Apple stopt met iWork.com

32 reacties

In een e-mail aan gebruikers heeft Apple bekend gemaakt te zullen stoppen met iWork.com. Op 31 juli zal de website uit de lucht gehaald worden. Apple raadt gebruikers die online toegang willen houden tot hun documenten aan om voor die tijd over te stappen naar iCloud.

Apple begon iWork.com als een beta-project. De online dienst biedt opslag van Pages-, Keynote- en Numbers-documenten. Via een webbrowser zijn deze documenten vanaf elke computer op te halen. Ook kunnen er online opmerkingen en notities aan toegevoegd worden.

Oorspronkelijk was het Apple’s bedoeling om van iWork.com een betaalde dienst te maken. In plaats daarvan worden gebruikers nu doorverwezen naar iCloud, waar niet voor betaald hoeft te worden. Er zitten vooralsnog echter nog een aantal nadelen aan documenten in iCloud. Zo werkt de dienst naadloos op iOS, maar ontbreekt iCloud-integratie nog op iWork voor OS X. Documenten moeten daar nog steeds vanaf iCloud.com gedownload worden om bewerkt te kunnen worden.

Apple maakte het stoppen van iWork.com in onderstaande e-mail bekend.

Dear iWork.com user,

Thanks for participating in the iWork.com public beta.

Last year, we launched iCloud, a service that stores your music, photos, documents, and more and wirelessly pushes them to all your devices. Today, there are already over 40 million documents stored on iCloud by millions of iWork customers. Learn more about iCloud.

With a new way to share iWork documents between your devices using iCloud, the iWork.com public beta service will no longer be available. As of July 31, 2012, you will no longer be able to access your documents on the iWork.com site or view them on the web.

We recommend that you sign in to iWork.com before July 31, 2012, and download all your documents to your computer. For detailed instructions on how to save a copy of your documents on your computer, read this support article at Apple.com.

Sincerely,
The iWork team

Reacties

32 reacties
 • Profielfoto
  petervl57

  @ Hendrik ijzerbroot. Apple luistert juist wel naar de feedback van de tientallen miljoenen iPhone en iPadgebruikers en Tim Cook spreekt daarbij zelfs over de post-pc-periode, die zou zijn aangebroken. Ze luisteren wel, maar laten zich – zoals gewoonlijk – totaal niet leiden door de feedback van gebruikers die alles bij het oude willen houden, maar richten zich op (ook commercieel) succesvolle vernieuwing. “De desktopcomputer” is geen eeuwig gegeven, want ook die evolueert naar een andere vorm. Niets is vanzelfsprekend in een wereld die sterk gericht is vernieuwing en dat geldt zeker voor ICT. Hier geldt in “Het goede is de vijand van het betere”.

  Ik zie ook wel dat er een discussie gaande is dat de vereenvoudigde bediening op de desktopcomputer, die worden overgenomen van tablet-computers door sommige als verslechtering worden gezien. Daar snap ik eigenlijk niet zoveel van. Ik werk met een trackpad op mijn desktop, ben inmiddels gewend aan gestures en het gebruik van launchpad en pieker er niet over om terug te gaan naar de Snow Leopard periode. Ik vind de vernieuwing nog niet perfect, maar wel handig en prettig. Dat de werkwijzes van Mac, iPad en iPhones op elkaar worden afgestemd maakt het gebruik alleen maar samenhangender en logischer. In termen van productiviteit kan ik steeds meer met mijn apparaten, is alles steeds beter toegankelijk vanaf elke gewenste plek en elk gewenst moment en kan ik nu dingen doen, waar ik drie jaar geleden met leopard nog niet eens aan dacht, maar nu wel reuze handig zijn.

  Je hebt gelijk als je stelt dat als de iPad een minder succes was geweest de desktopcomputer er nog had uitgezien als 3 jaar geleden. Dat is dus stilstand en dat is zelden een voordeel.

