Michiel de Vries
Michiel de Vries Nieuws 3 februari 2012

Duitse rechter legt verbod op iCloud [UPDATE]

Ja hoor, we hebben er weer één; een smeuïge rechtzaak omtrent patenten, tussen Motorola en Apple dit keer. Plaats van delict: Duitsland. Een Duitse rechter heeft een verbod opgelegd op iCloud en producten die hier gebruik van maken, zoals de iPad en iPhone.

Volgens Motorola heeft Apple een patent geschaad dat te maken heeft met de synchonisatie via internet. Dit relateert direct aan de manier waarop iCloud je bestanden, contacten, documenten en muziek opslaat op de servers bij Apple. Het is de derde overwinning voor Motorola tegen Apple in Duitsland. Volgens het patentblog Foss Patents gaat het verbod niet direct in en kan er nog een beroep aangetekend worden. De schending kan daarnaast makkelijk en snel verholpen worden als Apple op korte termijn een technische aanpassing doorvoert.

Motorola kan ervoor kiezen om het verbod direct door te laten voeren, maar om dat voor elkaar te krijgen moet het bedrijf wel 100 miljoen dollar op tafel leggen. Motorola loopt hier dan wel een risico; wordt het verbod namelijk later afgewezen door een hogere rechter, dan is Motorola verplicht om een schadevergoeding te betalen aan Apple. Zolang het verbod nog niet is uitgesproken, mogen de producten van Apple nog gewoon worden verkocht in Duitsland.

Apple is vanochtend wel gesommeerd om de iPad 2 3G, de iPhone 4 en de iPhone 3GS uit de Duitse online Apple Store te verwijderen, aangezien deze apparaten inbreuk maken op het genoemde patent. De iPhone 4S mocht vooralsnog nog wel verkocht worden. Deze bevat een andere chipset dan de genoemde apparaten, waardoor deze buiten het patent valt. Lang heeft het stoppen van de verkoop overigens niet geduurd. Vanmiddag werd bekend dat de verkoop voorlopig door mag gaan, nadat Apple in beroep was gegaan tegen de uitspraak omdat Motorola geweigerd zou hebben om een redelijke licentiedeal met Apple te sluiten.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Duitse rechter legt verbod op iCloud [UPDATE]
Sluiten