Messages alleen voor Mountain Lion

42 reacties

Met de aankondiging van Mountain Lion bracht Apple de eerste bèta van Messages uit. Met Messages kun je vanaf je Mac chatten met iOS 5-devices. De bèta is uitgebracht voor Lion, maar zodra deze afgelopen is zal de chat-applicatie alleen beschikbaar zijn op het nieuwe besturingssysteem.

Het Franse Consomac heeft namelijk in de bestanden van de applicatie een melding gevonden die stelt dat na de bètaperiode Messages alleen nog werkt onder Mountain Lion. Om toch gebruik te maken van de applicatie zul je OS X 10.8 moeten downloaden uit de App Store.

Mountain Lion komt deze zomer beschikbaar in de Mac App Store.

Reacties

42 reacties
 • Profielfoto
  iFlorens

  Oh dat vind ik wel apart! Als het op Lion gewoon werkt zou je zeggen?

 • Profielfoto
  iHans

  Logisch.

 • Profielfoto
  THX-1138

  +1

 • Profielfoto
  JTD

  Verbaasd me niks meer. Als Apple ergens geld kán halen dan doen ze dat.

 • Profielfoto
  THX-1138

  Vooruitgang betekent nog wel ’s dat je oude dingen los moet laten.

 • Profielfoto
  Nautdeapplefan

  Ik ga waarschijnlijk wel upgraden.

 • Profielfoto
  HCHybrid

  Maar natuurlijk ga ik upgraden, teveel mooie verbeteringen om te laten liggen… is het al zomer?:D

 • Profielfoto
  youp.c

  Als ze de finder naar het oude brengen, als er een optie om resume voor altijd uit te schakelen en als airplay mirroring (al dan niet met een tweak/hack) aan de gang valt te krijgen op een mid2010 13 inch MBP (C2D 2.4) dan ga ik het kopen.

 • Profielfoto
  iPredict

  @jdt ken je veel bedrijven die dat niet doen?

 • Profielfoto
  nicolaas61

  Upgraden doe ik toch wel, dus maakt geen verschil

 • Profielfoto
  hendrik ijzerbroot

  Vooruitgang betekent nog wel \’s dat je oude dingen los moet laten.

  Als je zaken zoals messages op een desktop nodig vindt maakt het ook niet uit dat je voor de zoveelste keer met upgrade problemen te maken krijgt en geregeld in de buidel moet tasten voor programma updates e.d. want dan ben je iemand die alleen maar wat surft en chat en mail’t.
  Maar heb je messages e.d. niet nodig dan zijn al die toeters en bellen geen vooruitgang.

 • Profielfoto
  MeMeZu

  Mountain Lion werkt niet op oudere hardware, oa mijn MacBook Air, maar messages werkt er nu wel op. Zou wel heel vervelend zijn om dan weer terug te moeten naar iChat

 • Profielfoto
  prryvnhrk

  Vroeg me af of iemand weet wat Mountain Lion gaat kosten, of is het een gratis update die beschikbaar wordt gesteld?

 • Profielfoto
  Jenner2006

  Er zal toch vast wel een hack komen? Als het gewoon mogelijk is om het op Lion te draaien.

 • Profielfoto
  RobinProductions

  Als ze de finder naar het oude brengen, als er een optie om resume voor altijd uit te schakelen en als airplay mirroring (al dan niet met een tweak/hack) aan de gang valt te krijgen op een mid2010 13 inch MBP (C2D 2.4) dan ga ik het kopen.

  Resume uitschakelen: http://appletips.nl/het-automatisch-heropenen-van-vensters-uitschakelen/

 • Profielfoto
  hendrik ijzerbroot

  @jdt ken je veel bedrijven die dat niet doen?

