gelijk dat er meerdere foxconn fabrieken zijn en er alleen al 13 zijn in China. Foxconn is een gigantische fabrikant van elektronische apparaten. Foxconn heeft dan ook wel een totaal van meer dan 1000 assemblage lijnen (ook voor apparaten van andere fabrikanten). Dus als 1 assemblage lijn 100 iPads per uur maakt; 1,6 per minuut is vrij normaal. OMT heeft dan ook nergens in de post staan dat het om totaal gaat maar alleen geproken over de fabriek waar meneer wang werkt (misschien bedoelde wang wel aan zijn assemblage lijn).

  Beter lezen wat er in de post staat lijkt mij voordat je mensen op het verkeerde been zet

 • Profielfoto
  Xcode

  Dit verhaal lees ik met verbazing. Heb afgelopen vrijdag om 00:00 uur een enorme rij zien staan bij iCentre in Groningen. Daarnaast is wereldwijd de levertijd van de iPad via de online store 1 – 2 weken, terwijl Apple normaal binnen 3 dagen levert. Wat er hoogstens aan de hand kan zijn, is dat er ontzettend veel iPads nog onderweg zijn terwijl er vanaf begin dit jaar als een malle geproduceerd is. Er zitten hoogstens nog ‘iets teveel’ iPads in de pijplijn, van een tegenvallende verkoop is volgens mij geen sprake.

 • Profielfoto
  ruben

  zo slecht zijn ze toch niet zoals iedereen beweert

 • Profielfoto
  spacefreek

  Niks dubbel aan. Die mensen werken hard en dat is niet omdat ze dat willen, maar omdat ze het geld erg hard nodig hebben. Zonder al die uren komen ze in grote geldnood.

  Aan de ene kant vinden ze dat ze te veel werken, maar aan de andere kant kunnen ze niet zonder omdat ze dan in financiële problemen komen. Da’s dus dubbel..

 • Profielfoto
  App69

  Brroodje aap.

 • Profielfoto
  Dick de Roos

  (…) zou te maken hebben met tegenvallende verkoopcijfers van de iPad.

  3000.000 in 3 dagen verkocht. Wat had Apple dan gedacht?
  :slant:
  Hoe lang nog naar 1 april?:evil:

 • Profielfoto
  barreman

  @Dick de Roos: Het is niet Apple die het heeft over tegenvallende verkoopcijfers, maar One More Thing die daar vanuit gaat. Erg vreemd, al zeg ik het zelf.. Het ligt eerder aan de betere voorraad van de nieuwe iPad.

 • Profielfoto
  DaveFlash

  @Davflash: Sorry maar als je eerst even goed alle naliep dan wist je gelijk dat er meerdere foxconn fabrieken zijn en er alleen al 13 zijn in China. Foxconn is een gigantische fabrikant van elektronische apparaten. Foxconn heeft dan ook wel een totaal van meer dan 1000 assemblage lijnen (ook voor apparaten van andere fabrikanten). Dus als 1 assemblage lijn 100 iPads per uur maakt; 1,6 per minuut is vrij normaal. OMT heeft dan ook nergens in de post staan dat het om totaal gaat maar alleen geproken over de fabriek waar meneer wang werkt (misschien bedoelde wang wel aan zijn assemblage lijn).

  Beter lezen wat er in de post staat lijkt mij voordat je mensen op het verkeerde been zet

  toch is de som niet uit de lucht gegrepen,

  Okay dan, zeg er zijn tien assemblage lijnen zoals je bedoeld, dus 1 van die mr. wang, 1 van wong, 1 van thong, dong, djong, kong, bong, hong, don, tjang, ching etc. dan zouden die met mij som allen dus 1000 per 10 uur moeten produceren om de aantallen te halen die Apple nodig heeft gehad om die ruim 3 miljoen verkochte iPads te behalen. En dat geldt, voor het geval dat zij echt een overschot hebben ook 10 x 1000/1500 of 10 x 2000 is alsnog 10.000/15.000 en 20.000 respectievelijk. Maar, vergeet niet, Foxconn is nog steeds een eigen onderneming die ook nog voor andere producenten/merken werkt. Apple is niet exclusief voor Foxconn en Foxconn is niet exclusief voor Apple. just saying..:P

 • Profielfoto
  Jujuke

  Hoe komt het dan dat wanneer je bij Apple’s online store bestelt (bestelling geplaatst op 23/03 ’s morgens!), toch nog 2 weken moet wachten voor je je nieuwe iPad mag verwachten?????

 • Profielfoto
  The Jesus

  Wang en de “anomieme medewerker” lopen te zeiken omdat ze vrij hebben en het nu geen nieuwjaar is. Heb je 2 dagen vrij en geen vuurwerk :sick::oops::confused:

 • Profielfoto
  imathijs

  Oh, dus dan werken ze vijf dagen in plaats van zeven.

 • Profielfoto
  maconly

  er had toch allang een tussenmaat moeten zijn de ipad is te grot de iphone is te klein.

 • Profielfoto
  DeGroen

  Onvoorstelbaar hoe die mensen behandeld worden.

 • Profielfoto
  etaoin

  En eigenlijk zegt het sowieso niks over de iPad. Foxconn produceert nog veel meer, ook voor andere fabrikanten. Het kan best een dip elders in het bedrijf zijn waarom heer Wang nu meer vrij heeft.

 • Profielfoto
  Cenobyte

  Onvoorstelbaar hoe die mensen behandeld worden.

  Hetzelfde geldt voor de Kievit in Nederland…

 • Profielfoto
  jobz

  van Wong en Wing hoor ik hele andere verhalen.:grin:

 • Profielfoto
  1984

  Foxconn-medewerkers niet tevreden met kortere werktijden
  Laatste update: 1 april 2012 14:49 info
  AMSTERDAM – Werknemers van fabriek Foxconn zijn niet blij dat hun werktijden verkort worden. Ze maken zich zorgen dat ze minder betaald krijgen.

 • Profielfoto
  1984

  Onvoorstelbaar hoe die mensen behandeld worden.

  Hetzelfde geldt voor de Kievit in Nederland…

  Ja dergelijke situaties komen ook in NL voor klik maar worden er wel voor berecht