Koen van Tongeren
Koen van Tongeren Nieuws 27 maart 2012
Leestijd: 11 minuten

De nieuwe iPad; revolutie in resolutie (review)

De nieuwe iPad, Apple noemt hem ‘resolutionair’, als verwijzing naar de meest in-het-oog-springende nieuwe functie: het retina-beeldscherm met super-hoge resolutie. Ook de sterk verbeterde camera en de snellere mobiele-dataverbinding worden als pluspunten genoemd. Daarmee zijn de belangrijkste kenmerken van deze laatste generatie iPad ook meteen samengevat, want het uiterlijk van de nieuwe iPad is nagenoeg identiek aan zijn voorganger. Nou ja, hij is iets dikker en iets zwaarder.

Heeft resolutie het gewonnen van revolutie en is de nieuwe iPad dan wel een waardige opvolger van de iPad 2? OMT testte de nieuwe iPad de afgelopen weken uitvoerig. Hieronder lees je onze bevindingen. Zijn 1500 woorden je iets te veel voor een iPad die er net zo uitziet als zijn voorganger, dan kun je ook meteen doorscrollen naar onze conclusies en koopadviezen.

scherm
Het beeldscherm is de meest zichtbare nieuwe functie van de nieuwe iPad, dus daar beginnen we mee. De specificaties liegen er niet om. Met een resolutie van 2048×1536 pixels is het scherm niet alleen vier keer zo scherp als die van de voorgaande iPads, het heeft zelfs 1 miljoen meer pixels dan een Full HD televisie, die het moet doen met 1920×1080 pixels.

Closeup van Game Center-icoon op nieuwe iPad (links) en iPad 2.

Het levert een beeld op dat zo scherp is dat individuele pixels niet meer te zien zijn. Is dat belangrijk? Ja en nee. Aan de ene kant hadden vorige iPad’s een resolutie die hoog genoeg was om moeiteloos foto’s of films te bekijken en spellen met een hoog detailniveau te spelen. Zelfs het lezen op een iPad of iPad 2 gaat prima… tot je het nieuwe retinascherm eenmaal gezien hebt. Dat is verbluffend mooi. Bladzijden van eBooks zien er minstens zo scherp uit als op een e-reader en bij het kijken van speelfilms lijkt het alsof je een HD-televisie op schoot hebt liggen.

Tekst op de nieuwe iPad.

Het Retina-scherm leest minstens zo scherp als een e-reader.

De scherpte van het beeld en de echtheid van de kleuren zijn moeilijk te vergelijken met enig ander beeldscherm. Heb je eenmaal een nieuwe iPad gezien, dan voelt zelfs iPad 2 al snel verouderd aan. Boekbladzijden blijken daarop opeens een matige afspiegeling van een papieren pagina te zijn en films zijn opeens lang niet zo scherp als je zou willen, al zal dit je waarschijnlijk nooit opgevallen zijn als je het retina-scherm niet met eigen ogen had gezien.

Het enige dat we aan te merken hebben op het nieuwe beeldscherm is een lichte verkleuring als je er onder een schuine hoek naar kijkt. Het scherm ‘vergeelt’ dan enigszins, iets dat bij de iPad 2 minder het geval is. Aangezien je doorgaans recht op het scherm kijkt merk je er in het dagelijks gebruik echter weinig van.

Bij schuine invalshoek is een gelige zweem zichtbaar bij de nieuwe iPad (links).

Er kleven nog wel een aantal praktische onhebbelijkheden aan het retina-beeldscherm. Allereerst is het internet nog lang niet retina-geoptimaliseerd. Teksten op websites worden weliswaar scherp weergegeven, maar afbeeldingen en andere grafische elementen steken af door hun grove resolutie. De grotere hoeveelheid pixels op het scherm vraagt veel meer processorkracht. Vier keer zoveel pixels betekent ook dat apps die ervoor geschikt zijn meer opslag vragen dan vorige versies, soms tot vijf keer meer. Daar blijft het niet bij. Ook je foto-bibliotheek zal vier keer zoveel opslag opeisen dan op een vorige generatie iPad omdat foto’s geresampled worden voor het retina-beeldscherm.