 • Profielfoto
  hendrik ijzerbroot

  Vroeger luisterde Apple nog wel eens naar feedback van de gebruiker. Ik kan mij b.v. herinneren dat er veel klachten waren over de allereerste eerste OS-X versie die eigenlijk niet veel beter was dan de public beta ook al kostte het geld. Veel verbeteringen in 10.1 stelde een hoop gebruikers gerust over de verdere toekomst.
  .
  Helaas is de onrust op verschillende fronten weer teruggekeerd met dit verschil dat Apple nu niet luistert omdat dollars belangrijker zijn geworden.
  Ik weet 100% zeker dat als de iPad wel verkocht werd, maar meer ook niet (i.p.v als zoete broodjes de winkel uit te vliegen) de wereld van de desktop computer er nog uitgezien had als een desktop computer.
  .
  Veel zaken die vanzelfsprekend zijn moeten nu het onderspit delven voor een op iOS en tablets georiënteerde ‘strategie’ waardoor de desktop versie van bepaalde programma’s zoals iWork verwaarloost worden of een iOS ‘overhaul’ krijgen die lang niet zo logisch is dan Apple lijkt te denken.

 • Profielfoto
  Melle

  @ Erwal > nope, die had ik gemist… maar zo raar… maar 30 iPads… lijkt me: als je er 30 kan, kan je er ook 1000… nu goed, dat lijkt typisch iets, dat je dan moet bijbetalen…

  Maar er is dus nog hoop !!

 • Profielfoto
  Erwal

  @ Melle deze had je al gezien neem ik aan? http://www.onemorething.nl/2012/03/configurator-ipad-beheer-voor-pros/
  Misschien is er toch nog hoop :slant:

 • Profielfoto
  Erwal

  @Melle dat zou mooi zijn, maar Apple is niet meer zo gefocust op de professionele markt sinds het afschaffen van de Xserve en is niet actief in het aanprijzen van Lion Server in de zakelijke markt…
  Voorlopig moet de professional het doen met mobile device management software en eigen dataclouds. Maar ik droom graag met je mee.
  Maar voor mezelf: :thumbsup: Dropbox :thumbsup:

 • Profielfoto
  MacRay

  Ik blijf verlopig bij dropbox. Folders syncen en al mn foto’s netjes in een mapje en overal te bekijken – op ieder device in sync.
  https://www.dropbox.com/referrals/NTE5MDU0Mjg3OQ

 • Profielfoto
  Melle

  Wat denken jullie van iCloud Pro? Een online dienst die alles wat je ook maar kan dromen doet (vervangt iWork.com, dropbox, icloud ) Als administrator kan je daar bijvoorbeeld 200 iPads beheren, enzoverder…

  a Mac with iCloud Pro > the best mac a professionel can get…

 • Profielfoto
  petervl57

  @ BigAl Het lijkt me wat ver gezocht om dat er nu bij te slepen. Het hele mobileme en icloud verhaal is ontwikkeld toen Jobs nog aan het roer stond. De introductie van mobileme was een drama en dat heeft jobs later ook wel toegegeven. Dat verhaal van “halffabrikaten” heb ik soms ook wel. Apple werkt stapje voor stapje toe naar een ander gebruik van internet, maar de tussenstapjes zijn niet altijd volwassen producten. Dat irriteert me ook wel eens.
  Hierboven werd ook gezegd dat we wellicht nieuwe versies van iwork voor de Mac kunnen verwachten. Dat zou kunnen, maar daar kijk ik wel met enige argwaan naar. Want gaan we hier in vormgeving weer een aanpassing mee maken in de stijl van iPad? Wordt het nieuwe iwork dan in die lelijke retrostijl en poepkleuren gemaakt, die we ook op de Mac bij contacten en ical hebben zien verschijnen? Laten we maar hopen van niet, wat dan bereikt apple bij het tegenovergestelde wat ze willen, namelijk de overstap naar office (Wat binnenkort ook voor de iPad zal verschijnen).

