Apple vraagt om internationale standaard patenten

2 reacties

Apple heeft het European Telecommunications Standards Institute (ETSI) in november vorig jaar gevraagd om een internationale standaard voor patenten. Het gaat hier specifiek om de octrooien en patenten van fabrikanten van mobiele telefoons, zo meldt de Wall Street Journal vandaag.

Apple schreef een brief aan het ETSI waarin geklaagd werd over het beleid dat nu wordt gehanteerd wanneer fabrikanten een serie van patenten aan willen vragen die te maken hebben met mobiele communicatie. Apple raadt het ETSI aan om een vast percentage van royalties te rekenen voor bepaalde soorten patenten. ETSI is voor een groot deel betrokken in het patentproces omtrent GSM-, UMTS 3G- en 4G LTE-ptotocollen.

Het is op dit moment verplicht dat bedrijven die een patent in bezit hebben, deze moeten verkopen aan andere bedrijven middels licenties. De voorwaarden die hierop van toepassing zijn, moeten zogenaamd FRAND zijn, wat staat voor ‘Fair, Reasonable And Non-Discriminatory.’ Bedrijven die geen licenties uitgeven aan andere bedrijven, kunnen zodoende beschuldigd worden van concurrentieverstoring.

Apple is op dit moment verwikkeld in een aantal grote patentrechtzaken, onder andere met Motorola en Samsung. Apple beschuldigt deze bedrijven ervan dat ze FRAND-patenten niet openbaar maken en stuurt aan op een verbod. Zowel Apple, Samsung als Motorola hebben patenten op zak die bijdragen aan veelgebruikte standaarden binnen mobiele telefoons, zoals de protocollen voor HTML5 en H.264.

Reacties

2 reacties
  • Profielfoto
    Thomas18NL

    Tsja, het kost alle bedrijven gewoon veel geld, lijkt mij dat ze er samen wel uitkomen =)

  • Profielfoto
    janbergstra

    Sja, wie kaatst mag de bal verwachten. Apple voert al een tijdje een soort Microsoft-achtige patent-oorlog. (Volgens sommigen is Apple eigenlijk een advocaten-kantoor dat ook tech-speeltjes maakt.) Terecht dat Samsung en Motorola zich niet het kaas van het brood willen laten eten. Apple is ook rijk genoeg natuurlijk, hoeveel hebben ze ook al weer in kas? 90 miljard dollar of zo?