HD-audio onderweg naar iTunes Store

21 reacties

Na lang speculeren lijkt Apple dan toch HD-audio te gaan aanbieden in de iTunes Store. Volgens The Guardian heeft Apple er een nieuw audioformaat voor ontwikkeld dat ‘adaptive streaming’ ondersteunt. Met deze techniek kan de geleverde audiokwaliteit worden aangepast aan de beschikbare bandbreedte, ideaal voor een dienst als iTunes Match. In de praktijk komt het neer op muziek van hoge kwaliteit in de woonkamer en acceptabele audiokwaliteit onderweg. Het doet overigens wel erg denken aan het al bestaande HD-AAC, wat tevens een industriestandaard is.

Het grootste nieuws zit hem volgens de krant in het feit dat de hoogst mogelijke instelling wordt opgewaardeerd naar 24-bits audio met een sample rate van 96 Khz, oftewel: studiokwaliteit. Overigens wordt muziek van dat kaliber nu al gebruikt om de AAC-bestanden te produceren voor de iTunes Masters die sindskort in de iTunes Store te vinden zijn.

Eerder liet Neil Young al weten met Steve Jobs te hebben gesproken over het verbeteren van de huidige standaard voor digitale muziek. Steve had daar volgens de muzikale Canadees wel oren naar. Aanvankelijk ging het gerucht dat de nieuwe Apple-leiding het plan weer in de ijskast had gezet, maar dat lijkt nu toch niet het geval.

Het vermoeden bestaat dat de audio-upgrade onderdeel is van het iPad-event van 7 maart.

 

Reacties

21 reacties
 • Profielfoto
  Appintosh

  Dat zou echt heel vet zijn. Zeker een reden om dan dingen in de iTunes store te gaan kopen…

 • Profielfoto
  Ernstfoto

  mooi, dat zal de audio een hopelijk verbeteren!

 • Profielfoto
  cids

  Lees dit maar eens:

  “BUT the fact that the new Apple encoders can correctly handle high sample rates, and should make a better job on the conversion, STILL doesn’t mean that the files will sound ‘closer to CD’.

  In fact, since at the end of the day we’re still getting a lossy encode, it’s my opinion that the advantages of higher bit-depths and sample rates will be completely outweighed by the AAC encoding.

  If Apple really care about giving us high-quality audio, they should offer lossless formats… but that’s a whole other blog post !”

  http://productionadvice.co.uk/mastered-for-itunes-cd-comparison/

 • Profielfoto
  bram91

  Inderdaad erg vet!
  Zal hierdoor wel vaker muziek kopen in de iTunes store denk ik

 • Profielfoto
  Snutty

  Nu nog wachten op iPods die 24bits audio ondersteunen…

 • Profielfoto
  gsmaster

  Het is méér dan tijd apple!

 • Profielfoto
  Diastro

  Heel interessant! Dit zou zomaar eens het einde van het “MP3-tijdperk” kunnen betekenen. Het is inderdaad wachten op hoe de rest van de industrie erop reageert. Apple kennende zullen de 4 grote distributiemaatschappijen (Universal, Sony, Warner en EMI) wel van de partij zijn.

  EDIT: Wat ook interessant is om te weten: Als je een CD in de winkel koopt en ript naar iTunes, is dit in 16 bit / 44,1 kHz. Dit betekent dus dat de kwaliteit van iTunes store aankopen werkelijk hoger is dan een goeie ouwe audio CD, er van uit gaande dat Apple een lossless audioformaat gaat gebruiken.

  EDIT2: Wederom te snel over het bericht heen gescand! Fraunhofer HD-AAC is inderdaad lossless én een industrie-standaard. Blijkbaar wordt het al ondersteund door huidige iPods omdat het AAC algoritme hetzelfde is als de huidige generatie.

  Ga maar vast grotere harde schijven aanschaffen…;)

 • Profielfoto
  iPredict

  @cids dit moet je niet verwarren met het reeds bestaande “mastered for itunes”. We hebben het hier over een nieuw muziekformaat van veel hogere kwaliteit.

 • Profielfoto
  cids

  @iPredict: Je hebt helemaal gelijk, ik werd getriggerd door de volgende alinea;

  “Overigens wordt muziek van dat kaliber nu al gebruikt om de AAC-bestanden te produceren voor de iTunes Masters die sindskort in de iTunes Store te vinden zijn.”

 • Profielfoto
  MacAanZee

  There is something you’ve got to hear and listen…..!

 • Profielfoto
  serum

  Goed nieuws. Nou nog een airport uber express die dit formaat 1:1 doorzet!

