Koen van Tongeren
Koen van Tongeren Nieuws 20 februari 2012

Geen A6 maar A5X-chip in nieuwe iPad?

In de afgelopen jaren is het steeds vaker voorgekomen voor dat Apple hard- en software vernieuwd werd met semi-upgrades in plaats van volledig nieuwe versies. Na de iPhone 4 kwam bijvoorbeeld de 4S, niet de iPhone 5 waar iedereen op hoopte. Ook OS X Lion blijkt niet te worden opgevolgd door een volledig nieuwe versie, maar door Mountain Lion, een tussen-update. Nieuwe foto’s laten zien dat dit fenomeen zich misschien ook gaat voordoen aan de binnenkant van de nieuwe iPad.

Op een Chinese website is een foto verschenen van het moederbord van de volgende generatie iPad, beter bekend als ‘iPad 3’. Op dit board is een chip gesoldeerd waar ‘A5X’ op gedrukt staat. Vermoedelijk is dit een aangepaste versie van de dualcore A5-chip die in de huidige iPad en de iPhone 4S te vinden is. Tot nu toe werd er echter van uitgegaan dat de volgende generatie iPad een volledig nieuwe quadcore A6-chip aan boord zou hebben.

Nu levert de foto van de A5X-chip geen sluitend bewijs dat de iPad 3 uit zal komen zonder A6-processor. Het moederbord op de foto is immers in november 2011 geproduceerd. Het zou daarom om een testmodel of prototype kunnen gaan. Het nieuws komt echter wel overeen met een eerder bericht dat de de nieuwe iPad geen quadcore chip zou krijgen, maar een dualcore chip met een krachtiger GPU (Graphical Processing Unit) om een scherm met hogere resolutie aan te kunnen sturen.

moederbord met A5X-chip (via MacRumors)

Waarschijnlijk weten we binnen een paar weken of Apple de mid-update-trend doorzet met de A5X-chip of dat er tóch een A6-processor in de iPad 3 komt. De verwachte lanceerdatum is nog steeds 6 of 7 maart.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Geen A6 maar A5X-chip in nieuwe iPad?
Sluiten