OMT logo is nog niet retina-ready.

Het internet is nog niet retina-ready. Je foto’s wel, maar die worden 4x zo groot.

3G/4G/ Bluetooth
De tweede nieuwe functie van de ipad die Apple benadrukt is de snellere mobiele dataverbinding. In de Verenigde Staten kunnen iPad’s nu gebruik maken van 4G LTE netwerken met een theoretische snelheid van maximaal 50 Mb/s. In Nederland zijn nog geen 4G-netwerken opgezet, maar zelfs als dat gebeurt zal de iPad er geen gebruik van kunnen maken. Alleen Amerikaanse frequenties worden herkend.

Buiten Noord Amerika moeten we ons redden met 3G-verbindingen op de iPad. Deze zijn wel sterk verbeterd ten op zichte van de iPad 2. Dankzij een nieuwe chip worden twee nieuwe 3G-standaarden ondersteund: HSPA+ en DC-HSDPA. Daarmee kan de nieuwe iPad via 3G theoretische snelheden halen 42 Mb/s. Dat komt in de buurt van 4G LTE verbindingen die theoretisch tot 50 Mb/s gaan. Er is echter één probleem: geen enkele provider biedt in Nederland data-bundels voor de iPad aan met HSPA+ of DC-HSDPA-snelheden. Je zult dus weinig snelheidsverschil merken ten op zichte van een ouder model iPad, in ieder geval in eigen land. In onze snelheidtests met twee identieke databundels won de nieuwe iPad het soms van de iPad 2, soms niet.

Nederlandse providers bieden geen iPad-bundels aan die de hogere 3G-snelheden van de nieuwe iPad ondersteunen.

Een nieuwe techniek van de iPad waar Apple nauwelijks ruchtbaarheid aan gegeven heeft is Bluetooth 4.0. Vreemd is dat niet, want ondanks de grootse mogelijkheden zijn er op dit moment nog weinig Bluetooth 4.0 accessoires voor op de markt. Apple zal uiteindelijk echter volledig overgaan op Bluetooth 4.0 voor Mac’s, iOS-apparaten en accessoires waarmee de nieuwe standaard snel aan populariteit kan winnen. Praktisch zou je hierbij kunnen denken aan het via Bluetooth draadloos oversturen van informatie op hoge snelheden maar ook aan accessoires als toetsenborden die jaren in plaats van maanden of weken kunnen doen met één set batterijen. Totdat deze accessoires daadwerkelijk op de markt komen is Bluetooth 4.0 niet meer dan een voorbereiding op wat komen gaat.

Bluetooth 4.0 belooft grootste mogelijkheden, maar wordt pas functioneel als meer apparaten ermee uitgerust zijn.

Camera’s
De derde belangrijke verbetering in de nieuwe iPad is de camera aan de achterkant van het apparaat. Wie wel eens een foto of video met een iPad 2 gemaakt heeft weet dat dit hard nodig was. De camera in de nieuwe iPad is grotendeels gelijk aan die in de iPhone 4. Door een nieuwe sensor kan er echter video mee geschoten worden in Full HD 1080p kwaliteit. De sensor levert 5 megapixels voor het maken van foto’s.

De cameralens op de nieuwe iPad is beduidend groter dan bij de iPad 2.

Video’s die met de nieuwe iPad gemaakt worden zien er prima uit. In kwaliteit en stabiliteit zijn ze vergelijkbaar met video’s die op een iPhone 4S gemaakt zijn. Foto’s van de nieuwe iPad doen ons nog het meest denken aan de iPhone 4. Daarmee voldoet de camera voor familie-kiekjes en feestfilmpjes, al blijft het een bijzondere ervaring om met een beeldscherm van 10 inch te filmen of te fotograferen. Weliswaar zorgt de extreem grote viewfinder ervoor dat je geen enkel detail mist, maar als je je bedenkt dat een iPhone 4S identiek filmt en beter fotografeert wordt de nieuwe iPad al snel minder interessant voor het maken van foto’s en video’s.

