Apple’s afstandsbediening herkent voorgangers (patent)

Door: Koen van Tongeren - 19 reacties

Apple heeft een patent aangevraagd voor een software-matige afstandsbediening die geïnstalleerd kan worden op toekomstige iOS-apparaten. Nu bestaan hier al verschillende third-party-oplossingen voor. Wat Apple’s versie echter uniek maakt is dat met behulp van de camera in een iPhone, iPad of iPod touch andere afstandsbedieningen herkend kunnen worden.

Het idee werkt als volgt. Met de toekomstige remote-app van Apple maak je een foto van de afstandsbediening die je wilt vervangen door de iPhone. Deze afbeelding wordt naar een server van Apple gestuurd waar speciale software de uiterlijke eigenschappen herkent. De infrarood-codes van die afstandsbediening worden vervolgens doorgestuurd naar de app die de bediening vanaf dat moment kan overnemen. In de patentaanvraag wordt wel subtiel opgemerkt dat dit pas kan werken als er ook een infraroodzender in iOS-apparaten is gebouwd. Tot nu toe is dat niet het geval.

Uit de patentaanvraag valt op te maken dat deze techniek niet alleen voor afstandsbedieningen ingezet zou kunnen worden. Er worden ook voorbeelden genoemd waarbij een foto van een DVR (Digital Video Recorder) of een televisie genomen wordt. Hierbij gelden uiterlijke kenmerken, zoals het formaat van een scherm, knoppen op het apparaat of logo’s van de fabrikant als middelen om apparaten van elkaar te onderscheiden en de betreffende ir-codes uit een database te kunnen halen.

Of Apple deze techniek daadwerkelijk gaat gebruiken is onzeker, aangezien het bedrijf talloze patenten in bezit heeft die uiteindelijk nooit in een product teruggevonden zijn. Wel geeft het aan dat Apple verder kijkt dan een eigen televisie met een eigen afstandsbediening. De beschrijving van de remote-app  in de patentaanvraag beschrijft immers de besturing van allerlei apparaten van verschillende makelij in één app.

Reacties

19 reacties
 • Profielfoto
  ruben

  Dit kan dan natuurlijk weer niet op de iphone 4:(

 • Profielfoto
  Drixels

  Nu moeten we weeral iets nieuw kopen , typisch van Apple , spijtig …

 • Profielfoto
  Lapdog

  Kan dit niet voor bijvoorbeeld alle audio en video apparaten in het netwerk in 1 app????????

 • Profielfoto
  squaloe

  @Drixels, zoiets noemen ze innoveren.

 • Profielfoto
  DaveFlash

  hmm….

 • Profielfoto
  sunapple

  Al die patenten geven aan dat Apple zat ideeën heeft voor nieuwe innoverende functies/producten. Nu nog wachten tot ze rijp zijn voor de gewone mens:smile:

 • Profielfoto
  bugboy

  Ik geloof niet dat Apple nog een IR-gebaseerde remote gaat gebruiken. Dat heeft teveel nadelen. Een Apple televisie zal zeker een netwerkaansluiting krijgen, dus aansturing via IP is veel logischer. Je hebt dan een bidirectioneel kanaal en kun je dus ook informatie van de TV naar de remote sturen. Dat geeft veel meer mogelijkheden. De afstandsbediening van een Apple televisie zal dus denk ik meer weghebben van een iPod Touch. Natuurlijk zal bediening via iPad en iPhone ook prima gaan.

  Aansturing van oude remotes is helemaal niet interessant. DVD en BluRay is niet Apple’s ding en daarvoor zien ze liever dat je de AppleTV gebruikt. Het enige dat overblijft is de aansturing van een AV-receiver voor het geluid. Dat is het enige dat Apple nu nog niet heeft.

 • Profielfoto
  ch3izs

  Idd, waarom nog signalen dmv IR?

 • Profielfoto
  spacefreek

  Idd, waarom nog signalen dmv IR?

  Omdat bestaande apparaten dat nou eenmaal gebruiken. Natuurlijk wordt een eventuele AppleTV gewoon op IP of bluetooth gebaseerd. Maar veel producenten komen nu nog met IR, bijvoorbeeld bij TV’s, dus waarom niet?
  In ieder geval is het een leuk en innovatief idee.

 • Profielfoto
  Martink

  De apple remote werkt toch ook gewoon met IR? Denk als Apple een tv uitbrengt dat die het ook gewoon heeft. Net zoals de Apple TV. Al doen iOS apparaten het besturen dan wel via IP:)

 • Profielfoto
  macpro

  Er zijn voldoende mogelijkheden om IR via het netwerk te sturen. Maak ik hier in huis ook gebruik van. En voor de iPhone zijn al kant en klare oplossingen te krijgen waarbij een losse IR zender ergens wordt geplaatst en de iPhone via bijvoorbeeld bluetooth met die IR zender gaat praten.

 • Profielfoto
  Dr. Maddox

  Infrarood is een van de weinige dingen die ik echt mis op de iPhone om af te kunnen rekenen met een berg afstandsbedieningen. Kom maar op met deze app. Heel graag zelfs! Ik kan me voorstellen dat er een dockconnector komt met een infrarood uitbreiding. Net als de cardreader voor de iPad maar dan, als het kan, een stuk compacter.

 • Profielfoto
  newnomad

  Net zoals Bose en bv http://www.peel.com/ een losse IR zender verbonden met appleTV om oudere apparaten te besturen.
  Om zulke te laten samenwerken wordt er nu ook al gebruik gemaakt van master /slave stroomaansluiting en een sensor om op de TV te plakken die triggered wanneer ie aanstaat(Bose).

 • Profielfoto
  ln.XSOcam

  Voor de iPhone had ik al een Palm Treo die al ‘alle’ IR afstandsbedieningen kon nabootsen met de IR uit de Treo. Ja nu dus met IR-gezichtsherkenning erbij.

 • Profielfoto
  klonic

  Geniaal! Als dat in de nieuwe iPhone zou zitten dan weet ik nu zeker dat ik die koop (heb nu de 4, maar niet echt de behoefte om voor €650 een nieuwe (opvolger van 4s) te kopen)

 • Profielfoto
  ruben

  maar het is toch ook heel vaak zo dat ze patent aanvragen op iets en het dan vervolgens niet maken?

 • Profielfoto
  appievanr

  Blijf wel bij mijn Logitech Harmony. Stuurt al mijn apparaten aan waaronder ook die van Apple.

 • Profielfoto
  derkhove71

  Euh, bijna 1 april?

 • Profielfoto
  MacAanZee

  Is een simpel en goed idee, verbazingwekkend slim om via een foto de juiste codes doorgestuurd te krijgen! Of de werking van het iOS apparaat nou via IR, Bluetooth of Wifi gaat is verder niet zo van belang. Benieuwd of en wanneer dit komt.