  Ik ken vrij veel bedrijven die het minder doen.
  Jullie trappen er elke keer weer in: Apple komt met de zoveelste major upgrade waar bij ze steevast zeggen: “150 new features” en elke keer zijn er “150 applicaties en drivers of hardware” die niet meer werken alleen dat zeggen ze er niet bij. Dat kost elke keer 10 tot 100 keer meer aan tijd, ergernis en geld dan de prijs van het OS.
  De prijs van het OS is sinds SL drastisch verlaagd, maar door elk jaar een nieuw OS uit te brengen verdienen ze er toch aardig op evenals de third party developers want die moeten ook elke keer updates verkopen. Lion is amper doorontwikkeld en zal daardoor geen messages (en vast nog meer) kunnen gebruiken dus lokt Apple jullie weer met een nieuw systeem terwijl alles wat ML straks kan ook in Lion had gekund.
  .
  Apple had ook kunnen doen wat Microsoft heeft gedaan: die bracht sinds XP (wat ongeveer gelijk verscheen met de eerste OS-X) maar 2 upgrades uit met de 3e in aantocht. Maar 10.8 is al de achtste upgrade dus dat zijn beduidend meer potentiele upgrade problemen in de afgelopen jaren zoals drivers en software dat niet meer werkt.
  Vergelijk het maar met een wasmachine die als het ware geprogrammeerd is om na 1 of 2 jaar stuk te gaan terwijl hij veel langer mee kan.
  .
  Apple is echt aan het doorschieten hiermee en eigenlijk zouden we een signaal af moeten geven en ML niet kopen… (maar ja: ik wil ook wel eens de jackpot winnen na 40 jaar staatsloterij en dat gebeurt ook niet)

 • Profielfoto
  spacefreek

  Vroeg me af of iemand weet wat Mountain Lion gaat kosten, of is het een gratis update die beschikbaar wordt gesteld?

  $14,99 volgens mij, voor meerdere computers.

 • Profielfoto
  McJohn

  Toen ik het nieuws las, vond ik het in eerste instantie wel héél vroeg dat ze met een nieuw OS op de proppen kwamen. Het wekte bij mij de indruk op dat Apple Lion niet goed had gebouwd.

  Met Lion heb ik geen enkel probleem op mijn Mac trouwens.

 • Profielfoto
  SunKeeper

  Het beta programma eindigt dan toch wel pas op het moment zelf, of na de release van Mountain Lion?

  Anders is het knap lastig.

  BTW: Autocorrect kent Mountain Lion niet:lol:hij vervangt het door Mountainbike.

 • Profielfoto
  pim939

  Ik koop het toch wel. Hopelijk is het wel beter als lion.

 • Profielfoto
  knekkie

  Wat een gemier over of bepaalde functies nu wel of niet in blijven werken.
  Daar kijk je toch naar voor je iets gaat aanschaffen?
  De upgrades die Apple aanbied zijn niet verplicht. En als je iets nieuws wil dan zal je moeten buigen naar de mogelijkheden.

  Wees blij dat je met Apple niet elke OS Upgrade een nieuwe Mac nodig hebt om het te kunnen draaien. Dat is met windows wel eens anders (geweest)

  Elk jaar een iOS upgrade (gratis) daar hoor je niemand over klagen bij de iPhone en iPad. Met updates (betaald) van OSX zit men weer te klagen.

  Verwend gedrag.

 • Profielfoto
  interFACE

  Stiekem begin ik terug te verlangen naar system 7.1

 • Profielfoto
  Papple

  Wat zijn de minimale systeem eisen? Is dat al bekend.

 • Profielfoto
  ro_me

  Apple bouwt hun ecosysteem verder uit. Wil je daar gebruik van blijven maken moet je de beurs trekken en nieuwe hard en software kopen. Het gaat heel simpel om geld verdienen. Apple is net als andere commerciële bedrijven.

 • Profielfoto
  MrHammond

  Apple had ook kunnen doen wat Microsoft heeft gedaan: die bracht sinds XP (wat ongeveer gelijk verscheen met de eerste OS-X) maar 2 upgrades uit met de 3e in aantocht. Maar 10.8 is al de achtste upgrade dus dat zijn beduidend meer potentiele upgrade problemen in de afgelopen jaren zoals drivers en software dat niet meer werkt.

