Play It; muziek met een ‘touch’

15 reacties

Als jij naar je muziek luistert via de iPhone, iPad of iPod touch ben je waarschijnlijk zo vertrouwd geraakt met de interface van Apple’s eigen Muziek-app dat je het je moeilijk kunt voorstellen dat het ook anders kan, misschien zelfs wel beter. Toch was dat de missie van een jonge Nederlandse iOS-autodidact.

Jeroen van Rijn is een 17-jarige student uit het Brabantse Hilvarenbeek. Hij heeft het aangedurfd met een frisse blik een muziek-afspeel-app voor iOS te ontwikkelen; Play It. Hierbij heeft hij zich laten inspireren door Microsoft’s Windows Phone 7-interface en het credo ‘minder knoppen, meer touch!’

Bij het opstarten van Play It is direct duidelijk dat rijkelijk geleend is van de strakke Windows Phone 7-interface. Het beginscherm bestaat uit platte tegels waar gekozen kan worden voor artiesten, afspeellijsten, genres, podcasts etc. Ook kun je hier visuele en gebruiks-instellingen wijzigen.

Zodra je een muziekkeuze gemaakt hebt verdwijnen de tegels en lijsten en houd je nog twee knoppen over: herhalen en shuffle. Alle overige functies bedien je met bewegingen op het scherm. Door met een vinger op het scherm te tikken pauzeer je, met een swipe naar links of rechts wordt het vorige of volgende nummer afgespeeld. Het volume verander je door met je vinger omhoog of omlaag te bewegen en wil je terug naar het hoofdmenu, dan swipe je naar rechts met twee vingers. Ook functies als terug- en doorspoelen, terug naar het begin van het nummer gaan en zelfs Twitteren of songteksten bekijken kunnen met bewegingen op het scherm gebruikt worden.

drie screenshots van Play It

Om alle functies te kunnen gebruiken vergt Play It wel wat oefening. Daarnaast reageert de app soms traag bij het selecteren van afspeellijsten of nummers. Ook is jammer dat een aantal functies uit de reguliere muziek-app niet werken in Play It. Zo kan Genius niet aangezet worden en is het ook niet mogelijk om AirPlay vanuit de app te activeren. Gelukkig is hier een eenvoudige oplossing voor. Play It doet namelijk in feite niet meer dan de oorspronkelijke iOS muziek-app aansturen. Daarom kun je in die app Genius of AirPlay activeren nadat je muziek hebt gestart in Play It.

Het moet gezegd; een aantal commando’s die Jeroen in zijn app gebouwd heeft voelen zo natuurlijk aan dat je je kunt afvragen waarom Apple ze zelf niet ingebouwd heeft. Of de app als vervanging kan dienen van de reguliere muziek-app valt te bezien. Het is echter zeker de moeite waard om zelf eens je muziek te ervaren met een nieuwe touch. Voor de prijs hoef je het in ieder geval niet te laten. Play It kost € 0,79 en is geschikt voor iPhone, iPod touch én iPad. De zojuist uitgebrachte 2.1 versie biedt een aantal nieuwe functies en touch-bewegingen.

Reacties

15 reacties
 • Profielfoto
  rdesign

  Nice! Alleen vind ik deze nog mooier: Music+ Cartunes

  http://itunes.apple.com/nl/app/music+-cartunes-player/id415408192?mt=8

 • Profielfoto
  nicolaas61

  Deze app heb ik een tijd gebruikt, toen zag ie er redelijk anders uit, dus maar even weer proberen!

 • Profielfoto
  aartjan.nl/blog

  Leuke app, ziet er mooi ut, met slimme en goede gestures zoals volume. Maar nog lang niet af: liggend kan je bijvoorbeeld niet eens terug in het menu. Dat kan in de native player ook niet, daar heb je liggend niet eens volume. Ander minpunt: de tracklist van een album krijg je met geen mogelijkheid als je in een playlist zit. In de native app is dat gewoon altijd dubbeltap. Maar ik neem aan dat die Jeroen dat makkelijk ff kan fixen!

