Koen van Tongeren
Koen van Tongeren Nieuws 15 maart 2012
Leestijd: 1 minuut

‘Einde van AIM nabij’

Het lijkt er op dat de dagen geteld zijn voor AOL Instant Messenger, beter bekend als AIM. Moederbedrijf America Online heeft de afgelopen week veertig medewerkers van het team te ontslagen. Volgens bronnen zal dat aantal binnenkort zelfs op honderd liggen.

AIM is de populairste chatdienst in de Verenigde Staten, vergelijkbaar met de populariteit van MSN in Nederland. In Europa is de dienst vooral bekend bij Mac-gebruikers omdat iChat van oudsher gebruik maakt van AIM. Inmiddels werkt iChat echter ook met een (gratis) iCloud-account. Binnenkort wordt het chatprogramma vervangen door een nieuwe app die iChat, iMessage en FaceTime combineert. iChat-gebruikers zullen dus weinig gevolgen ondervinden van de dreigende teloorgang van AIM.

AOL ontkent overigens dat het einde nabij is. In een reactie verklaart het bedrijf AIM te blijven ondersteunen en doorontwikkelen. Volgens AOL zijn de ontslagrondes bedoeld om de dienst meer winstgevend te maken. Op dit moment zijn de personeelskosten voor AIM 25 miljoen dollar per jaar. Betrokkenen melden dat AOL dit willen terugbrengen tot 2 of 3 miljoen dollar. Het bedrijf verwoordt het zelf als volgt.

[We remain] committed to our Silicon Valley presence, but we are making some strategic but very difficult changes to better align our resources with key areas of growth for us as a company.

Daarmee blijft de vraag hoe lang AIM nog zal bestaan gerechtvaardigd. Zelden hebben bezuinigingen bij een afdeling van AOL geleid tot een langdurig voortbestaan..

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

De beste start van je weekend ✉️

Het belangrijkste Apple-nieuw, de beste tips en meer. Elke vrijdag in de OMT-nieuwsbrief.

Reageer op artikel:
‘Einde van AIM nabij’
Sluiten