  Vergeet even niet dat MS met talloze systemen is uitgekomen die gewoon simpelweg onbruikbaar waren, neem windows ME en Vista, waarbij die laatste duidelijk heeft gemaakt dat ze zich in Redmond wel erg overschat hebben… En eigenlijk geldt voor XP en 7 net zo goed dat het slecht bruikbaar speelgoed is, het aantal bugs en de manier waarop die het systeem slecht werkbaar maken is veel erger dan de kleinigheidjes die in Lion nog niet in orde zijn! Dan vind ik het niet zo’n probleem om vrijwillig (inderdaad, je bent echt niet verplicht te upgraden) een paar tientjes uit te geven voor de update. Ik sluit me daarbij ook aan bij knekkie.

  Als je zo nodig alles gratis wilt hebben, dan moet je maar Ubuntu oid installeren, en kijk dan maar eens hoe lang je daar blij mee blijft…

 • Profielfoto
  DaveFlash

  ahh.. dit bevestigt voor mij dat net als met Leopard > Snow Leopard, Apple ook met Lion > Mountain Lion.. zoveel mogelijk mensen wil laten upgraden, daarnaast, dat ze zo snel met een update uitkomen, helemaal aangezien er zo veel fouten/kinderziektes/onstabiliteit in Lion zit, en daarom de prijs laag zullen houden. Mijn voorspelling, met eerst een opsomming van eerdere systeemsoftware prijzen:

  – Leopard: € 129,—
  – Snow Leopard € 29,— (€ 100 goedkoper)
  – Lion € 23,99 (€ 5,01 goedkoper)
  – Mountain Lion € 14.99 (€ 9,– goedkoper)

  -Waarom denk ik dat? Simpel, dit zou de enigste prijs* zijn waarmee Apple garandeert dat ruim 50 tot 60% van de nu Lion gebruikers en ruim 40 á 60% van nu nog Leopard/Snow Leopard gebruikers in de eerste paar maanden na release zal gaan upgraden/updaten. Daarnaast verwacht ik dat met een prijs die op dit niveau zit Apple vrij snel twijfelaars zal overhalen…


  *tenzij Apple, om MSFT de loef af te willen stekken die Windows 8 dit jaar wil uitbrengen, hier zelfs nog onder gaat zitten.. echter, gezien de winst die Apple wil maken acht ik dit niet erg reëel… mits Apple een nog lagere prijs wil neerzetten om nog meer die “lock-in” te creëren zoals met iOS apparaten als iPhone, iPad, iPod Touch.. en straks zeer waarschijnlijk een nieuwe Apple TV met iCloud, Photostream, Apps, games.. TV abo’s en verbeterde integratie etc…


  Dus, dan is het HELEMAAL niet zo erg dat Messages dan niet voor meer voor Lion werkt, daarnaast dit is een Beta, Mountain Lion is een beta, en zoals we wel weten heeft Apple er een handje voor om op het laatste moment toch weer dingen te veranderen, ondersteunen of wijzigen. Neem AirDrop, officieel alleen in Lion en op bepaalde Macs beschikbaar, maar met een aanpassing aan wat bestanden toch op die oudere Macs ook bruikbaar… We zullen zien…

 • Profielfoto
  NTG

  Mountain Lion is de slechtste zet van Apple sinds Final Cut Pro X.:cry:

 • Profielfoto
  defores

  @Dave …

  Lion draait hier prima hoor, geen instabiliteit …. misschien een probleem met je eigen systeem. Heb hier 3 Macs met Lion en draaien vlot, stabiel en snel.

  Ik snap de conclusie niet dat Message onder Lion niet zou werken, de beta kan je downloaden en het werkt.

  @NTG: heb je het al getest dan? het is nog alpha hoe wil je dat nu al beoordelen?
  Nogal kort door de bocht!

