iBooks DRM voor het eerst gehackt

16 reacties

Toen digitale muziek nog voorzien was van de Fairplay DRM (Digital Rights Management) ontstond er een kat en muisspel tussen hackers en Apple. Hackers ontdekte manieren om in de iTunes Store gekochte muziek of video’s te ontdoen van de beveiliging en Apple paste vervolgens iTunes aan om de lekken te dichten.

Nu is het met pixels op beeldschermen geschreven woord aan de beurt. The Digital Reader meldt dat Requiem, gemaakt door een muzikale slimmerik die schuil gaat achter de naam Brahms, is geüpdatet en nu naast muziek en video ook ePub-boeken die gekocht zijn in de iBookstore verlost van auteursrechtelijk opgelegde beperkingen.

Begint hiermee een nieuwe rat-race tussen Apple en de hackers of is het tijd voor een duurzame oplossing zonder DRM? Het wachten is op een nieuwe open brief, maar nu van Tim Cook.

One More Thing linkt niet naar Requiem, maar via de duistere krochten van het internet zullen geïnteresseerden het vast kunnen vinden.

Reacties

16 reacties
 • Profielfoto
  Ernstfoto

  vandaag ben ik een… piraat!

  Oh leuk, zeker niet van jou Jan David? ;P

 • Profielfoto
  TandMac

  T ‘is balen met de in iTunes gekochte boeken.
  Ik zou die doodgraag ook op me laptop kunnen lezen, maar zelfs dat mag niet van de Mac-htige fruitgigiant… noppes dus.

 • Profielfoto
  SunKeeper

  Als wat te beveiligen is, valt ook te hacken, zo simpel is het.:wink:

  En dan zeker DRM, wat behoorlijk crappy is.

 • Profielfoto
  hanspoot

  Dat mag wel, gewoon die MacBook even autoriseren/machtigen en klaar is Kees

 • Profielfoto
  youp.c

  Nu nog de video beveiling en dan ben ik ook blij, betaal je de volle mep voor een film kan je die niet zomaar op de NAS zetten met een srt bestand erbij, want het is beveiligd

 • Profielfoto
  klonic

  Betalen voor drm doe ik niet aan en €180 ipv €60 voor een ebook ipv een softcover doe ik ook niet. Dan koop ik het 2e hands en haal ik het van the piratebay. Dan is het downloaden nog legaal ook:) zinder dat de uitgever iets aanmij verdient.

 • Profielfoto
  Bento

  Betalen voor drm doe ik niet aan….

  :thumbsup:

 • Profielfoto
  aartjan.nl/blog

  In de digitale boeken van BOL.com is het helemaal verschrikkelijk: die kon je niet eens openen op een iPad! En je krijgt je geld ook niet terug. Schandalig. De enige remedie is om zelf de DRM eraf te halen, wat gelukkig kan, en voortaan maar weer op een “andere manier” te downloaden.

 • Profielfoto
  MrHammond

  Nu nog de video beveiling en dan ben ik ook blij, betaal je de volle mep voor een film kan je die niet zomaar op de NAS zetten met een srt bestand erbij, want het is beveiligd

  Nog erger: ik mag ze niet eens op m’n externe scherm afspelen van de filmbazen… Want ik mocht toch maar eens op het idee komen om met geavanceerde apparatuur het analoge signaal weer te digitaliseren en vervolgens te gaan verspreiden, kom op zeg…

 • Profielfoto
  tegenBento

  Ik erger me aan de reacties van Bento. Mierenneuker, dat is hij gewoon. Op alle post laat hij een reactie na, en wat voor reacties. Hij kan beter zwijgen.

  Professioneel sporter, aan zijn l*l trekken zeker…

 • Profielfoto
  csteelooper

  Ik ben in principe niet tegen DRM, zolang het maar zo is dat je geen devices uitsluit.
  .
  Overigens @Aartjan er zijn ook reader-apps (zoals deze) waarmee je de Bol.com e-books wél gewoon kunt openen. Overigens heeft Bol.com daar niet rechtstreeks schuld aan: men maakt gebruik van Adobe Digital Editions DRM.
  .
  Off-topic, @TegenBento: kun je dat dan niet in een PB aan Bento zelf richten, in plaats van hem publiekelijk aan de schandpaal te nagelen? Er zijn hier genoeg mensen bij wie ik zo nu en dan eenzelfde oprisping van emoties ervaar, maar om dat dan meteen in het publiek te gaan verklaren gaat me wat ver. En dan ook nog eens zonder een on-topic reactie erbij…

 • Profielfoto
  Twentyeyes

  Sowieso, als je eigenaar bent van een bestand hoor je er toch gewoon te mee mogen doen wat je wil. Het hele pricipe van DRM stoelt op beperken en is dus slecht. Als je een boek koopt mag je het toch ook gewoon uitlenen aan een vriend, waarom zou dit met digitale boeken niet anders zijn..

 • Profielfoto
  MrHammond

  DRM functioneert gewoon totaal niet. Het veroorzaakt een kat-en-muis-spelletje tussen de fabrikanten en de hackers, waar uiteindelijk de braaf-betalende-consument de dupe van wordt, door alle overbodige beperkingen die opgelegd worden, die uiteindelijk het hacken van een bestand niet moeilijker maken…

  Ik zie er meer heil in als de content-aanbieders hun materiaal op een eenvoudige manier wereldwijd beschikbaar stellen, voor een redelijke prijs, waardoor piraterij zich gewoon niet meer loont.

 • Profielfoto
  marcelnijman

  @Twentyeyes: laat die “niet” maar weg…:-D Helemaal mee eens, overigens. Maar van de kant van de uitgevers/auteurs is het ook wel te begrijpen. Als alles gratis verspreid kan worden blijft er voor hen weinig over, toch?

 • Profielfoto
  Roko

  Requiem is er al sinds 2008, beetje oude koeien dus, maar fijn dat het nu ook DRM uit boeken sloopt

 • Profielfoto
  Yachtbrochure

  Wat is dat toch met het idee dat alles gratis moet zijn? Krijgen we binnenkort ook een handleiding hoe we Snickers moeten stelen bij de Albert Heijn ????

  Wat is er mis mee dat mensen betaald worden voor het werk dat ze verrichten ???