Koen van Tongeren
Koen van Tongeren Nieuws 22 februari 2012
Leestijd: 1 minuut

Nightline ‘iFactory’ in audio en video

Gisteren zond ABC’s Nightline de langverwachte ‘iFactory’-reportage uit. Voor het eerst kreeg een cameraploeg vrij toegang tot de fabrieken van Foxconn waar Mac’s, iPhone’s en iPad’s gemaakt worden. Na toenemende kritiek over werkomstandigheden in de fabrieken van Foxconn besloot Apple om Nightline toegang te verschaffen.

De audio-podcast van de reportage is al te vinden in de iTunes Store. Daarnaast is er een video verschenen met de eerste 15 minuten van de 30 minuten durende reportage.

http://youtu.be/CtEUjd7H4gk

Uit de reportage blijkt dat de Apple-producten eigenlijk met de hand gemaakt worden. Zo vergt het produceren van één iPhone 141 stappen die vrijwel allemaal handmatig door medewerkers van Foxconn uitgevoerd worden. Voor de productie van één iPad zijn 325 handen nodig.

De Amerikaanse site The Verge concludeert na het zien van de uitzending dat Nightline weinig schokkende heeft onthuld. Schrijnende werkomstandigheden heeft men niet gevonden. Medewerkers klagen vooral over het lage loon van € 1,35 per uur. Foxconn zegt zelf graag de lonen te willen verhogen, als Apple vraagt dit te doen. Uiteraard gaan de productiekosten van Mac’s en iOS-apparaten dan wel omhoog.

Dank aan @ioscar voor de tip.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Nightline ‘iFactory’ in audio en video
Sluiten