Koen van Tongeren
Koen van Tongeren Nieuws 22 februari 2012
Leestijd: 1 minuut

Sandboxing voor Mac-apps wéér uitgesteld

In november 2011 meldden we al dat Mac-ontwikkelaars die hun apps in de Mac App Store verkopen van Apple uitstel kregen tot maart 2012 om hun applicaties te ‘sandboxen’. Deze week is bekend geworden dat Apple opnieuw uitstel verleent, dit keer tot juni 2012.

Net als bij het eerste uitstel is de beslissing genomen na protest van ontwikkelaars die aangeven dat hun Mac apps niet goed kunnen functioneren met de beperkte mogelijkheden die Apple’s sandbox-structuur toestaat. In OS X 10.7.3 zijn echter een aantal nieuwe sandbox-mogelijkheden toegevoegd. Daarnaast heeft Xcode 4.3 een aantal nieuwe API’s waar ontwikkelaars gebruik van kunnen maken. Door drie maanden uitstel te geven hoopt Apple dat ontwikkelaars genoeg tijd hebben om hun applicaties hiermee wél succesvol te kunnen sandboxen. 

Een sandbox-app kan alleen gebruik maken van een gelimiteerd aantal onderdelen van het besturingssysteem. Bepaalde commando’s of locaties op de schijf zijn simpelweg niet toegankelijk vanuit het programma. In iOS zitten apps altijd in hun eigen zandbak. Apple wil dit fenomeen ook invoeren in OS X omdat het veiliger is, maar ontwikkelaars zijn bang voor foutmeldingen en wegvallende functionaliteit in hun apps.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Sandboxing voor Mac-apps wéér uitgesteld
Sluiten