Koen van Tongeren
Koen van Tongeren Nieuws 26 maart 2012
Leestijd: 2 minuten

Apple verbiedt UDID in apps nu écht

Elke iPod touch, iPhone en iPad heeft er een; een ‘Unique Device Identifier’ of UDID. Deze unieke code wordt bijvoorbeeld door Apple gebruikt voor de registratie van het apparaat en het versturen van push-notificaties. Providers hebben de UDID nog om de simlock van iPhone’s te halen. Ook ontwikkelaars gebruiken UDID’s om verschillende apparaten waar hun apps op gebruikt werden te kunnen onderscheiden. Dat zal echter niet lang meer duren als het aan Apple ligt.

De afgelopen dagen heeft Apple nieuwe apps en geüpdatete versies van bestaande apps afgewezen voor de App Store omdat ze de UDID opvragen van het apparaat waar ze op geïnstalleerd worden. In augustus 2011 heeft het bedrijf al aangekondigd dat het gebruik van UDID’s in apps ‘not done’ was en dat er in de toekomst tegen opgetreden zou worden. Vervolgens bleef het echter stil, tot vorige week. Ontwikkelaars reageren dan ook verbaasd op de plotselinge effectuering van de vorig jaar aangekondigde beleidswijziging. 

Het gebruik van UDID’s wordt waarschijnlijk aan banden gelegd vanwege de mogelijke inbreuk op de privacy van gebruikers. Alleen Apple een UDID koppelen aan persoonlijke informatie over de eigenaar (als hij of zij het apparaat geregistreerd heeft of anderszins gekoppeld heeft aan een Apple ID). Ontwikkelaars kunnen echter wel informatie die de gebruiker binnen hun app invult koppelen aan een UDID. Als informatie van verschillende apps vervolgens gecombineerd wordt zou de privacy van de gebruiker alsnog geschaad kunnen worden.

De oplossing die Apple in augustus aandroeg voor ontwikkelaars die wel een uniek kenmerk per apparaat nodig hadden was het aanmaken van een eigen UDID binnen de app. Ontwikkelaars die dit in de afgelopen zeven maanden nog niet gedaan hebben moeten hier nu alsnog toe overgaan voordat ze updates van hun apps kunnen aanbieden of nieuwe apps in de App Store kunnen plaatsen.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Apple verbiedt UDID in apps nu écht
Sluiten