Koen van Tongeren
Koen van Tongeren Nieuws 10 februari 2012

The iFiles: FBI-dossier Steve Jobs geopend

In de afgelopen maanden zijn we veel te weten gekomen over Apple’s mede-oprichter en voormalig CEO Steve Jobs. Na zijn dood op 5 oktober 2011 kwam een stroom aan verloren gewaande interviews, anekdotes van vrienden en familie en boeken uit, waarvan de officiële biografie de rijkste schat aan informatie was. Nu komt er nieuwe informatie vrij, uit onverwachte hoek.

Eigenlijk is er maar één instantie die zich nog steeds in stilzwijgen hulde over Steve Jobs: de FBI. De Amerikaanse geheime dienst heeft een dossier van 191 pagina’s over Steve verzameld. Dit dossier is nu grotendeels openbaar gemaakt. Er valt onder andere in te lezen welke drugs Steve gebruikt heeft, hoe sober hij leefde én dat de Amerikaanse overheid een topfunctie voor hem in gedachte had.Het dossier van de FBI over Steve Jobs schept een beeld dat we grotendeels al kennen. Zo wordt Steve’s Reality Distortion Field aangehaald. Hij wordt omschreven als een manipulatief persoon die de waarheid kon verdraaien om zijn doelen te bereiken. Er wordt zelfs gesuggereerd dat hij niet altijd eerlijk was naar anderen en dat soms getwijfeld werd aan zijn morele integriteit. Tegelijkertijd was Steve volgens de FBI een zeer intelligent persoon. Dat intellect niet altijd in rapportcijfers uitgedrukt kan worden blijkt wel uit Steve’s GPA (Grade Point Average) op de middelbare school. Dat was bij zijn eindexamen 2,65 wat in Nederland uit zou komen op een gemiddeld eindcijfer van 6,6.

Ook Steve’s LSD-gerbuik in zijn jonge jaren komt naar voren in het dossier. Volgens de FBI heeft hij daarnaast ook hasj en marihuana geprobeerd. In Nederland zouden we hier niet vreemd van opkijken, maar in de V.S. kan dit feit alleen al een gevangenisstraf opleveren.

Het dossier is aangelegd in 1991 en is voornamelijk gebaseerd op 29 interviews die de FBI gehouden heeft met mensen uit Steve’s nabije omgeving. Van collega’s tot familie, van zijn voormalige vriendin Chris-Ann (waar hij zijn eerste dochter Lisa mee kreeg) tot zijn kamergenoot op de universiteit. Er staan echter ook feiten in vermeld die zich voor 1991 afspeelden. Zo blijkt uit het dossier dat Apple een reeks bommeldingen heeft ontvangen in 1985, toen Steve nog bij het bedrijf werkte. Ook valt te lezen dat Steve een speciale ‘Top Secret Clearence’ kreeg tussen 1988 en 1990. Daarmee kreeg hij informatie van de Amerikaanse overheid doorgespeeld die voor anderen geheim bleef.

De reden voor de interviews en verzameling van andere informatie valt ook te lezen in het dossier. De regering van President Bush (senior) had Steve op het oog voor een hoge overheidsfunctie. Men wilde hem graag in de US Export Council hebben. Deze commissie helpt Amerikaanse bedrijven bij het zakendoen in buitenlandse markten. Waarom Steve hier uiteindelijk voor bedankt heeft is niet bekend, maar het zal weinigen verbazen. Enkel de informatie uit het FBI-dossier is genoeg om te weten dat de manipulatieve slimme linkse hippie-techneut grotere dromen nastreefde.

Eén droom die Steve niet had was rijkdom, zo concludeerde de FBI. Ook al had hij in 1991 al luttele miljoenen dollars op de bank staan en bestond zijn vriendenkring grotendeels uit Amerikaanse jetset-figuren, toch bleef hij een sobere levensstijl aanhouden. Steve zou vooral begaan zijn geweest met wat er ná zijn dood met zijn geld zou gebeuren.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
The iFiles: FBI-dossier Steve Jobs geopend
Sluiten