Chinees iPad-verbod voorlopig van de baan

Door: Koen van Tongeren - 8 reacties

Apple mag voorlopig iPad’s blijven verkopen in China. Het bedrijf Proview eiste een direct verbod op de verkoop als onderdeel van een rechtszaak tegen Apple. Proview had de naam ‘iPad’ in bezit voordat Apple uitkwam met de gelijknamige tablet. De rechter heeft nu besloten dat de verkoop van iPad’s niet gestaakt hoeft te totdat er een uitspraak is. Proview won de zaak in eerste instantie maar Apple ging in hoger beroep tegen de uitspraak.

In 1998 bracht Proview een IPAD-computer uit. Daarmee heeft het bedrijf het recht om de naam in licentie te verkopen. Apple zegt ook zo’n licentie gekocht te hebben voor een aantal landen, waaronder China. Dit gebeurde echter bij een Taiwanees dochterbedrijf waardoor de deal volgens Proview niet geldig was voor China.

De rechtszaak wordt op 29 februari voortgezet. Tot die tijd mag Apple in ieder geval iPad’s blijven verkopen. Wat er daarna gebeurt blijft afwachten. Het is echter onwaarschijnlijk dat het uiteindelijk tot een verbod van de iPad in China zal komen. Het is in het belang van Proview om tot een overeenkomst te komen met Apple. Het noodlijdende bedrijf wordt sinds 2009 al bestuurd door schuldeisende banken. Volgens analisten zijn de potentiĂ«le miljoenen die Proview uit een regeling met Apple kan halen het meest waardevolle bezit dat het bedrijf nog heeft.

Reacties

8 reacties
 • Profielfoto
  Thomas18NL

  Hahaha, wat een verassing.

  En een lekker bedrijfje als een naam nog het enige is wat je hebt;)

 • Profielfoto
  knekkie

  Ze hebben het bedrijf ook al niet meer. Dat is in handen van de schuldeisers die snel willen cashen.

  Apple laat zich niet makkelijk afpersen

 • Profielfoto
  spacefreek

  Hahaha, wat een verassing.

  Wie is er dood?

 • Profielfoto
  zepkleiker

  Ze hebben het bedrijf ook al niet meer. Dat is in handen van de schuldeisers die snel willen cashen.

  Apple laat zich niet makkelijk afpersen

  Van afpersing is dan ook totaal geen sprake, dus hoe je daar bij komt …?

 • Profielfoto
  joostvg

  @Spacefreek: Proview;)

 • Profielfoto
  aartjan.nl/blog

  Proview is failliet en de schuldeiser is de Chinese staat. De rechters zijn Chinees. Dus kan Apple dit nooit winnen en zal het straks vet moeten betalen. Het enige waar Apple mee kan dreigen is om de productie naar Brazilie te verplaatsen. Wat Apple eigenlijk ook al doet.

 • Profielfoto
  KiDo

  “Apple mag voorlopig iPad‘s blijven verkopen in China.”

  Het gaat in dit geval toch om Shanghai? Laatste keer dat ik keek was Shanghai toch echt niet “heel China”…..

 • Profielfoto
  KiDo

  In de Guangdong provincie moet nog uitspraak gedaan worden, en deze is minstens net zo belangrijk als de provincie van Shanghai..