 • Profielfoto
  PowerMac

  @GeertGB: twee stappen achteruit, één stap vooruit neem ik aan:-)

 • Profielfoto
  BigAL

  Let’s face it… sinds de dood van Steve…….

 • Profielfoto
  GeertGB

  Beetje twee stappen vooruit en één achteruit. Vermoeiend van Apple. Hopen maar dat iCloud uitgroeit tot iets bruikbaars. En liefst een beetje open. Ongeveer 90% van de mensen heeft geen Apple device en hiermee communiceren en delen zou aardig zijn.

  Google Docs komt in de richting. Wat zeg ik, loopt jaren voor op wat Apple tot nog toe doet.

 • Profielfoto
  Tov

  @Franklin: ja, dat is nu net wat ik bedoel met “halffabrikaat”.
  Ik vind dat Apple de laatste tijd net iets te snel met nieuwe ontwikkelingen komt, die nog niet helemaal af zijn. De gebruikerservaring hoort voorop te staan, maar ik word er als gebruiker niet altijd even blij van. Ik begrijp niet waarom ze iedereen verplichten om vanuit MobileMe en iWorks naar iCloud over te stappen, terwijl ze pas vanaf mountain lion met de volledig benodigde functionaliteit komen.

 • Profielfoto
  Bento

  iCloud mag van mij ook wel uit de lucht want dat is hetzelfde ook als iCloud!

  Icloud is hetzelfde als icloud. Daar is geen woord van gelogen lijkt me.

 • Profielfoto
  PvdO

  Dropbox werkt enkele miljoenen malen beter…

 • Profielfoto
  zepkleiker

  Het is echt teleurstellend hoe beperkt de ondersteuning voor iCloud in iWork is. Doe het goed, of doe het niet … dat is normaal gesproken toch een vuistregel waar Apple zich aan houdt?

 • Profielfoto
  Needler

  Ik heb iWork.com een paar keer gebruikt. Maar het is zo omslachtig als wat. Het is net zo’n slecht product als Mobile Me. Goed dat ze het killen. Nu wel even de OS X versie van iWork een iCloud update meegeven.

 • Profielfoto
  bram91

  Met de komst van Mountain Lion wordt het mogelijk om voortaan bestanden uit iCloud te openen/bewerken en weer op te slaan in iCloud. Zie screenshots van Mountain Lion op het web.
  Alleen komt Apple hier wel wat laat mee inderdaad.

 • Profielfoto
  toineenzo

  Toch goed dat ze het uit de lucht halen! iCloud mag van mij ook wel uit de lucht want dat is hetzelfde ook als iCloud!

 • Profielfoto
  Tov

  Ik kan het beleid van apple niet meer volgen hoor. Mobileme en iWorks worden uit de lucht gehaald, iedereen wordt doorverwezen naar iCoud, maar belangrijke functies zijn daar nog helemaal niet aanwezig. Verwachten ze nu echt dat iedereen alleen maar via iOs devices documenten bewerkt? Maw: waarom passen ze de iWork applicaties op OS X niet aan? Tel daarbij op dat er ook (nog) geen vervangende functionaliteit is voor foto galleries, en dat de iTunes Martch functionaliteit zwaar tekort schiet, en ik durf gerust te stellen dat ik het niet meer begrijp. Waar is Apple mee bezig, en waarom komen ze hiemee weg? Ik begin mijn sympathie zo langzamerhand te verliezen met dit soort voorbeelden van ‘halffabrikaten’. Zo, dat lucht op….

 • Profielfoto
  KR1275

  Hoe zit het eigenlijk met dat Numbers? Als je een Excel-sheet hebt gemaakt vol met codes en formules, werkt alles dan ook in Numbers?? In OpenOffice grotendeels wel. Ik vond Numbers in het verleden waardeloos, Excel is zeker 1000 maal beter.

