Guido
Guido Nieuws 4 februari 2012

Apple past voorwaarden iBooks Author aan

Toen Apple vorige maand de app iBooks Author introduceerde ontving het al snel kritiek over de gebruiksvoorwaarden. Daarin stond dat Apple eigenaar zou worden van de gecreëerde content. Inmiddels zijn de voorwaarden aangepast: je blijft zelf de eigenaar van het boek en mag het ook op andere platforms aan bieden.

In de voorwaarden staat beschreven dat Apple alleen boeken met het formaat .iBooks zal verkopen in de iBookstore. Heb je net je magnum opus afgerond, maar wil je het op een ander platform tegen betaling aanbieden? Dan kan dat dus alleen als je het naar een ander formaat exporteert, zoals pdf. Alleen dan eist Apple geen deel van de inkomsten.

In de oude voorwaarden stond in sectie 2 het volgende:

B. Distribution of your Work. As a condition of this License and provided you are in compliance with its terms, your Work may be distributed as follows:
(i) if your Work is provided for free (at no charge), you may distribute the Work by any available means;


(ii) if your Work is provided for a fee (including as part of any subscription-based product or service), you may only distribute the Work through Apple and such distribution is subject to the following limitations and conditions: (a) you will be required to enter into a separate written agreement with Apple (or an Apple affiliate or subsidiary) before any commercial distribution of your Work may take place; and (b) Apple may determine for any reason and in its sole discretion not to select your Work for distribution.

Dit is in de nieuwe overeenkomst aangepast naar:

B. Distribution of Works Generated Using the iBooks Author Software. As a condition of this License and provided you are in compliance with its terms, works generated using iBooks Author may be distributed as follows:
(i) if the work is provided for free (at no charge), you may distribute it by any means;

(ii) if the work is provided for a fee (including as part of any subscription-based product or service) and includes files in the .ibooks format generated using iBooks Author, the work may only be distributed through Apple, and such distribution will be subject to a separate written agreement with Apple (or an Apple affiliate or subsidiary); provided, however, that this restriction will not apply to the content of the work when distributed in a form that does not include files in the .ibooks format generated using iBooks Author. You retain all your rights in the content of your works, and you may distribute such content by any means when it does not include files in the .ibooks format generated by iBooks Author.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Apple past voorwaarden iBooks Author aan
Sluiten