De foto-kwaliteit van de nieuwe iPad is vergelijkbaar met de iPhone 4, filmkwaliteit met de iPhone 4S.

Foto gemaakt met iPad 2 (klik voor originele grootte)
Foto gemaakt met nieuwe iPad (zelfde positie, klik voor originele grootte)

Daarentegen is het monteren van video in iMovie en het bewerken van foto’s in het nieuwe iPhoto weer een genot op de nieuwe iPad. De A5X-chip is snel genoeg voor vlotte nabewerking van het materiaal en het beeldscherm laat elke foto en video onovertroffen zien. Overigens kun je natuurlijk ook beeldmateriaal van andere camera’s, waaronder de iPhone, inladen met de Camera Connection Kit. Daarmee is de nieuwe iPad misschien wel de ideale reisgenoot voor creatievelingen die onderweg meteen aan de slag willen gaan met hun materiaal.

[jwplayer mediaid=”35890″]

[jwplayer mediaid=”35891″]

Snelheid/ Batterij
Het lijkt misschien vreemd om de snelheid en de batterijduur van de nieuwe iPad onder één kopje te vatten. Toch is dat in dit geval gepast. Beiden zijn er namelijk op vooruit gegaan ten opzichte van de iPad 2, maar enkel om het retina-beeldscherm te ondersteunen. Zo blijkt het kleurenmanagement van de nieuwe iPad al 30% meer energie nodig te hebben dan voorheen. Ook de nieuwe A5X-processor, die hard nodig is om al die extra pixels aan te sturen, vraagt veel energie. Door meer accu’s met elk meer vermogen in de iPad te stoppen is het Apple gelukt om desondanks voor een nagenoeg gelijke batterijduur te zorgen. Sterker nog, in veel gevallen zal de nieuwe iPad in Nederland langer met één batterijlading doen dan zijn voorganger aangezien we hier geen gebruik maken van 4G LTE-verbindingen. Deze verbruiken beduidend meer energie dan 3G en zijn een andere reden voor Apple om de iPad met een grotere accu uit te rusten.

Naast een iPad 2 is goed te zien dat de nieuwe iPad iets dikker is.

De veel grotere batterij heeft wel als nadeel dat de iPad iéts dikker en zwaarder is. Ook kost het meer tijd om de nieuwe iPad op te laden. In onze test duurde het volledig opladen van een nieuwe iPad ongeveer 1,5 uur langer dan bij de iPad 2.

Het opladen van de nieuwe iPad duurt ongeveer 1,5 uur langer dan bij de iPad 2.

In de praktijk blijkt de nieuwe iPad nagenoeg even snel als de iPad 2. Bij het opstarten van complexe spellen of het uitvoeren van taken als het converteren van video’s in iMovie of het bewerken van foto’s in iPhoto is er nauwelijks verschil tussen de twee te merken. In veel gevallen is de nieuwe iPad iéts sneller, maar het verschil is meestal te klein om in seconden uit te drukken. De aanzienlijk sterkere A5X-processor is dan ook voornamelijk ontworpen om de zelfde snelheidservaring af te geven als bij de iPad 2, maar dan met vier keer zoveel pixels.

De nieuwe iPad heeft véél meer accu’s en processorkracht maar heeft die nodig om de iPad 2 te evenaren, zij het met vier keer meer pixels.

conclusie
De nieuwe iPad is niet revolutionair. Misschien valt zijn plek in de iPad-historie nog het beste te vergelijken met de iPhone 3GS en de 4S in de iPhone-tijdlijn. Aan de buitenkant is de iPad immers nagenoeg identiek aan zijn voorganger, terwijl er binnenin genoeg verbeterd is om als nieuw model op de markt gebracht te worden. Voor sommigen zal het een teleurstelling zijn dat de achterkant identiek aan de iPad 2 is, dat het scherm nog steeds de zelfde verhouding heeft en dat er geen unieke functies op het apparaat zijn te vinden. Alles wat de nieuwe iPad heeft, had de iPad 2 immers ook al, zij het dat het nu meer, sneller of hoger is.