 • Profielfoto
  jaapmens

  het zijn wel veel upgrades maar uiteindelijk blijft het OS wel up-to-date. als je naar windows kijkt zie je dat eerst het OS verouderd raakt (xp) en dat de update naar het volgende OS (vista) toch te groot blijkt.
  (en 15 euro voor een OS vind ik niet veel)

 • Profielfoto
  rubio

  Zal de poeplap maar opentrekken. Het zal de gebruiker toch echt wel geld gaan kosten

  Mountain Lion will only run on the following Macs:

  iMac (mid 2007 or later)
  MacBook (13-inch Aluminum, 2008), (13-inch, Early 2009 or later)
  MacBook Pro (13″ Mid-2009 or later), (15″ 2.4/2.2 GHz), (17″ Late 2007 or later)
  MacBook Air (Late 2008 or later)
  Mac Mini (Early 2009 or later)
  Mac Pro (Early 2008 or later)
  Xserve (Early 2009)

 • Profielfoto
  hendrik ijzerbroot

  Vergeet even niet dat MS met talloze systemen is uitgekomen die gewoon simpelweg onbruikbaar waren, neem windows ME en Vista, waarbij die laatste duidelijk heeft gemaakt dat ze zich in Redmond wel erg overschat hebben

  Geef mij nu eens 1 goeie reden waarom Apple met Mountain Lion moet komen zodat het hele gedoe met upgrade problemen (die je doodeenvoudig met elke upgrade heb) terwijl Lion amper doorontwikkeld is en qua gebruikers percentage ruim onder zijn voorganger SL zit omdat het amper op de markt is?
  Alles wat nu in ML er bij komt hadden ze ook gelijk in Lion kunnen zetten. Maar nee, Apple moet zo nodig weer upgraden en dat gebruiken ze dan gelijk maar even als excuus om enkele Mac modellen niet meer te ondersteunen.
  Snap je niet wat de bedoeling is? GELD VERDIENEN IS HET EN MEER NIET!
  .
  Elke major upgrade of dat nu Microsoft is of Apple (of is Lion na 3 patches soms perfect?) brengt problemen met zich mee, dus dan zou je toch denken dat Apple die tot een minimum wilt beperken?
  Als je de problemen na een nieuw OS optelt en naast die van Microsoft legt zit er weinig verschil in omdat Apple veel vaker met een nieuw OS komt.
  .
  Je praat over Microsoft systemen die onbruikbaar waren, maar als ik eerst een nieuwe Mac zou moeten kopen om een OS te kunnen gebruiken of ik moet voor de zoveelste keer nieuwe software aanschaffen en ik heb het geld niet, dan is dat systeem voor mij ook onbruikbaar hoor.

 • Profielfoto
  defores

  @Hendrik,

  Ik denk echt dat het wel wat meer dan alleen geld verdienen is!
  Daarbij vergeet je dat iOS ook verder ontwikkeld en dit zal wel in samenhang zijn van OSX.

  Je hebt toch liever een OS waar elke stap doordacht is? i.p.v. Alles er half gebakken door haast erin komt?

 • Profielfoto
  hansman

  Zou Keynote dan ook beter draaien?

 • Profielfoto
  hendrik ijzerbroot

  Je hebt toch liever een OS waar elke stap doordacht is? i.p.v. Alles er half gebakken door haast erin komt?

  Je bedoelt zoals bij Lion het geval is? Want door zo snel met ML te komen hadden ze net zo goed een extra jaar kunnen wachten en dan had je nu pas van de zomer Lion gehad met Messages en mogelijk zonder dat er Mac modellen buiten de boot vallen.

 • Profielfoto
  Facundo

  Al die nieuwe features, zoals iCloud, Messages, e.d. hadden ook gewoon onderdeel kunnen zijn van 10.6.9.. Het is een commerciele keuze van Apple om ‘backward compatibility’ aan haar laars te lappen, maar wèl een die (semi~) professionele gebruikers niet blij maakt; die houden er namelijk niet van om voor iedere rottige nieuwe feature of app weer een upgrade-cyclus van het OS te moeten ondergaan. Om redenen die (o.a. door Hendrik IJzerbroot) al haarfijn zijn aangegeven.
  Liever had ik gezien dat Apple bestaande problemen, zoals het door Google-code veroorzaakte privacy-lek in Safari, op zou hebben gelost. Een probleem dat al bijna 2 jaar op alle (niet fanboy~) Appleforums bekend is. En het is niet de eerste keer dat Apple jarenlang willens en wetens een lek open laat.
  Apple gooit met het badwater het kind weg.