 • Profielfoto
  koenvisser

  Mooie functies, helaas vind ik de layout niet mooi en zal ‘m daardoor niet kopen.
  Ook vraag ik me af of de nummers gemarkeerd worden als beluisterd net zoals in de iPod app gebeurd wordt.

 • Profielfoto
  Jeroen0704

  @aartjan
  Bedankt! Je kunt liggend ook gewoon terug naar het menu. Als je in het menu zit swipe je gewoon naar rechts en als je in de muziek speler zit druk je op het artwork om terug naar het menu te gaan. Ook het volume kun je gewoon in landscape bedienen (Ik moet wel bekennen dat ik net zelf nog een bug in het volume heb gevonden dat hij soms niet werkt. Dit is op te lossen door het volume 1 keer met de hardware knoppen aan te passen.) Het album van het huidige nummer kun je in het hoofdmenu in 1 keer bekijken door 2 keer op het artwork te tikken.

  @koenvisser
  Je kunt de kleuren van Play It naar je eigen smaak aanpassen, maar de layout zal wel hetzelfde blijven. De nummers worden gewoon als beluisterd gemarkeerd en in de slimme afspeellijsten, zoals “onlangs afgespeeld” gezet.

  Groeten,
  Jeroen (dev)

 • Profielfoto
  Dr. Maddox

  Goed bezig Jeroen! :thumbsup:

 • Profielfoto
  wwgnr

  Het lijkt me heel leuk, maar ik bedien mijn iPhone nogal eens (als ik het al niet via de knoppen aan m’n headset doe) met alleen m’n duim. Bijvoorbeeld even snel op de fiets een andere playlist aanzetten. Nu kan ik als geen ander zonder handen fietsen en zou ik dus beide handen kunnen gebruiken om de multitouch te benutten, maar dat is in het drukke verkeer van Amsterdam niet altijd even verstandig. Kortom, ik ben niet vaak genoeg in staat te multitouchen en zie dus ook niet veel extra waarde in de app voor mij.

 • Profielfoto
  Jeroen0704

  @wwgnr

  Je kunt Play It ook makkelijk met 1 hand bedienen. Vooral nu met de nieuwe fullscreen mode kun je je muziek nog makkelijker bedienen onderweg. Dit is vooral makkelijk wanneer je device in een carkit zit.

 • Profielfoto
  MDPNL

  En de iPad versie dan die vond ik wel op windows 8 lijken

 • Profielfoto
  Dagaloni

  Neh. Veel te ineffectief ruimte gebruik.

 • Profielfoto
  mac osx rules

  Inspireren door windows phone? Het is gewoon windows phone met een andere lay-out.

  Zal ik eens een nieuw apple-os ontwerpen? Sta er niet raar van te kijken als het interface bijna identiek is aan dat van Android.

  Uitlijnen had ook beter gekund. Maar goed, de knul is 17. Dan is eigenlijk iedere degelijke app wel een prestatie:)

 • Profielfoto
  pim939

  Ik gebruitk hem al een behoorlijke tijd. Ik ben er erg tevreden mee.

 • Profielfoto
  timmiex

  jeroen, waarom is iOS 4.3 vereist?

 • Profielfoto
  Jeroen0704

  @timmiex
  Het klinkt misschien stom, maar met een lagere versie van iOS als vereiste, kreeg ik de app niet online.

 • Profielfoto
  rudi010

  Leuke actie. Dat was 79 cent vergooid. App alweer verwijderd. Werkt niet geweldig en zeker niet intuitief. Het swipen levert keer op keer niet het resultaat wat ik verwacht. Maar goed, ieder zn smaak. Ik neem aan dat iTunes geen geld terug acties heeft :-). Jammer, maar geen app voor mij. Inmiddels verwijderd van iPad. Spelen van content vanaf mn iMac gaat via mn standaardapp goed genoeg naar ATV..

  Klonk ik erg negatief? Komt wellicht omdat mijn verwachtingen na het lezen hooggespannen waren. Voor een ander wellicht wel een uitkomst.