Koen van Tongeren
Koen van Tongeren Nieuws 28 februari 2012

Developer ID maakt OS X veiliger, meer gesloten

Consumenten hebben op verschillende manieren profijt van de Mac App Store. Om te beginnen is het een verzamelplek voor een groot aantal Mac-applicaties en -games die eenvoudig gekocht, gedownload en geïnstalleerd worden. Er is echter nóg een voordeel aan de Mac App Store. Alle applicaties die toegelaten worden zijn eerst door Apple gecontroleerd en veilig bevonden. Virussen en andere malware zal je er dus niet tegenkomen.

De meeste Mac-ontwikkelaars kiezen er nu nog voor om hun applicaties niet via de Mac App Store aan te bieden. Om te voorkomen dat er via deze niet-gecontrolleerde applicaties toch kwaadwillende software op een Mac geïnstalleerd wordt heeft Apple in OS X 10.8 Mountain Lion Gatekeeper bedacht. Ontwikkelaars kunnen met een eigen ‘Developer ID’ een certificaat aanvragen dat door Gatekeeper herkend wordt. Apps die zo’n certificaat niet hebben kunnen nog wel worden gedownload, maar pas na een waarschuwing geïnstalleerd worden.

Apple heeft ontwikkelaars nu opgeroepen om hun applicaties in gereedheid te brengen voor Mountain Lion. Daarvoor moeten ze eerst een Developer ID aanvragen. Vervolgens kunnen ze in de recent uitgebrachte 4.3 update van Xcode een aanvraag doen om een Gatekeeper-certificaat voor hun app te krijgen.

Waar deze ontwikkeling naartoe gaat laat zich raden. Het certificeren van applicaties buiten de Mac App Store is een tussenstap. Uiteindelijk kan Apple voor OS X het beleid gaan voeren dat nu al geldt voor de iOS App Store. Ontwikkelaars kunnen dan alleen nog Mac-software ontwikkelen als deze in de App Store verkocht wordt. Voor consumenten betekent dit nog meer keuze en veiligheid op één plek en ontwikkelaars kunnen zich beter door hun software onder één dak te verkopen. Tegelijkertijd metselt Apple de muur rond zijn eigen microkosmos nog hoger op.

Wat vind jij belangrijker: veiligheid of openheid?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Developer ID maakt OS X veiliger, meer gesloten
Sluiten