 • Profielfoto
  iPredict

  Hmm… Had iWork.com niet ook een sharing functionaliteit? iCloud is prachten maar alleen voor persoonlijk gebruik.
  Zelfs google docs staat het toe om documenten te sharen en tegelijk eraan te werken met meerdere mensen, zonder daar mail of dropbox voor nodig te hebben.
  En trouwens, zou iWork op Mountain Lion niet syncen iWork op iOS? Volgens mij wel.

 • Profielfoto
  Bento

  Als Steve dat hoort draait ie zich om in zijn graf….

 • Profielfoto
  ISS

  Persoonlijk zou ik niet zo afhankelijk willen zijn qua back-up, document-deling, e-mail, etc van één dienst (iCloud). Apple is af en toe net zo grillig als het Nederlandse weer.

  Natuurlijk, het werkt allemaal naadloos, maar ja… ik hou de diverse diensten liever gescheiden.

  [alu-hoedje-modus]iCloud = US-privacy = overheid leest mee[alu-hoedje-modus-uit]

 • Profielfoto
  michiel112

  En daarmee verdwijnt ook de deeltfunctie van iWork, die immers op iWork.com wel aanwezig was, maar in iCloud niet, net zoals de MobileMe Gallery, ook totaal verdwenen uit het huidige iCloud… iCloud, alleen als je je media privé wilt houden….

  Apple is dat wel aan het veranderen hoor. Met iPhoto voor iOS kan je nu een verslag maken en dit delen via iCloud. Dit zal zeker vervolg krijgen lijkt me.

 • Profielfoto
  Niek1986

  @mimbee haha ja dat las ik ook oops!

  Huidige iWork komt uit 2009.. inmiddels gaan de geruchten steeds weer op (bij de introductie van de App Store, bij de release van OSX Lion) dat Apple dit pakket gaat vernieuwen. Het stoppen met iWork.com lijkt mij wel een concrete aanwijzing dat er vernieuwing op komst is maar het zou ook kunnen dat ze de iCloud functionaliteit m.b.t. iWork uitbreiden.

 • Profielfoto
  Meerten

  Wachten op Mountain Lion

 • Profielfoto
  mimbee

  Typo jongens!

  Apple maakte het stoppen van iCloud.com in onderstaande e-mail bekend.

 • Profielfoto
  csteelooper

  Tijd dus voor aanpassing van Pages, Numbers en Keynote. Of ze verliezen hun klanten aan office365 van Microsoft. En dát kan niet de bedoeling zijn. Alleen forceren ze zo wel dat Snow Leopard-gebruikers nu toch echt over zullen moeten naar (Mountain) Lion. Hopen voor mij dus dat ik straks rechtstreeks van 10.6 naar 10.8 kan en niet eerst 10.7 hoef te kopen…

 • Profielfoto
  Zaphod_B

  @Ruud precies mijn gedachte. Is ook heel erg hoog tijd, en heel erg logisch. Met de iOS versies toont Apple dat ze nog steeds serieus geloven in iWork.

  Helaas krijgt tegenwoordig iOS met alles voorrang en volgt OS X pas veel later. Dat is geen goede ontwikkeling imho. Als je een dienst als iCloud lanceert en je wilt het goed doen, dan moet het ook echt seamless zijn over alle devices, inclusief je PC-lijn.

 • Profielfoto
  MohamedAbdulahi

  Ik ben beniet wat er WWDC op ons tewachtten staat

 • Profielfoto
  Ruud Ravenhorst

  Zou dit niet kunnen betekenen (en dat is wishfull thinking, ik weet het), dat er voor 31 juli een nieuwe iWork-versie komt?

 • Profielfoto
  DaveFlash

  En daarmee verdwijnt ook de deeltfunctie van iWork, die immers op iWork.com wel aanwezig was, maar in iCloud niet, net zoals de MobileMe Gallery, ook totaal verdwenen uit het huidige iCloud… iCloud, alleen als je je media privé wilt houden….