Toch hoeft dat niet te betekenen dat de nieuwe iPad geen goede aankoop is, in tegendeel zelfs. Waren de iPhone 3GS en 4S immers niet veel beter dan hun voorgangers? Onhandigheden en fouten in het ontwerp van de buitenkant waren opgelost en aan de binnenkant was alles groter, sneller, kortweg beter. S-generaties hebben één functie die ze gewild maken. De 3GS had snelheid, de 4S had Siri en nu is er de nieuwe iPad met een revolutionair mooi scherm. Misschien moeten we dan ook concluderen dat de tweede versie van een iOS-apparaat waarbij de buitenkant identiek blijft, de beste koop is. De nieuwe iPad had wellicht beter de iPad 2S kunnen heten.

 

koopadvies
Ons koopadvies is tweeledig want er zijn mensen die nog geen iPad hebben en mensen die overwegen om te upgraden van een voorgaand model.

Bij de iPhone 3GS en 4S raadden we je destijds aan om het toestel vooral te kopen, tenzij je de voorganger al in huis had. Met enkel evolutionaire veranderingen aan de binnenkant en een identieke buitenkant waren ze de upgrade simpelweg niet waard. Had je nog een ouder toestel, dan werd de keuze opeens een stuk eenvoudiger.Het zelfde advies geven we nu voor de nieuwe iPad.

Het beeldscherm is adembenemend mooi, maar op zichzelf waarschijnlijk geen reden voor een upgrade. De nieuwe iPad heeft véél meer batterijkracht en de processor is razendsnel, maar dat is simpelweg nodig om de extra pixels aan te sturen, ook geen upgrade-reden dus. De camera aan de achterkant is een enorme verbetering ten opzichte van de iPad 2. Wij vragen ons echter af hoe intensief die gebruikt zal worden. Het fotograferen en filmen met een iPad levert nu weliswaar aardige plaatjes op, maar het apparaat blijft groot en zwaar om als mobiele camera te dienen. Een beetje OMT’er heeft daar een iPhone voor. De 4G-chip werkt niet buiten Noord Amerika en de snellere 3G verbinding wordt in de meeste gevallen niet ondersteund door je provider. Als dat wél zo is, dan zul je merken dat snellere data doorgaans ook betekent dat je sneller door je bundel heen bent. Sneller is niet per definitie beter.

Kortom: wil je voor het eerst een tablet kopen, dan is de nieuwe iPad de beste aankoop die je kunt doen. Het scherm is onovertroffen voor foto’s en films, de processor is krachtig genoeg, zelfs voor veeleisende games, de camera is één van de betere die je op een tablet kunt krijgen en met de nieuwste mobiele-data-verbindingen, WiFi-N en Bluetooth 4 aan boord blijf je nog jaren bij de tijd. Wel raden we je aan om voor minimaal 32 GB opslag te kiezen. Door het retina-beeldscherm nemen apps, foto’s en (Full HD) video’s veel meer ruimte in beslag dan voorheen. een 16 GB iPad zal daarom al snel vol zijn.

Heb je al een iPad 1 dan zullen de snellere processor, dunnere en lichtere vorm en de camera de doorslag kunnen geven, maar al die kenmerken zijn al terug te vinden in de iPad 2, soms zelfs meer dan in de iPad 3. Daarom blijft een iPad 2 ook het overwegen waard. Apple verkoopt ze nieuw voor 100 euro minder dan voorheen en Marktplaats staat er ook vol mee.

Heb je al een iPad 2, dan raden we aan om rustig een jaartje af te wachten op de nieuwe nieuwe iPad, want één ding is zeker: die komt vanzelf.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Begin je weekend met de beste artikelen van OMT

Een goed weekend begint met de nieuwsbrief van One More Thing

Reageer op artikel:
De nieuwe iPad; revolutie in resolutie (review)
Sluiten