Koen van Tongeren
Koen van Tongeren Nieuws 7 februari 2012
Leestijd: 2 minuten

Delftse Student onderzocht ARM voor OS X

Tristan Schaap was tot eind 2010 student aan de Technische Universiteit in Delft, waar hij ‘Computer Science’ studeerde. Zijn stage deed hij op de CoreOS-afdeling van Apple in Cupertino. Daar heeft hij een geheimzinnig hardware-gerelateerd onderzoek voor Mac OS X gedaan. Op Tristan’s bachelor-scriptie, waarin hij zijn onderzoek beschrijft, rustte een embargo, maar nu dit is opgeheven weten we waar hij precies aan werkte.

Uit de scriptie van Tristan blijkt dat hij onderzocht heeft of Mac OS X ook met andere soorten processors aangestuurd kan worden dan die van Intel. Specifiek ging het om processors met ARM-architectuur. ARM vormt bijvoorbeeld de basis van Apple’s A-chips in iOS-apparaten. In de scriptie valt te lezen dat het gelukt is om bepaalde processen van Mac OS X door ARM-chips te laten uitvoeren. Er is volgens Tristan echter nog veel werk nodig om het OS moeiteloos te laten werken op een Mac met ARM-architectuur. Zo moet de L2-cache aangepast worden en zouden drivers en programma’s, zowel van Apple als andere makers, herschreven moeten worden.

Eerder doken al geruchten op dat het huwelijk tussen Apple en Intel wellicht niet voor eeuwig zou zijn. De scriptie van Tristan hoeft echter geen bewijs te zijn dat het bedrijf daadwerkelijk op zoek is naar andere chipfabrikanten voor Mac’s. Apple kan het gebruik van ARM-chips ook zien als back-up of drukmiddel voor het geval de ontwikkeling bij Intel niet snel genoeg gaat. Daarmee zou een geschiedenis zich herhalen. In 2001 bracht Apple Mac OS X uit voor IBM’s PowerPC-processor. In het geheim werd het systeem van begin af aan echter ook ontwikkeld voor Intel-processors ‘just in case’, zo bleek in 2005 toen Apple de switch naar Intel aankondigde.

Er kan echter nog een andere reden zijn waarom Tristan aan zijn ARM-klus gezet is. Onlangs bleek immers nog uit het boek Inside Apple dat het bedrijf nieuwe medewerkers vaak op zogenaamde dummie-projecten zet om te achterhalen of ze hun mond kunnen houden. Mocht dit bij Tristan ook het geval zijn geweest, dan lijkt hij voor zijn mondje-dicht-examen geslaagd te zijn. Volgens zijn LinkedIn profiel staat hij inmiddels namelijk op de loonlijst bij Apple.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Begin je weekend met de beste artikelen van OMT

Een goed weekend begint met de nieuwsbrief van One More Thing

Reageer op artikel:
Delftse Student onderzocht ARM voor OS X
Sluiten