 • Profielfoto
  Japsuh

  En nu maar hopen dat de mensen die dit gaan aanschaffen ook een goede stereo hebben staan, anders heb je er nog niets aan…

 • Profielfoto
  cmug

  De Airport zend als AIFF door daar zit niet de zwakste schakel. Zet in je iTunes ook CD kwaliteit en na je Airport een goede DA converter.
  Hogere resolutie audio in de Store zo ik een mega upgrade vinden. Dat is tot nu toe de reden geweest dat ik CD’s ben blijven kopen en niet in de iStore ben gaan shoppen.

 • Profielfoto
  cids

  Volgens mij gebruikt Airport Apple Lossless… maar dat maakt natuurlijk geen verschil…

 • Profielfoto
  MrHammond

  EDIT: Wat ook interessant is om te weten: Als je een CD in de winkel koopt en ript naar iTunes, is dit in 16 bit / 44,1 kHz. Dit betekent dus dat de kwaliteit van iTunes store aankopen werkelijk hoger is dan een goeie ouwe audio CD, er van uit gaande dat Apple een lossless audioformaat gaat gebruiken.

  Waarom zou een CD anders zijn dan 16-bit/44.1 kHz? Dat is zo gedefinieerd in de CD standaard.

  Maar of 24-bit/96 kHz zoveel hoorbare verbetering gaat geven? Dan heb je inderdaad jonge oren en een wel héél erg goede stereo-installatie nodig… En ook heel wat minder compressie, daar gaat op het moment nog steeds de meeste kwaliteit in verloren!

 • Profielfoto
  Jeffry

  Of dat je je bestaande cd-collectie met Match kunt upgraden ;)… maar die valt waarschijnlijk in de categorie ‘dream on’ maar toch…

 • Profielfoto
  Diastro

  Waarom zou een CD anders zijn dan 16-bit/44.1 kHz? Dat is zo gedefinieerd in de CD standaard.

  Maar of 24-bit/96 kHz zoveel hoorbare verbetering gaat geven? Dan heb je inderdaad jonge oren en een wel héél erg goede stereo-installatie nodig… En ook heel wat minder compressie, daar gaat op het moment nog steeds de meeste kwaliteit in verloren!

  Nee nee, je las het verkeerd denk ik. Ik ben het met je eens dat de CD standaard 16/44.1 is.
  Je hebt er ook gelijk in dat het verschil tussen uncompressed 16/44.1 en uncompressed 24/96 bijna onhoorbaar is.
  Daarentegen is het verschil tussen een 16/44.1 mp3’tje/aac’tje en een Apple lossless variant in 24/96 VEEL groter.
  Vergelijk het met het verschil tussen MP3 en FLAC, maar dan nog groter.
  De vraag die hier vanzelf op volgt is natuurlijk: hoe zit het met de bestandsgrootte?

 • Profielfoto
  JTD

  Ik denk dat de gewone consument dit heeeel erg fijn gaat vinden.

  Mooi dat het er is, maar met brakke Trust speakertjes of oortelefoontjes die je op hebt in de metro, zal de kwaliteitsbeleving wel erg tegenvallen, denk ik zo…

 • Profielfoto
  mymac

  Goed nieuws voor mensen die het begrijpen. Ik vind het leuk omdat ik dan geen cd’s meer hoef te kopen voor de kwaliteit, ik kan eindelijk in de iTunes Store terecht. Alle (onder) gemiddelde iTunes/iPod/iPhone gebruikers die vaak met de simpele standaard oordopjes/Crap speakertjes luisteren hebben er niks aan (ik gebruik ze zelf soms ook). Ik denk daarentegen wel dat de vraag groot genoeg is voor deze ‘nieuwe’ kwaliteit, maar het wordt dan ook de standaard.

 • Profielfoto
  Cenobyte

  Nu nog wachten op iPods die 24bits audio ondersteunen…

  …en op al die mensen die aantoonbaar het verschil kunnen horen. Zeker de huidige generatie jongeren die gewend is om ieder weekend 3 avonden in de discotheek met 150dB door te brengen zullen de kwaliteitsverbetering appreciëren.:grin:

 • Profielfoto
  wwgnr

  Nu nog wachten op iPods die 24bits audio ondersteunen…

  …en op al die mensen die aantoonbaar het verschil kunnen horen. Zeker de huidige generatie jongeren die gewend is om ieder weekend 3 avonden in de discotheek met 150dB door te brengen zullen de kwaliteitsverbetering appreciëren.:grin:

  Oh? Als ik in de discotheek kom heeft elke keer een groter aandeel (nu zo’n 30%) op maat gemaakt oordoppen, net als ik, en staat de muziek niet op 150dB….. maar schommelt rond de 103-104 zoals de wet voorschrijft. Er zijn natuurlijk ook feesten waar dat wel zo is maar het ligt iets genuanceerder dan je hier beschrijft.

  Verder wil ik vooral mijn ouders aanmoedigen die muziek te kopen, omdat die een installatie hebben waar het verschil op te horen is. Kan ik daar van genieten als ik in het weekend weer eens thuis ben. Goede stap van Apple!