Michiel de Vries
Michiel de Vries Nieuws 8 februari 2012
Leestijd: 1 minuut

Apple vraagt om internationale standaard patenten

Apple heeft het European Telecommunications Standards Institute (ETSI) in november vorig jaar gevraagd om een internationale standaard voor patenten. Het gaat hier specifiek om de octrooien en patenten van fabrikanten van mobiele telefoons, zo meldt de Wall Street Journal vandaag.

Apple schreef een brief aan het ETSI waarin geklaagd werd over het beleid dat nu wordt gehanteerd wanneer fabrikanten een serie van patenten aan willen vragen die te maken hebben met mobiele communicatie. Apple raadt het ETSI aan om een vast percentage van royalties te rekenen voor bepaalde soorten patenten. ETSI is voor een groot deel betrokken in het patentproces omtrent GSM-, UMTS 3G- en 4G LTE-ptotocollen.

Het is op dit moment verplicht dat bedrijven die een patent in bezit hebben, deze moeten verkopen aan andere bedrijven middels licenties. De voorwaarden die hierop van toepassing zijn, moeten zogenaamd FRAND zijn, wat staat voor ‘Fair, Reasonable And Non-Discriminatory.’ Bedrijven die geen licenties uitgeven aan andere bedrijven, kunnen zodoende beschuldigd worden van concurrentieverstoring.

Apple is op dit moment verwikkeld in een aantal grote patentrechtzaken, onder andere met Motorola en Samsung. Apple beschuldigt deze bedrijven ervan dat ze FRAND-patenten niet openbaar maken en stuurt aan op een verbod. Zowel Apple, Samsung als Motorola hebben patenten op zak die bijdragen aan veelgebruikte standaarden binnen mobiele telefoons, zoals de protocollen voor HTML5 en H.264.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Begin je weekend met de beste artikelen van OMT

Een goed weekend begint met de nieuwsbrief van One More Thing

Reageer op artikel:
Apple vraagt om internationale standaard patenten
Sluiten