 • Profielfoto
  defores

  @Hendrik

  Snel is een relatief begrip.
  Message beta al geprobeerd onder Lion? zo te zien niet.

  Daarbij is de berichtgeving slechts een gerucht op basis van waarschijnlijk een plist bestand met een gedefinieerde tekst. Maar dat is toch nietszeggend?

  Eerst geduld, dan zien en dan pas gaan klagen als je niet tevreden bent.

 • Profielfoto
  Twentyeyes

  Het is inderdaad nogal vreemd dat mesages nu werkt op Lion en straks in een keer niet meer..

  @mrhammond
  Windows 7 vol met irritante bugs? Woehaha..
  Draai zelf Lion, daar niet van hoor, maar Windows 7 is een heerlijk staaltje (buitengewoon stabiel!) programmeerwerk en heeft een UI waar Apple nog wat van kan leren.
  De nieuwe taskbar is werkelijk fantastisch, en eerlijk gezegd een soort betere dock. De driver ondersteuning is ook za-lig. Plug een obscuur chinees 3g modem in, en hij trekt binnen 20 seconden de driver van windows update. Apple heeft waarschijnlijk niet eens een driver daarvoor.
  Daarnaast, wanneer komt Apple nou eens met cut ’n paste in finder. Ik ben het zat documenten en mappen steeds te moeten verslepen met allemaal omslachtige handelingen, in plaats van cmd+x en dan cmd+v.

 • Profielfoto
  cids

  Vanaf Lion zit er cut en paste in de Finder…

  http://hints.macworld.com/article.php?story=201107211337186

 • Profielfoto
  JTD

  Daarnaast, wanneer komt Apple nou eens met cut \’n paste in finder. Ik ben het zat documenten en mappen steeds te moeten verslepen met allemaal omslachtige handelingen, in plaats van cmd+x en dan cmd+v.

  cmd-c en cmd-v werken gewoon hoor in finder. (ik draai SL) Ik kan dus een document selecteren, cmd-v doen, dan naar een nieuw venster en het daar in kopieren met cmd-v.
  Verplaatsen zal wel nieuw zijn in Lion, zoals de link van ‘cids’ hierboven aangeeft

 • Profielfoto
  Twentyeyes

  Yes! Lion heeft cut ’n paste (of zoals Apple het noemt “move files here”). Dank Apple!
  Jtd, bedoel jij niet het kopieeren van iets en daarna het origineel verwijderen? Dat is namelijk wat ik vroeger wel eens deed (of verslepen, maar dat werkte niet altijd even fijn met meerdere vensters).

 • Profielfoto
  hendrik ijzerbroot

  Message beta al geprobeerd onder Lion? zo te zien niet.

  Nee want ik heb geen Lion omdat ik dat een achteruitgang vind (voor het eerst sinds de ruim 30 jaar dat ik met een Apple werk!) en ik heb ook geen behoefte aan zaken zoals messages (ik dacht dat dat inmiddels wel duidelijk was)
  Maar heb jij dit al gelezen?

 • Profielfoto
  JTD

  Jtd, bedoel jij niet het kopieeren van iets en daarna het origineel verwijderen? Dat is namelijk wat ik vroeger wel eens deed (of verslepen, maar dat werkte niet altijd even fijn met meerdere vensters).

  Nee, als je een bestand selecteert en dan cmd-c doet, vervolgens naar een ander venster gaat en daar cmd-v doet dan staat dat gekopieerde bestand óók in dat nieuwe venster. Ik weet niet beter of dat gaat altijd al zo.